Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Paradoxom je, že frgál som prvýkrát robila nedávno pred touto súťažou a inšpiráciou mi bol Miňo.

Ingrediencie

Cesto
  • 35 g droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 75 g práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 500 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • postrúhaná kôra z ½ citróna
  • 2 žĺtky
  • 125 g masla
  • vajce na potretie
Tvarohová plnka
  • 250 g mäkkého roztierateľného tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 žĺtok
  • 1 PL pudingového prášku
  • 20 g rozpusteného masla
  • štipka soli
Maková plnka
  • 200 g maku
  • 250 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL rumu
Malinová plnka
  • 200 g malinového pyré
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 g pudingového prášku
Mrvenička
  • 90 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 100 g hladkej múky
Konečná zálievka
  • 100 g masla
  • 50 ml rumu
Ozdoba
  • gélové farby na zafarbenie tvarohu

Postup

  1. Cesto - Mlieko mierne zohrejeme. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme kryštálový cukor, rozmrvíme droždie, štipku soli a vylejeme zohriate mlieko. Necháme ho 5 - 10 minút nakysnúť. Nastrúhame kôru z citróna, roztopíme maslo. Keď droždie nakyslo, tak pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, 2 žĺtky, práškový cukor a roztopené vlažné maslo. Dáme cesto do robota a vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky. Prvý bochník položíme na plech vystlaný papierom a vyvaľkáme ho do 30 cm kruhu, okraje musia ostať hrubšie, aby nevytiekli plnky. Frgál naplníme a ozdobíme všetkými plnkami podľa vlastnej fantázie a posypeme mrveničkou. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút.
  2. Tvarohová plnka - Do misky dáme tvaroh, vanilkové cukry, žĺtok a pudingový prášok. Všetko to poriadne zmiešame. Plnku rozdelíme do misiek a prifarbíme gélovými farbami.
  3. Maková plnka - Mlieko uvaríme, zalejeme ním mak a poriadne zamiešame. Pridáme práškový cukor.
  4. Malinová plnka - Malinové pyré rozvaríme s cukrom, zredukujeme. Vmiešame pudingový prášok rozmiešaný v troške vody a ďalej varíme.
  5. Posýpka - Zmäknuté maslo rozdrobíme v miske s múkou a cukrom.
  6. Zálievka - Roztopíme maslo, a potom pridáme rum. Frgál potierame zálievkou, až keď je upečený a poriadne vychladnutý, aby sa pekne leskol.
    Cesto
    • 35 g droždia
    • 2 PL kryštálového cukru
    • 75 g práškového cukru
    • 250 ml mlieka
    • 500 g polohrubej múky
    • štipka soli
    • postrúhaná kôra z ½ citróna
    • 2 žĺtky
    • 125 g masla
    • vajce na potretie
    Tvarohová plnka
    • 250 g mäkkého roztierateľného tvarohu
    • 2 vanilkové cukry
    • 1 žĺtok
    • 1 PL pudingového prášku
    • 20 g rozpusteného masla
    • štipka soli
    Maková plnka
    • 200 g maku
    • 250 ml mlieka
    • 50 g práškového cukru
    • 2 PL rumu
    Malinová plnka
    • 200 g malinového pyré
    • 100 g kryštálového cukru
    • 20 g pudingového prášku
    Mrvenička
    • 90 g práškového cukru
    • 60 g masla
    • 100 g hladkej múky
    Konečná zálievka
    • 100 g masla
    • 50 ml rumu
    Ozdoba
    • gélové farby na zafarbenie tvarohu
    1. Cesto - Mlieko mierne zohrejeme. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme kryštálový cukor, rozmrvíme droždie, štipku soli a vylejeme zohriate mlieko. Necháme ho 5 - 10 minút nakysnúť. Nastrúhame kôru z citróna, roztopíme maslo. Keď droždie nakyslo, tak pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, 2 žĺtky, práškový cukor a roztopené vlažné maslo. Dáme cesto do robota a vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky. Prvý bochník položíme na plech vystlaný papierom a vyvaľkáme ho do 30 cm kruhu, okraje musia ostať hrubšie, aby nevytiekli plnky. Frgál naplníme a ozdobíme všetkými plnkami podľa vlastnej fantázie a posypeme mrveničkou. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút.
    2. Tvarohová plnka - Do misky dáme tvaroh, vanilkové cukry, žĺtok a pudingový prášok. Všetko to poriadne zmiešame. Plnku rozdelíme do misiek a prifarbíme gélovými farbami.
    3. Maková plnka - Mlieko uvaríme, zalejeme ním mak a poriadne zamiešame. Pridáme práškový cukor.
    4. Malinová plnka - Malinové pyré rozvaríme s cukrom, zredukujeme. Vmiešame pudingový prášok rozmiešaný v troške vody a ďalej varíme.
    5. Posýpka - Zmäknuté maslo rozdrobíme v miske s múkou a cukrom.
    6. Zálievka - Roztopíme maslo, a potom pridáme rum. Frgál potierame zálievkou, až keď je upečený a poriadne vychladnutý, aby sa pekne leskol.