Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Citrónová roláda

Citrónová roláda

Popis

Rodinný recept Martina Nikodýma, ktorý sa stal vianočným Majstrom pekárom, v sebe snúbi neodolateľnú chuť citeónového masla a orieškov. Tú si zamilujete aj vy.

Ingrediencie

Piškóty
  • 60 g hladká múka
  • 35 g práškový cukor
  • 3 vajcia
Orechová zložka
  • 50 g pomletých piškót
  • 500 ml pomletých vlašských orechov
  • 500 g práškového cukru
  • 150 g rumu
Plnka
  • 250 g mäkkého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • šťava z 2 citrónov

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s 20g cukru do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne vmiešame zvyšný cukor. Do pevného snehu iba krátko vmiešame žĺtkovú zmes a nakoniec jemne vmiešame preosiatu múku.
  2. Cukrárskym vreckom s hladkou guľatou špičkou nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie piškóty. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C do zlatista cca 10-12 minút.
  3. Pomleté piškóty zmiešame s pomletými vlašskými orechmi, preosiatím práškovým cukrom a rumom.
  4. Na plnku všetky suroviny vyšľaháme do hladkého krému. Ochutnáme, či je to dostatočne citrónové. Ak nie, tak pridáme šťavu.
  5. Papier na pečenie o rozmere 30 x 40 cm pocukrujeme práškovým cukrom. Na ňom si najprv rukami zatlačíme orechovú zmes a potom ju rozvaľkáme. Čo nám bude pretŕčať z papiera si zrežeme a použijeme na dekorácie. Na dekorácie pre výraznejší efekt môžeme orechovú zmes zafarbiť kakaom.
  6. Časť citrónového krému si necháme na dekorovanie. Zvyšok natierame na orechový plát.
  7. Na záver pomocou papiera zatočíme. Dáme na chvíľu zatuhnúť a môžeme dekorovať.
Piškóty
  • 60 g hladká múka
  • 35 g práškový cukor
  • 3 vajcia
Orechová zložka
  • 50 g pomletých piškót
  • 500 ml pomletých vlašských orechov
  • 500 g práškového cukru
  • 150 g rumu
Plnka
  • 250 g mäkkého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • šťava z 2 citrónov
  1. Žĺtky vyšľaháme s 20g cukru do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne vmiešame zvyšný cukor. Do pevného snehu iba krátko vmiešame žĺtkovú zmes a nakoniec jemne vmiešame preosiatu múku.
  2. Cukrárskym vreckom s hladkou guľatou špičkou nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie piškóty. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C do zlatista cca 10-12 minút.
  3. Pomleté piškóty zmiešame s pomletými vlašskými orechmi, preosiatím práškovým cukrom a rumom.
  4. Na plnku všetky suroviny vyšľaháme do hladkého krému. Ochutnáme, či je to dostatočne citrónové. Ak nie, tak pridáme šťavu.
  5. Papier na pečenie o rozmere 30 x 40 cm pocukrujeme práškovým cukrom. Na ňom si najprv rukami zatlačíme orechovú zmes a potom ju rozvaľkáme. Čo nám bude pretŕčať z papiera si zrežeme a použijeme na dekorácie. Na dekorácie pre výraznejší efekt môžeme orechovú zmes zafarbiť kakaom.
  6. Časť citrónového krému si necháme na dekorovanie. Zvyšok natierame na orechový plát.
  7. Na záver pomocou papiera zatočíme. Dáme na chvíľu zatuhnúť a môžeme dekorovať.