Logo Pečie celé Slovensko

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Esterházy mi príde ideálnym dezertom pre moju tetu Ivetu, ktorá dlhé roky pečie a pracovala v cukrárni, kde sa predávali podobné retro koláče. Keď som bola dieťa, milovala som chodievať k nej na víkendy, pretože vždy upiekla chutný koláč a práve moje detstvo sa spája s ňou. Takto by som jej chcela poďakovať za najkrajšie detstvo, aké som u nej prežila, pretože mi bola druhou mamkou!

Ingrediencie

Korpus
  • 13 bielkov izbovej teploty
  • 330 g mletých pražených vlašských orechov
  • 330 g kryštálového cukru
  • 33 g hladkej múky
  • soľ
  • kvapka citrónovej šťavy
  • štipka vínneho kameňa
Krém
  • 6 žĺtkov
  • 144 g kryštálového cukru
  • 480 g mlieka
  • 48 g pudingového prášku
  • 1 PL rumu
  • 300 g masla izbovej teploty
  • 60 g práškového cukru
Poleva
  • 300 g bielej čokolády
  • 106 g smotany na šľahanie 36 %
Ganache
  • 120 g mliečnej čokolády
  • 60 g smotany na šľahanie
  • 20 g rumu
  • 150 g smotany na šľahanie
Ozdoby
  • 40 g horkej čokolády
  • mandle alebo vlašské orechy

Postup

  1. Korpusy - Vo veľkej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom, kvapkou citrónovej šťavy, vínnym kameňom a štipkou soli do tuhého snehu. Ku snehu prisypeme orechy, preosejeme múku a všetko spolu vymiešame do cesta. Na teflónovú podložku pomocou omúčeného 24 cm ráfika vytvoríme kruh. Pomocou cukrárenského vrecka nanesieme cesto a rozotrieme. Fóliu položíme na plech a pečieme pri 160 °C s ventilátorom cca 12 - 15 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Krém - V hrnci spolu vymiešame mlieko, žĺtky, kryštálový cukor, pudingový prášok a na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Povrch krému prekryjeme fóliou a necháme ho vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme ručným mixérom s práškovým cukrom do hladka a postupne šľahaním pridávame krém rovnakej teploty na pomalých otáčkach (do hladka), a potom pridáme rum.
  3. Vyskladanie torty - Na podnos položíme prvý korpus, potrieme ho plnkou a takto postupujeme až po posledný korpus nanášajúc plnku tak, aby nám ostala aj na potretie bokov torty. Vrchný korpus potrieme lekvárom a tortu uložíme na zhruba 30 minút do chladničky.
  4. Poleva - Šľahačku zohrejeme a pridáme čokoládu. Necháme rozpustiť. Na vrch zatuhnutej torty nalejeme ganache a rovnomerne rozotrieme. Necháme trochu zatuhnúť. Horkú čokoládu taktiež roztopíme, dáme do cukrárenského vrecka a tenkou špičkou vytvoríme špirálu. Pomocou špáradla vytvoríme vzor z vonkajšej strany do vnútornej. Boky torty obalíme mandľovými lupienkami.
  5. Ganache – 60 g smotany zohrejeme a zalejeme čokoládu s rumom. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme zvyšok šľahačky a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zachladiť na noc do chladničky. Následne vyšľaháme a dozdobíme rez pomocou špičky.
Korpus
  • 13 bielkov izbovej teploty
  • 330 g mletých pražených vlašských orechov
  • 330 g kryštálového cukru
  • 33 g hladkej múky
  • soľ
  • kvapka citrónovej šťavy
  • štipka vínneho kameňa
Krém
  • 6 žĺtkov
  • 144 g kryštálového cukru
  • 480 g mlieka
  • 48 g pudingového prášku
  • 1 PL rumu
  • 300 g masla izbovej teploty
  • 60 g práškového cukru
Poleva
  • 300 g bielej čokolády
  • 106 g smotany na šľahanie 36 %
Ganache
  • 120 g mliečnej čokolády
  • 60 g smotany na šľahanie
  • 20 g rumu
  • 150 g smotany na šľahanie
Ozdoby
  • 40 g horkej čokolády
  • mandle alebo vlašské orechy
  1. Korpusy - Vo veľkej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom, kvapkou citrónovej šťavy, vínnym kameňom a štipkou soli do tuhého snehu. Ku snehu prisypeme orechy, preosejeme múku a všetko spolu vymiešame do cesta. Na teflónovú podložku pomocou omúčeného 24 cm ráfika vytvoríme kruh. Pomocou cukrárenského vrecka nanesieme cesto a rozotrieme. Fóliu položíme na plech a pečieme pri 160 °C s ventilátorom cca 12 - 15 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Krém - V hrnci spolu vymiešame mlieko, žĺtky, kryštálový cukor, pudingový prášok a na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Povrch krému prekryjeme fóliou a necháme ho vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme ručným mixérom s práškovým cukrom do hladka a postupne šľahaním pridávame krém rovnakej teploty na pomalých otáčkach (do hladka), a potom pridáme rum.
  3. Vyskladanie torty - Na podnos položíme prvý korpus, potrieme ho plnkou a takto postupujeme až po posledný korpus nanášajúc plnku tak, aby nám ostala aj na potretie bokov torty. Vrchný korpus potrieme lekvárom a tortu uložíme na zhruba 30 minút do chladničky.
  4. Poleva - Šľahačku zohrejeme a pridáme čokoládu. Necháme rozpustiť. Na vrch zatuhnutej torty nalejeme ganache a rovnomerne rozotrieme. Necháme trochu zatuhnúť. Horkú čokoládu taktiež roztopíme, dáme do cukrárenského vrecka a tenkou špičkou vytvoríme špirálu. Pomocou špáradla vytvoríme vzor z vonkajšej strany do vnútornej. Boky torty obalíme mandľovými lupienkami.
  5. Ganache – 60 g smotany zohrejeme a zalejeme čokoládu s rumom. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme zvyšok šľahačky a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zachladiť na noc do chladničky. Následne vyšľaháme a dozdobíme rez pomocou špičky.