Citrónová roláda
Popis
Rodinný recept Martina Nikodýma, ktorý sa stal vianočným Majstrom pekárom, v sebe snúbi neodolateľnú chuť citeónového masla a orieškov. Tú si zamilujete aj vy.Ingrediencie
Piškóty
- 60 g hladká múka
- 35 g práškový cukor
- 3 vajcia
Orechová zložka
- 50 g pomletých piškót
- 500 ml pomletých vlašských orechov
- 500 g práškového cukru
- 150 g rumu
Plnka
- 250 g mäkkého masla
- 200 g práškového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- šťava z 2 citrónov
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s 20g cukru do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne vmiešame zvyšný cukor. Do pevného snehu iba krátko vmiešame žĺtkovú zmes a nakoniec jemne vmiešame preosiatu múku.
- Cukrárskym vreckom s hladkou guľatou špičkou nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie piškóty. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C do zlatista cca 10-12 minút.
- Pomleté piškóty zmiešame s pomletými vlašskými orechmi, preosiatím práškovým cukrom a rumom.
- Na plnku všetky suroviny vyšľaháme do hladkého krému. Ochutnáme, či je to dostatočne citrónové. Ak nie, tak pridáme šťavu.
- Papier na pečenie o rozmere 30 x 40 cm pocukrujeme práškovým cukrom. Na ňom si najprv rukami zatlačíme orechovú zmes a potom ju rozvaľkáme. Čo nám bude pretŕčať z papiera si zrežeme a použijeme na dekorácie. Na dekorácie pre výraznejší efekt môžeme orechovú zmes zafarbiť kakaom.
- Časť citrónového krému si necháme na dekorovanie. Zvyšok natierame na orechový plát.
- Na záver pomocou papiera zatočíme. Dáme na chvíľu zatuhnúť a môžeme dekorovať.
Ingrediencie
Piškóty
- 60 g hladká múka
- 35 g práškový cukor
- 3 vajcia
Orechová zložka
- 50 g pomletých piškót
- 500 ml pomletých vlašských orechov
- 500 g práškového cukru
- 150 g rumu
Plnka
- 250 g mäkkého masla
- 200 g práškového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- šťava z 2 citrónov
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s 20g cukru do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne vmiešame zvyšný cukor. Do pevného snehu iba krátko vmiešame žĺtkovú zmes a nakoniec jemne vmiešame preosiatu múku.
- Cukrárskym vreckom s hladkou guľatou špičkou nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie piškóty. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C do zlatista cca 10-12 minút.
- Pomleté piškóty zmiešame s pomletými vlašskými orechmi, preosiatím práškovým cukrom a rumom.
- Na plnku všetky suroviny vyšľaháme do hladkého krému. Ochutnáme, či je to dostatočne citrónové. Ak nie, tak pridáme šťavu.
- Papier na pečenie o rozmere 30 x 40 cm pocukrujeme práškovým cukrom. Na ňom si najprv rukami zatlačíme orechovú zmes a potom ju rozvaľkáme. Čo nám bude pretŕčať z papiera si zrežeme a použijeme na dekorácie. Na dekorácie pre výraznejší efekt môžeme orechovú zmes zafarbiť kakaom.
- Časť citrónového krému si necháme na dekorovanie. Zvyšok natierame na orechový plát.
- Na záver pomocou papiera zatočíme. Dáme na chvíľu zatuhnúť a môžeme dekorovať.