Fit trifle
3 hod.
10 porcií
Popis
Pri tomto zadaní som nemala žiadne pochybnosti o tom, čo a pre koho pripravím. Najviac osláv v poslednej dobe máme s partiou z fitka. Pre nich pečiem najčastejšie, oni sú hlavní ochutnávači. Najviac som si u nich šplhla "zamatovkou", ktorú som im piekla dokonca na Nový rok na chate vo veľmi provizórnych podmienkach. Padla pripomienka, že viem to aj lepšie. No a keďže náš prvý deň v roku bol v znamení nápoja mimóza, tak som sa rozhodla pripraviť túto šialenú kombináciu.
Ingrediencie
Korpusy
- 660 g vajec (12 ks)
- 100 g kryštálového cukru
- 35 g kakaa
- 24 g prášku do pečiva
Krém do zamatového koláča
- 500 g masla
- 600 g plnotučného mlieka
- 110 g vajec (2 ks)
- 60 g polohrubej múky
- 20 ml rumu
- 50 g kakaa
- 120 g práškového cukru
Pomarančový krém
- 1000 ml pomarančovej šťavy
- 3 ks pomarančov na kôru
- 60 g hladkej múky
- 400 g kryštálového cukru
- 50 ml citrónovej šťavy
- 500 ml šľahačkej smotany 40 %
- 220 g vajec (4 ks)
Krém z bielej čokolády
- 600 g bielej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany 33 %
- 1000 g mascarpone
Mimosa želé
- 0,5 l prosecca
- 0,5 l pomarančového džúsu
- 1 PL agaru
- 100 ml citrónovej šťavy
- 200 g kryštálového cukru
- 4 ks pomarančov
Kandizované pomaranče
- 2 pomaranče na 0,5 cm plátky
- 250 g cukru
- 170 ml vody
- 1 vanilka
Postup
-
Korpusy
Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Pridáme žĺtky, 35 g kakaa, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na dva plechy cca 30 x 40 cm, na ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 17 minút.
-
Krém
V mlieku rozšľaháme vajce a múku, privedieme k varu a uvaríme hustú kašu. Po vychladení do kaše zašľaháme zmäknuté maslo. Krém rozdelíme na polovice. Do prvej pridáme rum a vanilkový cukor a nanesieme na vychladnutý korpus. Do druhej polovice krému poriadne vmiešame kakao a práškový cukor a nanesiem na biely krém. Prikryjeme druhým korpusom a necháme vychladiť.
-
Mimosa želé
Prosecco, citrónovú šťavu, cukor a agar privedieme do varu a pár minút varíme. Necháme chladnúť.
-
Pomarančový krém
Šľahačku vyšľaháme do tuha a dáme chladiť. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu, múku a dáme variť. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia, nesmie však vrieť. Vychladený krém poriadne premiešame so šľahačkou.
-
Krém z bielej čokolády
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli so šľahačkou. Počkáme, kým zmes mierne ochladne a následne zašľaháme do mascarpone.
-
Kandizované pomaranče
Plátky pomaranča varíme 5 minút, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100 °C.
-
Skladanie
Pomaranče umyjeme. Časť pomarančov vyfiletujeme, časť nakrájame na tenké plátky. Začneme s vrstvením. Na spodok pohára nalejeme prosecco želé a necháme stuhnúť. Pokračujeme tým, že obložíme pohár pomarančmi a vykrajovanými tvarmi zamatového koláča. Do stredu pohára striedavo vrstvíme pomarančový a čokoládový krém, kým sa pohár nenaplní a neminieme suroviny.
Korpusy
- 660 g vajec (12 ks)
- 100 g kryštálového cukru
- 35 g kakaa
- 24 g prášku do pečiva
Krém do zamatového koláča
- 500 g masla
- 600 g plnotučného mlieka
- 110 g vajec (2 ks)
- 60 g polohrubej múky
- 20 ml rumu
- 50 g kakaa
- 120 g práškového cukru
Pomarančový krém
- 1000 ml pomarančovej šťavy
- 3 ks pomarančov na kôru
- 60 g hladkej múky
- 400 g kryštálového cukru
- 50 ml citrónovej šťavy
- 500 ml šľahačkej smotany 40 %
- 220 g vajec (4 ks)
Krém z bielej čokolády
- 600 g bielej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany 33 %
- 1000 g mascarpone
Mimosa želé
- 0,5 l prosecca
- 0,5 l pomarančového džúsu
- 1 PL agaru
- 100 ml citrónovej šťavy
- 200 g kryštálového cukru
- 4 ks pomarančov
Kandizované pomaranče
- 2 pomaranče na 0,5 cm plátky
- 250 g cukru
- 170 ml vody
- 1 vanilka
-
Korpusy
Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Pridáme žĺtky, 35 g kakaa, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na dva plechy cca 30 x 40 cm, na ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 17 minút.
-
Krém
V mlieku rozšľaháme vajce a múku, privedieme k varu a uvaríme hustú kašu. Po vychladení do kaše zašľaháme zmäknuté maslo. Krém rozdelíme na polovice. Do prvej pridáme rum a vanilkový cukor a nanesieme na vychladnutý korpus. Do druhej polovice krému poriadne vmiešame kakao a práškový cukor a nanesiem na biely krém. Prikryjeme druhým korpusom a necháme vychladiť.
-
Mimosa želé
Prosecco, citrónovú šťavu, cukor a agar privedieme do varu a pár minút varíme. Necháme chladnúť.
-
Pomarančový krém
Šľahačku vyšľaháme do tuha a dáme chladiť. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu, múku a dáme variť. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia, nesmie však vrieť. Vychladený krém poriadne premiešame so šľahačkou.
-
Krém z bielej čokolády
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli so šľahačkou. Počkáme, kým zmes mierne ochladne a následne zašľaháme do mascarpone.
-
Kandizované pomaranče
Plátky pomaranča varíme 5 minút, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100 °C.
-
Skladanie
Pomaranče umyjeme. Časť pomarančov vyfiletujeme, časť nakrájame na tenké plátky. Začneme s vrstvením. Na spodok pohára nalejeme prosecco želé a necháme stuhnúť. Pokračujeme tým, že obložíme pohár pomarančmi a vykrajovanými tvarmi zamatového koláča. Do stredu pohára striedavo vrstvíme pomarančový a čokoládový krém, kým sa pohár nenaplní a neminieme suroviny.