Fit torta
4 hod.
30 porcií
Popis
Na tému bezlepkovej torty som si vybrala tortu, v ktorej sa nachádza síce múka, ale rada ju vymieňam za bezlepkovú. Hlavne kvôli tomu, že stále sa nájde niekto, kto nemôže lepok. A ten rozdiel v múke nie je v torte vôbec cítiť. Často sa ľudia mylne nazdávajú, že ľudia v posilňovni vynechávajú lepok, pečivo. Pritom to tak vôbec nie je. Preto sa tento mýtus pokúsim vyvrátiť touto bezlepkovou tortou. Venujem ju partii košických makačov, ktorí spolu behajú, spoznávajú Košice, otužujú, v zime makajú na silových tréningoch a zabávajú sa pri volejbale.
Ingrediencie
Korpusy
- 150 g masla
- 540 g bezlepkovej múky
- 140 g kakaa
- 12 g prášku do pečiva
- 15 g jedlej sódy
- 7 g soli
- 500 g kryštálového cukru
- 220 g vajec (4 ks)
- 600 g cmaru
- 220 ml horúcej vody
Višňový vklad
- 450 g višní
- 50 g višňového likéru
- 7 g pektínu
- 60 g cukru
Krém
- 750 g mascarpone
- 235 g práškového cukru
- 400 ml smotany na šľahanie 40 %
Avokádová nutella
- 4 ks zrelého avokáda
- 4 ks zrelých banánov
- 100 g lieskových orechov
- 100 g holandského kakaa
Švajčiarsky krém
- 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
- 296 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- potravinárske farbivo červené
Rozvar
- lyofilizované višne
- višňový likér
- višňová šťava
Wafle
- 250 g múky
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 20 g vanilky
- 2 ks vajec
- 300 - 330 ml mlieka
- štipka soli
Ďalšie
- fondán, čierna potravinová farba
Postup
- Korpusy - zmiešame všetky suché suroviny. Pridáme cmar, vajcia, rozpustené maslo, horúcu vodu a vyšľaháme hladké cesto. Rozdelíme ho do dvoch foriem, na spodok ktorých dáme papier na pečenie. Pečieme na 180 °C približne hodinu.
- Medzitým pripravíme višňový vklad. Všetky prísady prevaríme a vychladíme.
- Dáme šľahať smotanu, pridáme k nej mascarpone a cukor. Vyšľaháme do hladkého krému.
- Wafle - vo vodnom kúpeli roztopíme maslo. Pridáme cukor, vajce, mlieko, soľ, múku. Zmixujeme na hladkú masu. Vo waflovači pečieme 5 - 8 min.
- Lieskové orechy mierne opečieme v rúre spolu s banánmi, avokádom, kakaom a medom. Rozmixujeme dohladka.
- Pripravíme švajčiarsky krém na obtieranie. Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
- Všetky suroviny na rozvar prevaríme.
- Korpusy rozdelíme na polovice, najprv korpus potrieme avokádovou nutellou, mascarpone krém nanesieme na korpus, nanesieme višňový vklad, wafle doplníme višňami a prikryjeme ďalším korpusom. Takto postupujeme až kým neminieme korpusy. Vychladenú tortu obtrieme švajčiarskym krémom. Ozdobíme obrázkami namaľovanými na fondáne.
Korpusy
- 150 g masla
- 540 g bezlepkovej múky
- 140 g kakaa
- 12 g prášku do pečiva
- 15 g jedlej sódy
- 7 g soli
- 500 g kryštálového cukru
- 220 g vajec (4 ks)
- 600 g cmaru
- 220 ml horúcej vody
Višňový vklad
- 450 g višní
- 50 g višňového likéru
- 7 g pektínu
- 60 g cukru
Krém
- 750 g mascarpone
- 235 g práškového cukru
- 400 ml smotany na šľahanie 40 %
Avokádová nutella
- 4 ks zrelého avokáda
- 4 ks zrelých banánov
- 100 g lieskových orechov
- 100 g holandského kakaa
Švajčiarsky krém
- 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
- 296 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- potravinárske farbivo červené
Rozvar
- lyofilizované višne
- višňový likér
- višňová šťava
Wafle
- 250 g múky
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 20 g vanilky
- 2 ks vajec
- 300 - 330 ml mlieka
- štipka soli
Ďalšie
- fondán, čierna potravinová farba
- Korpusy - zmiešame všetky suché suroviny. Pridáme cmar, vajcia, rozpustené maslo, horúcu vodu a vyšľaháme hladké cesto. Rozdelíme ho do dvoch foriem, na spodok ktorých dáme papier na pečenie. Pečieme na 180 °C približne hodinu.
- Medzitým pripravíme višňový vklad. Všetky prísady prevaríme a vychladíme.
- Dáme šľahať smotanu, pridáme k nej mascarpone a cukor. Vyšľaháme do hladkého krému.
- Wafle - vo vodnom kúpeli roztopíme maslo. Pridáme cukor, vajce, mlieko, soľ, múku. Zmixujeme na hladkú masu. Vo waflovači pečieme 5 - 8 min.
- Lieskové orechy mierne opečieme v rúre spolu s banánmi, avokádom, kakaom a medom. Rozmixujeme dohladka.
- Pripravíme švajčiarsky krém na obtieranie. Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
- Všetky suroviny na rozvar prevaríme.
- Korpusy rozdelíme na polovice, najprv korpus potrieme avokádovou nutellou, mascarpone krém nanesieme na korpus, nanesieme višňový vklad, wafle doplníme višňami a prikryjeme ďalším korpusom. Takto postupujeme až kým neminieme korpusy. Vychladenú tortu obtrieme švajčiarskym krémom. Ozdobíme obrázkami namaľovanými na fondáne.