Folklórny frgál
3 hod.
6 porcií
Popis
Folklór je pre mňa láska. Krásna hudba, zvonivé spevy a tie krásne vzory. Preto som sa rozhodol na frgál nakresliť ľudové vzory, ktoré ma vrátili na základnú školu, kedy som pôsobil vo folklórnom súbore. Tento frgál preto venujem všetkým folkloristom z mojej rodnej dedinky Trenčianska Turná.
Ingrediencie
Frgál
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 10 g kryštálového cukru
- 85 g hladkej múky
- 165 g polohrubej múky
- 50 ml oleja
- 50 g masla izbovej teploty
- 10 g bravčovej masti
- 3 g soli
Tvarohová plnka
- 250 g jemného tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 g muškátového orechu
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g pudingového prášku
Slivkový džem
- 400 g čerstvých sliviek
- 100 g hnedého cukru
- 1 citrón
- 1,5 g mletého klinčeka
- 1,5 g mletej škorice
Na dokončenie
- 30 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 50 g hrozienok
- 100 ml rumu
Postup
- Slivkový džem - Slivky pomixujeme tyčovým mixérom. Hmotu dáme do hrnčeka s hlbším dnom, pridáme cukor a za občasného miešania varíme na miernom ohni 45 - 60 minút. Odstavíme, pridáme šťavu z polovice citróna a koreniny, zamiešame a necháme vychladnúť.
- Hrozienka dáme macerovať do rumu.
- Cesto – Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, premiešame a necháme cca 10 minút vzísť kvások. Všetky ostatné suroviny pridáme do misy z robota, pridáme kvások a miesime, kým sa cesto neodlepuje z krajov misy. Cesto dáme kysnúť kým nezdvojnásobí objem. Z tohto cesta nám vyjdú 2 ks frgálu.
- Kým kysne cesto, pripravíme tvarohovú plnku – zmiešame tvaroh, žĺtok, cukre, pudingový prášok, koreniny.
- Z cesta urobíme bochníček s váhou 280 g, trochu ho prehnietime v rukách a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme ešte 10 - 15 minút kysnúť.
- Pomúčime ruky a rukami začneme tvarovať frgál, potom pomúčim malým valček a vaľkáme do požadovaného tvaru
- Na frgál dáme tvarohovú plnku, špáradlom nakreslíme tvary, ktoré potom vyplníme slivkovým lekvárom, dozdobíme hrozienkami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme na 190 °C cca 15 minút a kraje horúceho frgálu potrieme mliekom.
Frgál
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 10 g kryštálového cukru
- 85 g hladkej múky
- 165 g polohrubej múky
- 50 ml oleja
- 50 g masla izbovej teploty
- 10 g bravčovej masti
- 3 g soli
Tvarohová plnka
- 250 g jemného tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 g muškátového orechu
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g pudingového prášku
Slivkový džem
- 400 g čerstvých sliviek
- 100 g hnedého cukru
- 1 citrón
- 1,5 g mletého klinčeka
- 1,5 g mletej škorice
Na dokončenie
- 30 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 50 g hrozienok
- 100 ml rumu
- Slivkový džem - Slivky pomixujeme tyčovým mixérom. Hmotu dáme do hrnčeka s hlbším dnom, pridáme cukor a za občasného miešania varíme na miernom ohni 45 - 60 minút. Odstavíme, pridáme šťavu z polovice citróna a koreniny, zamiešame a necháme vychladnúť.
- Hrozienka dáme macerovať do rumu.
- Cesto – Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, premiešame a necháme cca 10 minút vzísť kvások. Všetky ostatné suroviny pridáme do misy z robota, pridáme kvások a miesime, kým sa cesto neodlepuje z krajov misy. Cesto dáme kysnúť kým nezdvojnásobí objem. Z tohto cesta nám vyjdú 2 ks frgálu.
- Kým kysne cesto, pripravíme tvarohovú plnku – zmiešame tvaroh, žĺtok, cukre, pudingový prášok, koreniny.
- Z cesta urobíme bochníček s váhou 280 g, trochu ho prehnietime v rukách a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme ešte 10 - 15 minút kysnúť.
- Pomúčime ruky a rukami začneme tvarovať frgál, potom pomúčim malým valček a vaľkáme do požadovaného tvaru
- Na frgál dáme tvarohovú plnku, špáradlom nakreslíme tvary, ktoré potom vyplníme slivkovým lekvárom, dozdobíme hrozienkami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme na 190 °C cca 15 minút a kraje horúceho frgálu potrieme mliekom.