Čierny les
3 hod.
15 porcií
Popis
Pamätám si na tie zaprášené špičky tenisiek, ako som zakopávala o kamienky, šliapala do mierneho briežka po poľnej ceste po tom, ako sme vystúpili z autobusu. Slnko mi opekalo líčka, vietor sa mi opieral do chrbta a zrazu prítmie, tma - vošli sme do tmavého lesa, ktorý sa nedal obísť a bol jedinou cestou k babke a dedovi na chatu. Rada na to spomínam, na tú vôňu toho lesa. I keď bol tmavý, nedalo sa nevšimnúť si to malinčie všade navôkol. Čučoriedky, lesné jahody, muchotrávky. Nie každý tmavý les musí byť aj strašidelný. Sú to nádherné spomienky.
Ingrediencie
Slimáčiky
- 3 vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- 20 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 1/2 KL sódy bikarbóny
- štipka soli
Krém do slimáčikov
- 60 g masla
- 60 g práškového cukru
- 250 g mascarpone
- vanilková pasta
Čokoládovo - syrový krém
- 400 g krémového syru
- 320 g masla
- 4 PL kakaa
- štipka soli
- 400 g horkej čokolády 55 %
- 380 g hustej kyslej smotany
- 4 PL práškového cukru
- 0,2 l griotky
Dubové listy
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 90 g práškového cukru
- 1 vajce
- 2 KL kardamómového prášku
Černicová pasta
- 100 g černicového pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g dextrózy
- 1 g xantánovej gumy
- 11 g sušených bielkov
Dotvorenie celého trifle
- 500 g jahôd
- 375 g černíc
- 375 g čučoriedok
- 250 g červených ríbezlí
- 300 g čerešní
- 3 dcl griotky
- práškové farby
Postup
-
Slimáčiky s krémom
Vajcia s cukrom a štipkou soli šľaháme 20 minút, potom postupne pridáme všetky suché prísad. Rozotrieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C asi 5 - 6 minút. Po upečení vyberieme z rúry, otočíme, opatrne stiahneme papier, vymeníme za nový, prekryjeme ešte utierkou. Otočíme naspäť, stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí roztiahneme a potrieme krémom z masla, cukru a opatrne vmiešaného mascarpone a následne nanesieme aj vrstvu černicovej peny. Po zatuhnutí krájame.
-
Dubové listy
Na listy a stromy vymiešame všetky prísady dokopy, urobíme pevne cesto, rozvaľkáme, vykrojíme tvary, aké sa nám budú hodiť. Pečieme na 190 °C asi 8 minút.
-
Čokoládovo - syrový krém
Krémový syr vymiešame s maslom, pridáme kakao, soľ, opatrne roztopenú vychladenú čokoládu, potom kyslú smotanu a nakoniec cukor.
-
Skladanie
Začneme roládou, ktorú pokvapkáme griotkou, naukladáme ovocie, preložíme krémom. Dookola poukladáme listy, ktoré štetcom poprášime práškovou zelenou farbou, zasypeme ich ovocím a opäť zakryjeme krémom. Na samotný vrch dáme penu - pyré, cukor, dextrózu, gumu a vajcia zahrejeme na 50 °C a vyšľaháte do pevného snehu. Na samotný vrch som si zo sušienok a ovocia vytvorila les.
Slimáčiky
- 3 vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- 20 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 1/2 KL sódy bikarbóny
- štipka soli
Krém do slimáčikov
- 60 g masla
- 60 g práškového cukru
- 250 g mascarpone
- vanilková pasta
Čokoládovo - syrový krém
- 400 g krémového syru
- 320 g masla
- 4 PL kakaa
- štipka soli
- 400 g horkej čokolády 55 %
- 380 g hustej kyslej smotany
- 4 PL práškového cukru
- 0,2 l griotky
Dubové listy
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 90 g práškového cukru
- 1 vajce
- 2 KL kardamómového prášku
Černicová pasta
- 100 g černicového pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g dextrózy
- 1 g xantánovej gumy
- 11 g sušených bielkov
Dotvorenie celého trifle
- 500 g jahôd
- 375 g černíc
- 375 g čučoriedok
- 250 g červených ríbezlí
- 300 g čerešní
- 3 dcl griotky
- práškové farby
-
Slimáčiky s krémom
Vajcia s cukrom a štipkou soli šľaháme 20 minút, potom postupne pridáme všetky suché prísad. Rozotrieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C asi 5 - 6 minút. Po upečení vyberieme z rúry, otočíme, opatrne stiahneme papier, vymeníme za nový, prekryjeme ešte utierkou. Otočíme naspäť, stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí roztiahneme a potrieme krémom z masla, cukru a opatrne vmiešaného mascarpone a následne nanesieme aj vrstvu černicovej peny. Po zatuhnutí krájame.
-
Dubové listy
Na listy a stromy vymiešame všetky prísady dokopy, urobíme pevne cesto, rozvaľkáme, vykrojíme tvary, aké sa nám budú hodiť. Pečieme na 190 °C asi 8 minút.
-
Čokoládovo - syrový krém
Krémový syr vymiešame s maslom, pridáme kakao, soľ, opatrne roztopenú vychladenú čokoládu, potom kyslú smotanu a nakoniec cukor.
-
Skladanie
Začneme roládou, ktorú pokvapkáme griotkou, naukladáme ovocie, preložíme krémom. Dookola poukladáme listy, ktoré štetcom poprášime práškovou zelenou farbou, zasypeme ich ovocím a opäť zakryjeme krémom. Na samotný vrch dáme penu - pyré, cukor, dextrózu, gumu a vajcia zahrejeme na 50 °C a vyšľaháte do pevného snehu. Na samotný vrch som si zo sušienok a ovocia vytvorila les.