Florida
2 hod.
12 porcií
Popis
Floridu som prvýkrát zaregistroval, keď ju v jednom zo svojich videoreceptov pripravovala cukrárka, od ktorej som sa vo svojich začiatkoch naučil veľa trikov a nabral mnoho skúseností. Preto moja voľba siahla hneď k jej receptu. Aj keď na pohľad je obyčajný, no je to veľmi chutný a svieži retro zákusok. Paradoxne, keďže patrím k mladšej generácií, som sa rozhodol ozdobiť rez v takisto štýle retro. Venoval som ho babičke, keďže aj od nej som veľa čerpal skrz jej staré, osvedčené kuchárske knižky.
Ingrediencie
Cesto
- 3 vajcia
- 45 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 25 g oleja
- 1 g soli
- 20 g citrónovej kôry
Krém
- 250 ml mlieka
- 36 g pudingového prášku
- 80 g masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
Šľahačka
- 300 g smotany na šľahanie 40 %
- 30 g práškového cukru
- 300 g kompótových marhúľ (1 konzerva)
Zdobenie
- modelovacia hmota: ružová, zelená, žltá
Postup
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Zašľaháme olej a citrónovú kôru. Ručne vmiešame preosiatu múku. Vylejeme do formy a pečieme pri 180°C približne 20 min.
- Krém – Dve tretiny mlieka dáme variť s vanilkovou pastou. V zvyšku rozmiešame pudingový prášok a kryštálový cukor. Uvaríme puding, necháme vychladnúť, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Vyšľaháme hladký krém. Šľahačku vyšľaháme s cukrom do tuha.
- Skladanie - Korpus potrieme jemne šťavou z kompótu. Naskladáme marhule, navrstvíme krém a celú tortu zakryjeme šľahačkou. Zdobíme kvetmi a lístkami, ktoré sme si vytvorili z modelovacej hmoty. Tortový rez nakrájame.
Cesto
- 3 vajcia
- 45 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 25 g oleja
- 1 g soli
- 20 g citrónovej kôry
Krém
- 250 ml mlieka
- 36 g pudingového prášku
- 80 g masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
Šľahačka
- 300 g smotany na šľahanie 40 %
- 30 g práškového cukru
- 300 g kompótových marhúľ (1 konzerva)
Zdobenie
- modelovacia hmota: ružová, zelená, žltá
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Zašľaháme olej a citrónovú kôru. Ručne vmiešame preosiatu múku. Vylejeme do formy a pečieme pri 180°C približne 20 min.
- Krém – Dve tretiny mlieka dáme variť s vanilkovou pastou. V zvyšku rozmiešame pudingový prášok a kryštálový cukor. Uvaríme puding, necháme vychladnúť, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Vyšľaháme hladký krém. Šľahačku vyšľaháme s cukrom do tuha.
- Skladanie - Korpus potrieme jemne šťavou z kompótu. Naskladáme marhule, navrstvíme krém a celú tortu zakryjeme šľahačkou. Zdobíme kvetmi a lístkami, ktoré sme si vytvorili z modelovacej hmoty. Tortový rez nakrájame.