Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Cannoli pre Donatellu

Cannoli pre Donatellu

Popis

Taliansko je moja srdcovka. Bol som tam už asi 10krát a ešte nikdy sa mi nezunovalo. Je to ideálna zmes umenia, architektúry, pekných ľudí, dobrého jedla a pitia. Naposledy som bol v Trieste s partiou kamarátov na moje narodeniny. Boli to 4 dni plné prosecca, pizze a cestovín. Nezabudnuteľný moment je ako kamarát vymyslel spôsob, ako udržať prosecco na pláži stále studené- kupoval k nemu aj vrecia mrazeného hrášku a tak sme na pláži boli známi ako tí, ktorí majú vždy plné vedro hrachu. Preto som sa rozhodol cannoli ochutiť klasickými talianskymi chuťami- prosecom a čokoládou. Torta bude jednoduchá a elegantná, čierno biela so zlatými akcentami - taká, že by jej neodolala ani Donatella. A venujem im mojim kamarátom, ktorý ma zobrali do Trieste na nezabudnuteľné narodeniny.

Ingrediencie

Cesto
  • 900 g hladkej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 80 g bravčovej masti
  • 4 žĺtkov
  • 500 ml vína Marselo
Čokoládový krém
  • 270 g čokolády 65%
  • 270 g smotany na šľahanie 40%
  • 190 g plnotučného mlieka
  • 78 g žĺtkov
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 g soli
  • 3 PL želatíny
  • 600 g mascarpone
Prosecco krém
  • 300 ml prosecca
  • 8 žĺtkov
  • 20 g kryštálového cukru
  • 250 g bielej čokolády
  • 4 PL želatíny
  • 600 g mascarpone
Hruškové coulis
  • 250 g hruškového pyré
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Snehové pusinky
  • 35 g bielkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • ČL octu
  • ČL kukuričného škrobu
Ozdoba
  • Nasekané mandle
  • Zlatý prach

Postup

  1. Cesto - V robote na nízkych otáčkach zmiešame múku, cukor, masť a víno Marsala. Rukami vypracujeme hladké a pružné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke 1 až 2 hodiny zachladiť. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na čo najtenší plát. Vykrajovačkou s priemerom 12 cm vykrojíme kruhy. Tie natočíme na cukrárske trubičky a spoj cesta potrieme trochou vajíčka, aby sa cesto dobre zlepilo. V hrnci rozpálime rastlinný olej na cca 170-180°C a smažíme cesto aj s trubičkami dozlatista. Po vytiahnutí necháme cannoli trochu vychladnúť a opatrne vyberieme kovové trubičky.
  2. Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor a soľ a zohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
  3. Prosecco krém - Prosseco, žĺtky a cukor povaríme, kým krém nezhustne. Nalejeme na bielu čokoládu, pridáme želatínu a pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
  4. Hruškové coulis - Hruškové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a necháme vychladiť.
  5. Snehové pusinky – Bielky vyšľaháme, aby boli polotuhé a postupne k nim pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100°C na 40 minút.
  6. Zostavenie: Polovicu cannoli naplníme čokoládovým krémom a mandľovým praliné a druhú polovicu prosecco krémom a hruškovým coulis. Čokoládové posypeme nasekanými mandľami zmiešanými so zlatým prachom a proseccové ozdobíme snehovou pusinkou. Canolli poukladáme do trojuholníkovej veže.
Cesto
  • 900 g hladkej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 80 g bravčovej masti
  • 4 žĺtkov
  • 500 ml vína Marselo
Čokoládový krém
  • 270 g čokolády 65%
  • 270 g smotany na šľahanie 40%
  • 190 g plnotučného mlieka
  • 78 g žĺtkov
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 g soli
  • 3 PL želatíny
  • 600 g mascarpone
Prosecco krém
  • 300 ml prosecca
  • 8 žĺtkov
  • 20 g kryštálového cukru
  • 250 g bielej čokolády
  • 4 PL želatíny
  • 600 g mascarpone
Hruškové coulis
  • 250 g hruškového pyré
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Snehové pusinky
  • 35 g bielkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • ČL octu
  • ČL kukuričného škrobu
Ozdoba
  • Nasekané mandle
  • Zlatý prach
  1. Cesto - V robote na nízkych otáčkach zmiešame múku, cukor, masť a víno Marsala. Rukami vypracujeme hladké a pružné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke 1 až 2 hodiny zachladiť. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na čo najtenší plát. Vykrajovačkou s priemerom 12 cm vykrojíme kruhy. Tie natočíme na cukrárske trubičky a spoj cesta potrieme trochou vajíčka, aby sa cesto dobre zlepilo. V hrnci rozpálime rastlinný olej na cca 170-180°C a smažíme cesto aj s trubičkami dozlatista. Po vytiahnutí necháme cannoli trochu vychladnúť a opatrne vyberieme kovové trubičky.
  2. Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor a soľ a zohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
  3. Prosecco krém - Prosseco, žĺtky a cukor povaríme, kým krém nezhustne. Nalejeme na bielu čokoládu, pridáme želatínu a pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
  4. Hruškové coulis - Hruškové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a necháme vychladiť.
  5. Snehové pusinky – Bielky vyšľaháme, aby boli polotuhé a postupne k nim pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100°C na 40 minút.
  6. Zostavenie: Polovicu cannoli naplníme čokoládovým krémom a mandľovým praliné a druhú polovicu prosecco krémom a hruškovým coulis. Čokoládové posypeme nasekanými mandľami zmiešanými so zlatým prachom a proseccové ozdobíme snehovou pusinkou. Canolli poukladáme do trojuholníkovej veže.