Cannoli pre Donatellu
4 hod.
12 porcií
Popis
Taliansko je moja srdcovka. Bol som tam už asi 10krát a ešte nikdy sa mi nezunovalo. Je to ideálna zmes umenia, architektúry, pekných ľudí, dobrého jedla a pitia. Naposledy som bol v Trieste s partiou kamarátov na moje narodeniny. Boli to 4 dni plné prosecca, pizze a cestovín. Nezabudnuteľný moment je ako kamarát vymyslel spôsob, ako udržať prosecco na pláži stále studené- kupoval k nemu aj vrecia mrazeného hrášku a tak sme na pláži boli známi ako tí, ktorí majú vždy plné vedro hrachu. Preto som sa rozhodol cannoli ochutiť klasickými talianskymi chuťami- prosecom a čokoládou. Torta bude jednoduchá a elegantná, čierno biela so zlatými akcentami - taká, že by jej neodolala ani Donatella. A venujem im mojim kamarátom, ktorý ma zobrali do Trieste na nezabudnuteľné narodeniny.
Ingrediencie
Cesto
- 900 g hladkej múky
- 4 PL kryštálového cukru
- 80 g bravčovej masti
- 4 žĺtkov
- 500 ml vína Marselo
Čokoládový krém
- 270 g čokolády 65%
- 270 g smotany na šľahanie 40%
- 190 g plnotučného mlieka
- 78 g žĺtkov
- 50 g kryštálového cukru
- 1 g soli
- 3 PL želatíny
- 600 g mascarpone
Prosecco krém
- 300 ml prosecca
- 8 žĺtkov
- 20 g kryštálového cukru
- 250 g bielej čokolády
- 4 PL želatíny
- 600 g mascarpone
Hruškové coulis
- 250 g hruškového pyré
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Snehové pusinky
- 35 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- ČL octu
- ČL kukuričného škrobu
Ozdoba
- Nasekané mandle
- Zlatý prach
Postup
- Cesto - V robote na nízkych otáčkach zmiešame múku, cukor, masť a víno Marsala. Rukami vypracujeme hladké a pružné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke 1 až 2 hodiny zachladiť. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na čo najtenší plát. Vykrajovačkou s priemerom 12 cm vykrojíme kruhy. Tie natočíme na cukrárske trubičky a spoj cesta potrieme trochou vajíčka, aby sa cesto dobre zlepilo. V hrnci rozpálime rastlinný olej na cca 170-180°C a smažíme cesto aj s trubičkami dozlatista. Po vytiahnutí necháme cannoli trochu vychladnúť a opatrne vyberieme kovové trubičky.
- Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor a soľ a zohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
- Prosecco krém - Prosseco, žĺtky a cukor povaríme, kým krém nezhustne. Nalejeme na bielu čokoládu, pridáme želatínu a pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
- Hruškové coulis - Hruškové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a necháme vychladiť.
- Snehové pusinky – Bielky vyšľaháme, aby boli polotuhé a postupne k nim pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100°C na 40 minút.
- Zostavenie: Polovicu cannoli naplníme čokoládovým krémom a mandľovým praliné a druhú polovicu prosecco krémom a hruškovým coulis. Čokoládové posypeme nasekanými mandľami zmiešanými so zlatým prachom a proseccové ozdobíme snehovou pusinkou. Canolli poukladáme do trojuholníkovej veže.
Cesto
- 900 g hladkej múky
- 4 PL kryštálového cukru
- 80 g bravčovej masti
- 4 žĺtkov
- 500 ml vína Marselo
Čokoládový krém
- 270 g čokolády 65%
- 270 g smotany na šľahanie 40%
- 190 g plnotučného mlieka
- 78 g žĺtkov
- 50 g kryštálového cukru
- 1 g soli
- 3 PL želatíny
- 600 g mascarpone
Prosecco krém
- 300 ml prosecca
- 8 žĺtkov
- 20 g kryštálového cukru
- 250 g bielej čokolády
- 4 PL želatíny
- 600 g mascarpone
Hruškové coulis
- 250 g hruškového pyré
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Snehové pusinky
- 35 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- ČL octu
- ČL kukuričného škrobu
Ozdoba
- Nasekané mandle
- Zlatý prach
- Cesto - V robote na nízkych otáčkach zmiešame múku, cukor, masť a víno Marsala. Rukami vypracujeme hladké a pružné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke 1 až 2 hodiny zachladiť. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na čo najtenší plát. Vykrajovačkou s priemerom 12 cm vykrojíme kruhy. Tie natočíme na cukrárske trubičky a spoj cesta potrieme trochou vajíčka, aby sa cesto dobre zlepilo. V hrnci rozpálime rastlinný olej na cca 170-180°C a smažíme cesto aj s trubičkami dozlatista. Po vytiahnutí necháme cannoli trochu vychladnúť a opatrne vyberieme kovové trubičky.
- Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor a soľ a zohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
- Prosecco krém - Prosseco, žĺtky a cukor povaríme, kým krém nezhustne. Nalejeme na bielu čokoládu, pridáme želatínu a pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
- Hruškové coulis - Hruškové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a necháme vychladiť.
- Snehové pusinky – Bielky vyšľaháme, aby boli polotuhé a postupne k nim pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100°C na 40 minút.
- Zostavenie: Polovicu cannoli naplníme čokoládovým krémom a mandľovým praliné a druhú polovicu prosecco krémom a hruškovým coulis. Čokoládové posypeme nasekanými mandľami zmiešanými so zlatým prachom a proseccové ozdobíme snehovou pusinkou. Canolli poukladáme do trojuholníkovej veže.