Dievčenská torta
4 hod.
20 porcií
Popis
Výzva bezlepkovej torty bola pre mňa naozaj obrovskou výzvou. Chvalabohu v úzkej rodine nemáme žiadneho „bezlepkáča“ a preto som takúto tortu piekla naozaj prvýkrát. Rozhodla som sa upiecť takúto tortu pre dcéru mojej sesternice, ktorá je jediným malým dievčatkom u nás v rodine. Keďže ja mám synov a témy minecraft a zvieratká sú v stále v kurze, tak vždy sa poteším zdobeniu torty pre dievčatko. Jarka tak ako všetky deti miluje ovocie a keď príde k nám tak nikdy neohrdnem našimi čučoriedkovými kríkmi, z tohto dôvodu bude torta čučoriedková. Spojenie s citrónom som si vybrala aj preto, že nikdy nezabudnem na jej milučký výraz tváre keď objavovala rôzne chute a citrón bol teda naozaj top.
Ingrediencie
Bezlepkové korpusy
- 12 ks bielkov
- 270 g kryštálového cukru
- 12 žĺtkov
- 200 g bezlepkovej zmesi
- 180 g mandľovej múky
- 1 a 1/2 prášku do pečiva
Základný krém
- 750 g mascarpone
- 250 g smotany 40 %
- 250 g roztierateľného tvarohu
- 250 g jemného tvarohu
- 200 g pochúťkovej kyslej smotany 16 %
- 3 vanilkové cukry
Čučoriedkový krém
- 300 g mrazených čučoriedok
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g bielej čokolády
Čučoriedkové coulis
- 250 g čerstvých čučoriedok
- 100 g kryštálového cukru
- 10 g pudingového prášku
- 5 PL vody
Citrónový curd
- 2 citróny
- 250 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 80 g masla
- štipku soli
Švajčiarsky maslový krém
- 4 bielky
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Na dozdobenie
- 250 g gumpasta
- 250 g modelovacej hmoty
- farbu Red Wine
- farbu Leaf Green
- prachovú farbu Plum
- prachovú farbu Orchid Purple
- prachovú farbu Baby Pink
- prachovú farbu Yellow Summer
- prachovú farbu Soft Gold
- čiernu jedlú fixka
- zelené a biele drôtiky č.26
- bielu floristickú pásku
- žilkovaciu sadu na pivónie a listy
- žilkovaciu sadu na motýle
Postup
- Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme do lesklej hmoty.
- Pomaly prišľaháme po 1 žĺtku, pridáme bezlepkovú zmes spolu s práškom do pečiva a mandľovou múkou.
- Cesto rozdelíme na 2 časti do foriem s priemerom 22 cm a dáme piecť na približne 40 minút na 170 °C.
- Citrónový curd - maslo vyšľaháme s kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou z 2 citrónov. Postupne pridáme žĺtky a nakoniec pomaly citrónovú šťavu.
- Takto vyšľahanú zmes preložíme do menšieho hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania varíme približne 10 minút, až kým nie je krém lesklý.
- Čučoriedkové coulis - Čerstvé čučoriedky spolu s trochou vody a kryštálového cukru necháme prejsť varom. Keď sa už začnú čučoriedky rozvárať, pridáme pudingový prášok, ktorý sme predtým rozmiešali v troške vody. Keď coulis začne hustnúť, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
- Čučoriedkový krém bude obsahovať mrazené čučoriedky, ktoré si spolu s kryštálovým cukrom varíme až do zhustnutia. Asi 1/3 prepasírujeme cez sitko a odložíme bokom do krému na zdobenie (tým dosiahneme krásny fialovkastý krém bez potreby použitia farby). Do zvyšného krému primiešame bielu čokoládu a miešame, až kým sa nerozpustí.
- Vyšľaháme základný krém spojením všetkých príloh. Asi 1/3 krému odoberieme a zmiešame s pripravenými a vychladenými čučoriedkami a poriadne prešľaháme.
- Vychladnuté korpusy si prerežeme na 3 časti. Na spodnú časť nanesieme základný krém a naňho zdobiacim vreckom čučoriedkové coulis. Prekryjeme ďalším plátom cesta.
- Na korpus číslo 2 nanesieme čučoriedkový krém a zdobiacim vreckom nanesieme jemnú vrstvu citrónového curdu. Prekryjeme ďalším korpusom. Postup opakujeme striedaním základného krému a čučoriedkového krému, až kým nenaplníme všetky korpusy.
