Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Dievčenská torta

Dievčenská torta

Popis

Výzva bezlepkovej torty bola pre mňa naozaj obrovskou výzvou. Chvalabohu v úzkej rodine nemáme žiadneho „bezlepkáča“ a preto som takúto tortu piekla naozaj prvýkrát. Rozhodla som sa upiecť takúto tortu pre dcéru mojej sesternice, ktorá je jediným malým dievčatkom u nás v rodine. Keďže ja mám synov a témy minecraft a zvieratká sú v stále v kurze, tak vždy sa poteším zdobeniu torty pre dievčatko. Jarka tak ako všetky deti miluje ovocie a keď príde k nám tak nikdy neohrdnem našimi čučoriedkovými kríkmi, z tohto dôvodu bude torta čučoriedková. Spojenie s citrónom som si vybrala aj preto, že nikdy nezabudnem na jej milučký výraz tváre keď objavovala rôzne chute a citrón bol teda naozaj top.

Ingrediencie

Bezlepkové korpusy
  • 12 ks bielkov
  • 270 g kryštálového cukru
  • 12 žĺtkov
  • 200 g bezlepkovej zmesi
  • 180 g mandľovej múky
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
Základný krém
  • 750 g mascarpone
  • 250 g smotany 40 %
  • 250 g roztierateľného tvarohu
  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g pochúťkovej kyslej smotany 16 %
  • 3 vanilkové cukry
Čučoriedkový krém
  • 300 g mrazených čučoriedok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g bielej čokolády
Čučoriedkové coulis
  • 250 g čerstvých čučoriedok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 10 g pudingového prášku
  • 5 PL vody
Citrónový curd
  • 2 citróny
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 80 g masla
  • štipku soli
Švajčiarsky maslový krém
  • 4 bielky
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla
Na dozdobenie
  • 250 g gumpasta
  • 250 g modelovacej hmoty
  • farbu Red Wine
  • farbu Leaf Green
  • prachovú farbu Plum
  • prachovú farbu Orchid Purple
  • prachovú farbu Baby Pink
  • prachovú farbu Yellow Summer
  • prachovú farbu Soft Gold
  • čiernu jedlú fixka
  • zelené a biele drôtiky č.26
  • bielu floristickú pásku
  • žilkovaciu sadu na pivónie a listy
  • žilkovaciu sadu na motýle

