Logo Pečie celé Slovensko

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Floridu som prvýkrát zaregistroval, keď ju v jednom zo svojich videoreceptov pripravovala cukrárka, od ktorej som sa vo svojich začiatkoch naučil veľa trikov a nabral mnoho skúseností. Preto moja voľba siahla hneď k jej receptu. Aj keď na pohľad je obyčajný, no je to veľmi chutný a svieži retro zákusok. Paradoxne, keďže patrím k mladšej generácií, som sa rozhodol ozdobiť rez v takisto štýle retro. Venoval som ho babičke, keďže aj od nej som veľa čerpal skrz jej staré, osvedčené kuchárske knižky.

Ingrediencie

Cesto
  • 3 vajcia
  • 45 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g oleja
  • 1 g soli
  • 20 g citrónovej kôry
Krém
  • 250 ml mlieka
  • 36 g pudingového prášku
  • 80 g masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
Šľahačka
  • 300 g smotany na šľahanie 40 %
  • 30 g práškového cukru
  • 300 g kompótových marhúľ (1 konzerva)
Zdobenie
  • modelovacia hmota: ružová, zelená, žltá

Postup

  1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Zašľaháme olej a citrónovú kôru. Ručne vmiešame preosiatu múku. Vylejeme do formy a pečieme pri 180°C približne 20 min.
  2. Krém – Dve tretiny mlieka dáme variť s vanilkovou pastou. V zvyšku rozmiešame pudingový prášok a kryštálový cukor. Uvaríme puding, necháme vychladnúť, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Vyšľaháme hladký krém. Šľahačku vyšľaháme s cukrom do tuha.
  3. Skladanie - Korpus potrieme jemne šťavou z kompótu. Naskladáme marhule, navrstvíme krém a celú tortu zakryjeme šľahačkou. Zdobíme kvetmi a lístkami, ktoré sme si vytvorili z modelovacej hmoty. Tortový rez nakrájame.
Cesto
  • 3 vajcia
  • 45 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g oleja
  • 1 g soli
  • 20 g citrónovej kôry
Krém
  • 250 ml mlieka
  • 36 g pudingového prášku
  • 80 g masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
Šľahačka
  • 300 g smotany na šľahanie 40 %
  • 30 g práškového cukru
  • 300 g kompótových marhúľ (1 konzerva)
Zdobenie
  • modelovacia hmota: ružová, zelená, žltá
  1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Zašľaháme olej a citrónovú kôru. Ručne vmiešame preosiatu múku. Vylejeme do formy a pečieme pri 180°C približne 20 min.
  2. Krém – Dve tretiny mlieka dáme variť s vanilkovou pastou. V zvyšku rozmiešame pudingový prášok a kryštálový cukor. Uvaríme puding, necháme vychladnúť, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Vyšľaháme hladký krém. Šľahačku vyšľaháme s cukrom do tuha.
  3. Skladanie - Korpus potrieme jemne šťavou z kompótu. Naskladáme marhule, navrstvíme krém a celú tortu zakryjeme šľahačkou. Zdobíme kvetmi a lístkami, ktoré sme si vytvorili z modelovacej hmoty. Tortový rez nakrájame.