Frgál podľa Miňa
3 hod.
12 porcií
Popis
Paradoxom je, že frgál som prvýkrát robila nedávno pred touto súťažou a inšpiráciou mi bol Miňo.
Ingrediencie
Cesto
- 35 g droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- 75 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- postrúhaná kôra z ½ citróna
- 2 žĺtky
- 125 g masla
- vajce na potretie
Tvarohová plnka
- 250 g mäkkého roztierateľného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 1 žĺtok
- 1 PL pudingového prášku
- 20 g rozpusteného masla
- štipka soli
Maková plnka
- 200 g maku
- 250 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
- 2 PL rumu
Malinová plnka
- 200 g malinového pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 20 g pudingového prášku
Mrvenička
- 90 g práškového cukru
- 60 g masla
- 100 g hladkej múky
Konečná zálievka
- 100 g masla
- 50 ml rumu
Ozdoba
- gélové farby na zafarbenie tvarohu
Postup
- Cesto - Mlieko mierne zohrejeme. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme kryštálový cukor, rozmrvíme droždie, štipku soli a vylejeme zohriate mlieko. Necháme ho 5 - 10 minút nakysnúť. Nastrúhame kôru z citróna, roztopíme maslo. Keď droždie nakyslo, tak pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, 2 žĺtky, práškový cukor a roztopené vlažné maslo. Dáme cesto do robota a vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky. Prvý bochník položíme na plech vystlaný papierom a vyvaľkáme ho do 30 cm kruhu, okraje musia ostať hrubšie, aby nevytiekli plnky. Frgál naplníme a ozdobíme všetkými plnkami podľa vlastnej fantázie a posypeme mrveničkou. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút.
- Tvarohová plnka - Do misky dáme tvaroh, vanilkové cukry, žĺtok a pudingový prášok. Všetko to poriadne zmiešame. Plnku rozdelíme do misiek a prifarbíme gélovými farbami.
- Maková plnka - Mlieko uvaríme, zalejeme ním mak a poriadne zamiešame. Pridáme práškový cukor.
- Malinová plnka - Malinové pyré rozvaríme s cukrom, zredukujeme. Vmiešame pudingový prášok rozmiešaný v troške vody a ďalej varíme.
- Posýpka - Zmäknuté maslo rozdrobíme v miske s múkou a cukrom.
- Zálievka - Roztopíme maslo, a potom pridáme rum. Frgál potierame zálievkou, až keď je upečený a poriadne vychladnutý, aby sa pekne leskol.
Cesto
- 35 g droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- 75 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- postrúhaná kôra z ½ citróna
- 2 žĺtky
- 125 g masla
- vajce na potretie
Tvarohová plnka
- 250 g mäkkého roztierateľného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 1 žĺtok
- 1 PL pudingového prášku
- 20 g rozpusteného masla
- štipka soli
Maková plnka
- 200 g maku
- 250 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
- 2 PL rumu
Malinová plnka
- 200 g malinového pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 20 g pudingového prášku
Mrvenička
- 90 g práškového cukru
- 60 g masla
- 100 g hladkej múky
Konečná zálievka
- 100 g masla
- 50 ml rumu
Ozdoba
- gélové farby na zafarbenie tvarohu
- Cesto - Mlieko mierne zohrejeme. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme kryštálový cukor, rozmrvíme droždie, štipku soli a vylejeme zohriate mlieko. Necháme ho 5 - 10 minút nakysnúť. Nastrúhame kôru z citróna, roztopíme maslo. Keď droždie nakyslo, tak pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, 2 žĺtky, práškový cukor a roztopené vlažné maslo. Dáme cesto do robota a vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky. Prvý bochník položíme na plech vystlaný papierom a vyvaľkáme ho do 30 cm kruhu, okraje musia ostať hrubšie, aby nevytiekli plnky. Frgál naplníme a ozdobíme všetkými plnkami podľa vlastnej fantázie a posypeme mrveničkou. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút.
- Tvarohová plnka - Do misky dáme tvaroh, vanilkové cukry, žĺtok a pudingový prášok. Všetko to poriadne zmiešame. Plnku rozdelíme do misiek a prifarbíme gélovými farbami.
- Maková plnka - Mlieko uvaríme, zalejeme ním mak a poriadne zamiešame. Pridáme práškový cukor.
- Malinová plnka - Malinové pyré rozvaríme s cukrom, zredukujeme. Vmiešame pudingový prášok rozmiešaný v troške vody a ďalej varíme.
- Posýpka - Zmäknuté maslo rozdrobíme v miske s múkou a cukrom.
- Zálievka - Roztopíme maslo, a potom pridáme rum. Frgál potierame zálievkou, až keď je upečený a poriadne vychladnutý, aby sa pekne leskol.