Postup

  1. Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme do lesklej hmoty.
  2. Pomaly prišľaháme po 1 žĺtku, pridáme bezlepkovú zmes spolu s práškom do pečiva a mandľovou múkou.
  3. Cesto rozdelíme na 2 časti do foriem s priemerom 22 cm a dáme piecť na približne 40 minút na 170 °C.
  4. Citrónový curd - maslo vyšľaháme s kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou z 2 citrónov. Postupne pridáme žĺtky a nakoniec pomaly citrónovú šťavu.
  5. Takto vyšľahanú zmes preložíme do menšieho hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania varíme približne 10 minút, až kým nie je krém lesklý.
  6. Čučoriedkové coulis - Čerstvé čučoriedky spolu s trochou vody a kryštálového cukru necháme prejsť varom. Keď sa už začnú čučoriedky rozvárať, pridáme pudingový prášok, ktorý sme predtým rozmiešali v troške vody. Keď coulis začne hustnúť, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
  7. Čučoriedkový krém bude obsahovať mrazené čučoriedky, ktoré si spolu s kryštálovým cukrom varíme až do zhustnutia. Asi 1/3 prepasírujeme cez sitko a odložíme bokom do krému na zdobenie (tým dosiahneme krásny fialovkastý krém bez potreby použitia farby). Do zvyšného krému primiešame bielu čokoládu a miešame, až kým sa nerozpustí.
  8. Vyšľaháme základný krém spojením všetkých príloh. Asi 1/3 krému odoberieme a zmiešame s pripravenými a vychladenými čučoriedkami a poriadne prešľaháme.
  9. Vychladnuté korpusy si prerežeme na 3 časti. Na spodnú časť nanesieme základný krém a naňho zdobiacim vreckom čučoriedkové coulis. Prekryjeme ďalším plátom cesta.
  10. Na korpus číslo 2 nanesieme čučoriedkový krém a zdobiacim vreckom nanesieme jemnú vrstvu citrónového curdu. Prekryjeme ďalším korpusom. Postup opakujeme striedaním základného krému a čučoriedkového krému, až kým nenaplníme všetky korpusy.
  11. Švajčiarsky maslový krém - Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 – 70 °C. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania.
  12. Tortu necháme trošku zatuhnúť a nakoniec ju potrieme vyšľahaným krémom s prepasírovanými mrazenými čučoriedkami, ktoré sme odložili a nechali vychladnúť.
  13. Finálne dozdobíme tortu vymodelovanou labuťou, pivóniou a motýlikmi z gumpasty.
    Bezlepkové korpusy
    • 12 ks bielkov
    • 270 g kryštálového cukru
    • 12 žĺtkov
    • 200 g bezlepkovej zmesi
    • 180 g mandľovej múky
    • 1 a 1/2 prášku do pečiva
    Základný krém
    • 750 g mascarpone
    • 250 g smotany 40 %
    • 250 g roztierateľného tvarohu
    • 250 g jemného tvarohu
    • 200 g pochúťkovej kyslej smotany 16 %
    • 3 vanilkové cukry
    Čučoriedkový krém
    • 300 g mrazených čučoriedok
    • 100 g kryštálového cukru
    • 100 g bielej čokolády
    Čučoriedkové coulis
    • 250 g čerstvých čučoriedok
    • 100 g kryštálového cukru
    • 10 g pudingového prášku
    • 5 PL vody
    Citrónový curd
    • 2 citróny
    • 250 g kryštálového cukru
    • 3 žĺtky
    • 80 g masla
    • štipku soli
    Švajčiarsky maslový krém
    • 4 bielky
    • 300 g kryštálového cukru
    • 400 g masla
    Na dozdobenie
    • 250 g gumpasta
    • 250 g modelovacej hmoty
    • farbu Red Wine
    • farbu Leaf Green
    • prachovú farbu Plum
    • prachovú farbu Orchid Purple
    • prachovú farbu Baby Pink
    • prachovú farbu Yellow Summer
    • prachovú farbu Soft Gold
    • čiernu jedlú fixka
    • zelené a biele drôtiky č.26
    • bielu floristickú pásku
    • žilkovaciu sadu na pivónie a listy
    • žilkovaciu sadu na motýle
    1. Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme do lesklej hmoty.
    2. Pomaly prišľaháme po 1 žĺtku, pridáme bezlepkovú zmes spolu s práškom do pečiva a mandľovou múkou.
    3. Cesto rozdelíme na 2 časti do foriem s priemerom 22 cm a dáme piecť na približne 40 minút na 170 °C.
    4. Citrónový curd - maslo vyšľaháme s kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou z 2 citrónov. Postupne pridáme žĺtky a nakoniec pomaly citrónovú šťavu.
    5. Takto vyšľahanú zmes preložíme do menšieho hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania varíme približne 10 minút, až kým nie je krém lesklý.
    6. Čučoriedkové coulis - Čerstvé čučoriedky spolu s trochou vody a kryštálového cukru necháme prejsť varom. Keď sa už začnú čučoriedky rozvárať, pridáme pudingový prášok, ktorý sme predtým rozmiešali v troške vody. Keď coulis začne hustnúť, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
    7. Čučoriedkový krém bude obsahovať mrazené čučoriedky, ktoré si spolu s kryštálovým cukrom varíme až do zhustnutia. Asi 1/3 prepasírujeme cez sitko a odložíme bokom do krému na zdobenie (tým dosiahneme krásny fialovkastý krém bez potreby použitia farby). Do zvyšného krému primiešame bielu čokoládu a miešame, až kým sa nerozpustí.
    8. Vyšľaháme základný krém spojením všetkých príloh. Asi 1/3 krému odoberieme a zmiešame s pripravenými a vychladenými čučoriedkami a poriadne prešľaháme.
    9. Vychladnuté korpusy si prerežeme na 3 časti. Na spodnú časť nanesieme základný krém a naňho zdobiacim vreckom čučoriedkové coulis. Prekryjeme ďalším plátom cesta.
    10. Na korpus číslo 2 nanesieme čučoriedkový krém a zdobiacim vreckom nanesieme jemnú vrstvu citrónového curdu. Prekryjeme ďalším korpusom. Postup opakujeme striedaním základného krému a čučoriedkového krému, až kým nenaplníme všetky korpusy.
    11. Švajčiarsky maslový krém - Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 – 70 °C. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania.
    12. Tortu necháme trošku zatuhnúť a nakoniec ju potrieme vyšľahaným krémom s prepasírovanými mrazenými čučoriedkami, ktoré sme odložili a nechali vychladnúť.
    13. Finálne dozdobíme tortu vymodelovanou labuťou, pivóniou a motýlikmi z gumpasty.