- Švajčiarsky maslový krém - Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 – 70 °C. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania.
- Tortu necháme trošku zatuhnúť a nakoniec ju potrieme vyšľahaným krémom s prepasírovanými mrazenými čučoriedkami, ktoré sme odložili a nechali vychladnúť.
- Finálne dozdobíme tortu vymodelovanou labuťou, pivóniou a motýlikmi z gumpasty.
Bezlepkové korpusy
- 12 ks bielkov
- 270 g kryštálového cukru
- 12 žĺtkov
- 200 g bezlepkovej zmesi
- 180 g mandľovej múky
- 1 a 1/2 prášku do pečiva
Základný krém
- 750 g mascarpone
- 250 g smotany 40 %
- 250 g roztierateľného tvarohu
- 250 g jemného tvarohu
- 200 g pochúťkovej kyslej smotany 16 %
- 3 vanilkové cukry
Čučoriedkový krém
- 300 g mrazených čučoriedok
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g bielej čokolády
Čučoriedkové coulis
- 250 g čerstvých čučoriedok
- 100 g kryštálového cukru
- 10 g pudingového prášku
- 5 PL vody
Citrónový curd
- 2 citróny
- 250 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 80 g masla
- štipku soli
Švajčiarsky maslový krém
- 4 bielky
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Na dozdobenie
- 250 g gumpasta
- 250 g modelovacej hmoty
- farbu Red Wine
- farbu Leaf Green
- prachovú farbu Plum
- prachovú farbu Orchid Purple
- prachovú farbu Baby Pink
- prachovú farbu Yellow Summer
- prachovú farbu Soft Gold
- čiernu jedlú fixka
- zelené a biele drôtiky č.26
- bielu floristickú pásku
- žilkovaciu sadu na pivónie a listy
- žilkovaciu sadu na motýle
- Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme do lesklej hmoty.
- Pomaly prišľaháme po 1 žĺtku, pridáme bezlepkovú zmes spolu s práškom do pečiva a mandľovou múkou.
- Cesto rozdelíme na 2 časti do foriem s priemerom 22 cm a dáme piecť na približne 40 minút na 170 °C.
- Citrónový curd - maslo vyšľaháme s kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou z 2 citrónov. Postupne pridáme žĺtky a nakoniec pomaly citrónovú šťavu.
- Takto vyšľahanú zmes preložíme do menšieho hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania varíme približne 10 minút, až kým nie je krém lesklý.
- Čučoriedkové coulis - Čerstvé čučoriedky spolu s trochou vody a kryštálového cukru necháme prejsť varom. Keď sa už začnú čučoriedky rozvárať, pridáme pudingový prášok, ktorý sme predtým rozmiešali v troške vody. Keď coulis začne hustnúť, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
- Čučoriedkový krém bude obsahovať mrazené čučoriedky, ktoré si spolu s kryštálovým cukrom varíme až do zhustnutia. Asi 1/3 prepasírujeme cez sitko a odložíme bokom do krému na zdobenie (tým dosiahneme krásny fialovkastý krém bez potreby použitia farby). Do zvyšného krému primiešame bielu čokoládu a miešame, až kým sa nerozpustí.
- Vyšľaháme základný krém spojením všetkých príloh. Asi 1/3 krému odoberieme a zmiešame s pripravenými a vychladenými čučoriedkami a poriadne prešľaháme.
- Vychladnuté korpusy si prerežeme na 3 časti. Na spodnú časť nanesieme základný krém a naňho zdobiacim vreckom čučoriedkové coulis. Prekryjeme ďalším plátom cesta.
- Na korpus číslo 2 nanesieme čučoriedkový krém a zdobiacim vreckom nanesieme jemnú vrstvu citrónového curdu. Prekryjeme ďalším korpusom. Postup opakujeme striedaním základného krému a čučoriedkového krému, až kým nenaplníme všetky korpusy.
- Švajčiarsky maslový krém - Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 – 70 °C. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania.
- Tortu necháme trošku zatuhnúť a nakoniec ju potrieme vyšľahaným krémom s prepasírovanými mrazenými čučoriedkami, ktoré sme odložili a nechali vychladnúť.
- Finálne dozdobíme tortu vymodelovanou labuťou, pivóniou a motýlikmi z gumpasty.