Exotická pre Sandru
4 hod.
12 porcií
Popis
Neviem ako je to možné, ale ja nepoznám takmer nikoho, kto je bezlepkový. A preto som nikdy takúto tortu neupiekol. Keď je teraz príležitosť, je len jedna osoba, ktorej by som chcel túto tortu upiecť - Sandre. Mojej prvej frajerke, tej najlepšej prvej frajerke akú som si mohol priať. Sandra žije v Londýne a aj roky po rozchode sme kamoši a dodnes ma učí a inšpiruje vecami, ktoré sa týkajú jedla, módy, hudby. Takže som vybral chute, ktoré ma Sandra rada a vytvoril pre ňu exotickú tortu.
Ingrediencie
Kokosový korpus
- 8 vajec
- 130 g kryštálového cukru
- 104 g nastrúhaného kokosu
- 80 g mandľovej múky
- 55 g kokosovej múky
- 65 ml rastlinného oleja
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- kokosový alkohol na potretie hotového korpusu
Mango - marakujový tatarák
- 500 g manga (čistá váha)
- 5 ks marakuje
- 200 g mangového pyré
Exotický karamel
- 40 g kryštálového cukru
- 20 g glukózy
- 20 g mangového pyré
- 45 g marakujového pyré
Kokosový krém
- 200 g bielej čokolády
- 1 kg mascarpone
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 50 g kokosovej pasty
- 50 ml kokosové alkoholu
Mangovo - marakujový krém
- 85 g vajec
- 55 g cukru
- 95 g marakujového pyré
- 45 g mangového pyré
- 100 g masla
- 3 PL želatíny
Mangovo - marakujové želé
- 30 g mangového pyré
- 15 g marakujového pyré
- 5 g kryštálového cukru
- 1 g agaru
Ganache na obter
- 270 g bielej čokolády
- 90 g smotany na šľahanie
- 90 g masla
Čokoládová ozdoba
- 500 g bielej čokolády
- biela a žltá farba
Ozdoba
- čerstvé mango
- čerstvá limetka
- špirálky zo sušeného kokosu
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, prešľaháme. Postupne primiešame mleté mandle, kokosovú múku a kokos s práškom do pečiva a štipku soli. Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme do dvoch foriem 16 x 16 cm a pečieme asi 30 minút na 175 °C. Necháme vychladnúť.
- Na mangovo - marakujový krém - Zmiešame vajcia, cukor a obe pyré a zohrejte na 84 °C. Zložíme z ohňa, pridáme želatínu a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď bude mať krém 50 °C, pridáme maslo a dáme vychladnúť.
- Tatarák - nakrájame mango na drobné kocky, pridáme dužinu z marakuje a mangové pyré a dáme zachladiť.
- Želé - povaríme všetky suroviny asi 1 minútu a nalejeme do silikónovej formy. Necháme schladiť.
- Exotický karamel - necháme skaramelizovať v hrnci cukor a glukózu. Na zlato-hnedú tekutinu nalejeme zohriate obe pyré a prevaríme. Necháme vychladiť.
- Kokosový krém - v mikrovlnke roztopíme čokoládu. Vyšľaháme, šľahačku, mascarpone a maslo a pridáme vychladenú čokoládu a kokosový likér.
- Korpusy rozdelíme na polovicu - vzniknú 4 časti. Na každú časť nanesieme trochu kokosového likéru, kokosový krém a vrstvu tataráku. Keď položíme navrch posledný korpus, celú tortu obtrieme krémom do polonahého efektu.
- Tortu obtrieme ganache (roztopíme čokoládu a pridáme do nej šľahačku s teplotou 80°C). Keď má zmes 40 °C, pridáme maslo.
- Vrch torty ozdobíme hladkou a rezanou špičkou - hladkou nanesieme kopčeky kokosového krému, rezanou mangový krém, tak aby sme zaplnili celý povrch torty.
- Do niektorých kopčekov kokosového krému spravíme dierku a naplníme ju exotickým karamelom. Želé nakrájame na malé kocky a dozdobíme ním vrch torty.
Kokosový korpus
- 8 vajec
- 130 g kryštálového cukru
- 104 g nastrúhaného kokosu
- 80 g mandľovej múky
- 55 g kokosovej múky
- 65 ml rastlinného oleja
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- kokosový alkohol na potretie hotového korpusu
Mango - marakujový tatarák
- 500 g manga (čistá váha)
- 5 ks marakuje
- 200 g mangového pyré
Exotický karamel
- 40 g kryštálového cukru
- 20 g glukózy
- 20 g mangového pyré
- 45 g marakujového pyré
Kokosový krém
- 200 g bielej čokolády
- 1 kg mascarpone
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 50 g kokosovej pasty
- 50 ml kokosové alkoholu
Mangovo - marakujový krém
- 85 g vajec
- 55 g cukru
- 95 g marakujového pyré
- 45 g mangového pyré
- 100 g masla
- 3 PL želatíny
Mangovo - marakujové želé
- 30 g mangového pyré
- 15 g marakujového pyré
- 5 g kryštálového cukru
- 1 g agaru
Ganache na obter
- 270 g bielej čokolády
- 90 g smotany na šľahanie
- 90 g masla
Čokoládová ozdoba
- 500 g bielej čokolády
- biela a žltá farba
Ozdoba
- čerstvé mango
- čerstvá limetka
- špirálky zo sušeného kokosu
- Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, prešľaháme. Postupne primiešame mleté mandle, kokosovú múku a kokos s práškom do pečiva a štipku soli. Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme do dvoch foriem 16 x 16 cm a pečieme asi 30 minút na 175 °C. Necháme vychladnúť.
- Na mangovo - marakujový krém - Zmiešame vajcia, cukor a obe pyré a zohrejte na 84 °C. Zložíme z ohňa, pridáme želatínu a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď bude mať krém 50 °C, pridáme maslo a dáme vychladnúť.
- Tatarák - nakrájame mango na drobné kocky, pridáme dužinu z marakuje a mangové pyré a dáme zachladiť.
- Želé - povaríme všetky suroviny asi 1 minútu a nalejeme do silikónovej formy. Necháme schladiť.
- Exotický karamel - necháme skaramelizovať v hrnci cukor a glukózu. Na zlato-hnedú tekutinu nalejeme zohriate obe pyré a prevaríme. Necháme vychladiť.
- Kokosový krém - v mikrovlnke roztopíme čokoládu. Vyšľaháme, šľahačku, mascarpone a maslo a pridáme vychladenú čokoládu a kokosový likér.
- Korpusy rozdelíme na polovicu - vzniknú 4 časti. Na každú časť nanesieme trochu kokosového likéru, kokosový krém a vrstvu tataráku. Keď položíme navrch posledný korpus, celú tortu obtrieme krémom do polonahého efektu.
- Tortu obtrieme ganache (roztopíme čokoládu a pridáme do nej šľahačku s teplotou 80°C). Keď má zmes 40 °C, pridáme maslo.
- Vrch torty ozdobíme hladkou a rezanou špičkou - hladkou nanesieme kopčeky kokosového krému, rezanou mangový krém, tak aby sme zaplnili celý povrch torty.
- Do niektorých kopčekov kokosového krému spravíme dierku a naplníme ju exotickým karamelom. Želé nakrájame na malé kocky a dozdobíme ním vrch torty.