Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Folklór je pre mňa láska. Krásna hudba, zvonivé spevy a tie krásne vzory. Preto som sa rozhodol na frgál nakresliť ľudové vzory, ktoré ma vrátili na základnú školu, kedy som pôsobil vo folklórnom súbore. Tento frgál preto venujem všetkým folkloristom z mojej rodnej dedinky Trenčianska Turná.

Ingrediencie

Frgál
  • 2 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 10 g kryštálového cukru
  • 85 g hladkej múky
  • 165 g polohrubej múky
  • 50 ml oleja
  • 50 g masla izbovej teploty
  • 10 g bravčovej masti
  • 3 g soli
Tvarohová plnka
  • 250 g jemného tvarohu
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 g muškátového orechu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 20 g pudingového prášku
Slivkový džem
  • 400 g čerstvých sliviek
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 citrón
  • 1,5 g mletého klinčeka
  • 1,5 g mletej škorice
Na dokončenie
  • 30 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 50 g hrozienok
  • 100 ml rumu

Postup

  1. Slivkový džem - Slivky pomixujeme tyčovým mixérom. Hmotu dáme do hrnčeka s hlbším dnom, pridáme cukor a za občasného miešania varíme na miernom ohni 45 - 60 minút. Odstavíme, pridáme šťavu z polovice citróna a koreniny, zamiešame a necháme vychladnúť.
  2. Hrozienka dáme macerovať do rumu.
  3. Cesto – Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, premiešame a necháme cca 10 minút vzísť kvások. Všetky ostatné suroviny pridáme do misy z robota, pridáme kvások a miesime, kým sa cesto neodlepuje z krajov misy. Cesto dáme kysnúť kým nezdvojnásobí objem. Z tohto cesta nám vyjdú 2 ks frgálu.
  4. Kým kysne cesto, pripravíme tvarohovú plnku – zmiešame tvaroh, žĺtok, cukre, pudingový prášok, koreniny.
  5. Z cesta urobíme bochníček s váhou 280 g, trochu ho prehnietime v rukách a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme ešte 10 - 15 minút kysnúť.
  6. Pomúčime ruky a rukami začneme tvarovať frgál, potom pomúčim malým valček a vaľkáme do požadovaného tvaru
  7. Na frgál dáme tvarohovú plnku, špáradlom nakreslíme tvary, ktoré potom vyplníme slivkovým lekvárom, dozdobíme hrozienkami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom.
  8. Pečieme na 190 °C cca 15 minút a kraje horúceho frgálu potrieme mliekom.
    Frgál
    • 2 žĺtky
    • 50 g práškového cukru
    • 150 ml vlažného mlieka
    • 25 g čerstvého droždia
    • 10 g kryštálového cukru
    • 85 g hladkej múky
    • 165 g polohrubej múky
    • 50 ml oleja
    • 50 g masla izbovej teploty
    • 10 g bravčovej masti
    • 3 g soli
    Tvarohová plnka
    • 250 g jemného tvarohu
    • 60 g práškového cukru
    • 1 vajce
    • 1 g muškátového orechu
    • 20 g vanilkového cukru
    • 20 g pudingového prášku
    Slivkový džem
    • 400 g čerstvých sliviek
    • 100 g hnedého cukru
    • 1 citrón
    • 1,5 g mletého klinčeka
    • 1,5 g mletej škorice
    Na dokončenie
    • 30 g hladkej múky
    • 1 vajce
    • 100 ml mlieka
    • 50 g hrozienok
    • 100 ml rumu
    1. Slivkový džem - Slivky pomixujeme tyčovým mixérom. Hmotu dáme do hrnčeka s hlbším dnom, pridáme cukor a za občasného miešania varíme na miernom ohni 45 - 60 minút. Odstavíme, pridáme šťavu z polovice citróna a koreniny, zamiešame a necháme vychladnúť.
    2. Hrozienka dáme macerovať do rumu.
    3. Cesto – Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, premiešame a necháme cca 10 minút vzísť kvások. Všetky ostatné suroviny pridáme do misy z robota, pridáme kvások a miesime, kým sa cesto neodlepuje z krajov misy. Cesto dáme kysnúť kým nezdvojnásobí objem. Z tohto cesta nám vyjdú 2 ks frgálu.
    4. Kým kysne cesto, pripravíme tvarohovú plnku – zmiešame tvaroh, žĺtok, cukre, pudingový prášok, koreniny.
    5. Z cesta urobíme bochníček s váhou 280 g, trochu ho prehnietime v rukách a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme ešte 10 - 15 minút kysnúť.
    6. Pomúčime ruky a rukami začneme tvarovať frgál, potom pomúčim malým valček a vaľkáme do požadovaného tvaru
    7. Na frgál dáme tvarohovú plnku, špáradlom nakreslíme tvary, ktoré potom vyplníme slivkovým lekvárom, dozdobíme hrozienkami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom.
    8. Pečieme na 190 °C cca 15 minút a kraje horúceho frgálu potrieme mliekom.