Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Milujem torty, ktoré sú dozdobené modelovanými kvietkami, tak preto som sa rozhodla aj túto tortu urobiť ako črepník s orchideou.

Ingrediencie

Korpus
    • 6 vajec „L“
    • 240 g práškového cukru
    • 345 g bezlepkovej múky
    • 230 g vlažnej vody
    • 80 ml oleja
    • 1 PL vanilkovej pasty
    • 15 g kakaa
    • štipka soli
    • 1 pomaranč
      Plnka
        • 7 vajec
        • 350 g zlatej karamelovej čokolády
        • 300 g kryštálového cukru
        • 750 g masla
          Ovocný vklad
            • 510 g sterilizovaných mandarínok bez nálevu
            • 220 g mandarínkového pyré
            • 30 g pektínu nh
            • 30 g kryštálového cukru
            • 50 g brandy
              Obter
                • 250 g čokolády na varenie 52 %
                • 250 g masla
                  Ozdoba
                    • poťahová hmota čierna
                    • modelovacia hmota
                    • gélová farba
                    • prachová farba (zlatá, žltá, zelená, ružová)
                    • biely alkohol

                      Postup

                      1. Korpus

                        Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtky, olej a vodu. Ručne opatrne vmiešame preosiatu múku. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame vanilkovú pastu a do druhej kakao a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cestá vylejeme do 2 okrúhlych 18 cm foriem vystlaných papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 25 - 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Prerežeme na polovicu, aby sme mali dva korpusy z každého.

                      2. Plnka

                        Nad parou rozpustíme čokoládu. Pridáme do nej vajcia, cukor a nad parou šľaháme 20 minút. Zakryjeme fóliou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne do masla pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu.

                      3. Čokoláda na obter

                        Čokoládu na obter vo vodnom kúpeli rozpustíme a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a pomaly prišľaháme roztopenú a vychladnutú čokoládu.

                      4. Ovocný vklad

                        Mandarínky s pyré dáme variť. Keď majú teplotu cca 40 °C, tak do nich primiešame kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a privedieme do varu. Pridáme brandy a varíme, pokiaľ zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.

                      5. Skladanie

                        Prvý korpus pokvapkáme brandy zriedeným šťavou z pomaranča, nanesieme časť plnky, prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu pokvapkáme pomarančovým brandy, po obvode nanesieme plnku, do stredu vložíme ovocný vklad a prikryjeme tretím korpusom. Ten znovu pokvapkáme brandy, nanesieme poslednú časť plnky a prikryjeme posledným korpusom. Na chvíľu dáme zatuhnúť. Potom vyrežeme tvar črepníka, potrieme čokoládovým obterom a dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín. Zatiaľ si urobíme kvietky z modelovacej hmoty a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Tortu potiahneme poťahovou hmotou a dozdobíme.

                      Ingrediencie

                      Korpus
                        • 6 vajec „L“
                        • 240 g práškového cukru
                        • 345 g bezlepkovej múky
                        • 230 g vlažnej vody
                        • 80 ml oleja
                        • 1 PL vanilkovej pasty
                        • 15 g kakaa
                        • štipka soli
                        • 1 pomaranč
                          Plnka
                            • 7 vajec
                            • 350 g zlatej karamelovej čokolády
                            • 300 g kryštálového cukru
                            • 750 g masla
                              Ovocný vklad
                                • 510 g sterilizovaných mandarínok bez nálevu
                                • 220 g mandarínkového pyré
                                • 30 g pektínu nh
                                • 30 g kryštálového cukru
                                • 50 g brandy
                                  Obter
                                    • 250 g čokolády na varenie 52 %
                                    • 250 g masla
                                      Ozdoba
                                        • poťahová hmota čierna
                                        • modelovacia hmota
                                        • gélová farba
                                        • prachová farba (zlatá, žltá, zelená, ružová)
                                        • biely alkohol

                                          Postup

                                          1. Korpus

                                            Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtky, olej a vodu. Ručne opatrne vmiešame preosiatu múku. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame vanilkovú pastu a do druhej kakao a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cestá vylejeme do 2 okrúhlych 18 cm foriem vystlaných papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 25 - 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Prerežeme na polovicu, aby sme mali dva korpusy z každého.

                                          2. Plnka

                                            Nad parou rozpustíme čokoládu. Pridáme do nej vajcia, cukor a nad parou šľaháme 20 minút. Zakryjeme fóliou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne do masla pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu.

                                          3. Čokoláda na obter

                                            Čokoládu na obter vo vodnom kúpeli rozpustíme a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a pomaly prišľaháme roztopenú a vychladnutú čokoládu.

                                          4. Ovocný vklad

                                            Mandarínky s pyré dáme variť. Keď majú teplotu cca 40 °C, tak do nich primiešame kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a privedieme do varu. Pridáme brandy a varíme, pokiaľ zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.

                                          5. Skladanie

                                            Prvý korpus pokvapkáme brandy zriedeným šťavou z pomaranča, nanesieme časť plnky, prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu pokvapkáme pomarančovým brandy, po obvode nanesieme plnku, do stredu vložíme ovocný vklad a prikryjeme tretím korpusom. Ten znovu pokvapkáme brandy, nanesieme poslednú časť plnky a prikryjeme posledným korpusom. Na chvíľu dáme zatuhnúť. Potom vyrežeme tvar črepníka, potrieme čokoládovým obterom a dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín. Zatiaľ si urobíme kvietky z modelovacej hmoty a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Tortu potiahneme poťahovou hmotou a dozdobíme.