Crème Brûlée
1,5 hod.
4 porcie
Popis
Crème Brûlée je typická francúzska špecialita, ktorá má svoje tradície. V preklade znamená opálený krém a prvá zmienka o ňom sa nachádza v Massialotovej knihe receptov z roku 1691. Jeho základ tvoria žĺtky, smotana, cukor a na povrchu krému je karamelová krusta. Krém je zvyčajne ochutený vanilkou. Krusta sa vytvorí z cukru, ktorý je oflambovaný. Crème Brûlée sa servíruje v ohňovzdorných miskách nazývaných Ramekin.
Ingrediencie
Krém
- 400 g smotany na šľahanie 33 %
- 110 g žĺtkov
- 55 g cukru krupica
- 1 ks vanilkový struk
- hnedý cukor na posypanie
Mandľové cesto
- 200g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 60 g mandľovej múky
- 100 g masla
- ½ čl sušenej citrónovej kôry
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 1 čl vanilkovej arómy
- krupicový cukor na posypanie
Postup
-
Krém
Metličkou jemne premiešame cukor so žĺtkami. Smotanu a naškrabaný vanilkový struk prevaríme a prilejeme do vymiešaných žĺtkov. Premiešame. Vymiešanú zmes si preložíme cez sitko do odmerky.
Nalejeme rovnomerne do 4 zapekacích misiek.
Pečieme vo vodnom kúpeli (misky v hlbokom plechu s vodou) pri teplote 120°C, cca 45 – 60 minút.
! Crème Brûlée je správne upečené, keď sa trasie len stredná časť. !
Pred podávaním posypeme hnedým cukrom a flambujeme, aby vznikla karamelová krusta.
-
Mandľové cesto
Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilkovú arómu, sušenú citrónovú kôru, vajíčko a žĺtok.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chlade.
Rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme min. 8 ks sušienok, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom.
Pred pečením posypeme krupicovým cukrom.
Pri teplote 180 °C pečieme do svetlej farby so zlatými okrajmi. -
Na záver
Podávame s upčenými sušienkami.
Krém
- 400 g smotany na šľahanie 33 %
- 110 g žĺtkov
- 55 g cukru krupica
- 1 ks vanilkový struk
- hnedý cukor na posypanie
Mandľové cesto
- 200g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 60 g mandľovej múky
- 100 g masla
- ½ čl sušenej citrónovej kôry
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 1 čl vanilkovej arómy
- krupicový cukor na posypanie
-
Krém
Metličkou jemne premiešame cukor so žĺtkami. Smotanu a naškrabaný vanilkový struk prevaríme a prilejeme do vymiešaných žĺtkov. Premiešame. Vymiešanú zmes si preložíme cez sitko do odmerky.
Nalejeme rovnomerne do 4 zapekacích misiek.
Pečieme vo vodnom kúpeli (misky v hlbokom plechu s vodou) pri teplote 120°C, cca 45 – 60 minút.
! Crème Brûlée je správne upečené, keď sa trasie len stredná časť. !
Pred podávaním posypeme hnedým cukrom a flambujeme, aby vznikla karamelová krusta.
-
Mandľové cesto
Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilkovú arómu, sušenú citrónovú kôru, vajíčko a žĺtok.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chlade.
Rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme min. 8 ks sušienok, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom.
Pred pečením posypeme krupicovým cukrom.
Pri teplote 180 °C pečieme do svetlej farby so zlatými okrajmi. -
Na záver
Podávame s upčenými sušienkami.