Rodinný recept Martina Nikodýma, ktorý sa stal vianočným Majstrom pekárom, v sebe snúbi neodolateľnú chuť citeónového masla a orieškov. Tú si zamilujete aj vy.
Ingrediencie
Piškóty
60 g hladká múka
35 g práškový cukor
3 vajcia
Orechová zložka
50 g pomletých piškót
500 ml pomletých vlašských orechov
500 g práškového cukru
150 g rumu
Plnka
250 g mäkkého masla
200 g práškového cukru
40 g vanilkového cukru
šťava z 2 citrónov
Postup
Žĺtky vyšľaháme s 20g cukru do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne vmiešame zvyšný cukor. Do pevného snehu iba krátko vmiešame žĺtkovú zmes a nakoniec jemne vmiešame preosiatu múku.
Cukrárskym vreckom s hladkou guľatou špičkou nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie piškóty. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C do zlatista cca 10-12 minút.
Pomleté piškóty zmiešame s pomletými vlašskými orechmi, preosiatím práškovým cukrom a rumom.
Na plnku všetky suroviny vyšľaháme do hladkého krému. Ochutnáme, či je to dostatočne citrónové. Ak nie, tak pridáme šťavu.
Papier na pečenie o rozmere 30 x 40 cm pocukrujeme práškovým cukrom. Na ňom si najprv rukami zatlačíme orechovú zmes a potom ju rozvaľkáme. Čo nám bude pretŕčať z papiera si zrežeme a použijeme na dekorácie. Na dekorácie pre výraznejší efekt môžeme orechovú zmes zafarbiť kakaom.
Časť citrónového krému si necháme na dekorovanie. Zvyšok natierame na orechový plát.
Na záver pomocou papiera zatočíme. Dáme na chvíľu zatuhnúť a môžeme dekorovať.
Žĺtky vyšľaháme s 20g cukru do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne vmiešame zvyšný cukor. Do pevného snehu iba krátko vmiešame žĺtkovú zmes a nakoniec jemne vmiešame preosiatu múku.
Cukrárskym vreckom s hladkou guľatou špičkou nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie piškóty. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C do zlatista cca 10-12 minút.
Pomleté piškóty zmiešame s pomletými vlašskými orechmi, preosiatím práškovým cukrom a rumom.
Na plnku všetky suroviny vyšľaháme do hladkého krému. Ochutnáme, či je to dostatočne citrónové. Ak nie, tak pridáme šťavu.
Papier na pečenie o rozmere 30 x 40 cm pocukrujeme práškovým cukrom. Na ňom si najprv rukami zatlačíme orechovú zmes a potom ju rozvaľkáme. Čo nám bude pretŕčať z papiera si zrežeme a použijeme na dekorácie. Na dekorácie pre výraznejší efekt môžeme orechovú zmes zafarbiť kakaom.
Časť citrónového krému si necháme na dekorovanie. Zvyšok natierame na orechový plát.
Na záver pomocou papiera zatočíme. Dáme na chvíľu zatuhnúť a môžeme dekorovať.