Frgál pre hudobníkov
3 hod.
20 porcií
Popis
Frgál som poňal netradične hudobne, ale použil som suroviny typické pre náš kraj. Na mieste, kde teraz stojí náš dom, sa niekedy pestovala kapusta, každý rok chodievame do nášho lesa na borovky – čučoriedky a bryndza je surovina našich predkov. Chcem tým vyjadriť môj veľký vzťah k hudbe a obdiv k nástrojom, na ktorých hrám.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 10 g hladkej múky
- 124 g masla
- 2 žĺtky
- väčšia štipka soli
- 100 g kryštálového cukru
- 10 ml oleja
- 130 ml mlieka
Kvások
- 130 ml mlieka
- 42 g droždia
- 10 g kryštálového cukru
Kapustová náplň
- 500 g sladkej bielej kapusty
- 2 g / 1/2 ČL soli
- polovica menšej cibule
- 62 g masla
- 45 g kryštálového cukru
- štipka čierneho korenia
- ¼ vanilkového cukru
- štipka škorice
Čučoriedková náplň
- 400 g čerstvých čučoriedok
- 37 g kryštálového cukru
- 7,5 g pektínu
Bryndzová náplň
- 250 g bryndze
- 2 bielky
- 150 g medu
- 150 g práškového cukru
- 40 g vanilkového pudingu
Mrvenička
- 40 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 30 g masla
Zdobenie
- 100 g celých lúpaných mandlí
Na potretie krajov
- 25 g masla
- 0,2 dl rumu
Postup
-
Cesto
Pripravíme kvások – mlieko, droždie a cukor zmiešame a položíme prikryté utierkou na teplé miesto. Obidve múky preosejeme a pridáme soľ. V mixéri spolu vymiešame žĺtok, maslo a cukor. Keď sa suroviny spoja, pridáme mlieko a olej. Nakysnutý kvások pridáme do múky a jemne premiešame. Zmes pridáme do mixéra. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste cca 1 hod.
-
Kapustová náplň
Kapustu rozmixujeme najemno. Osolíme a necháme postáť 15 minút, nech pustí vodu. Kým sa kapusta potí, roztopíme maslo a skaramelizujeme na ňom cibuľku. Vyžmýkame z kapusty vodu a vložíme do zapekacej misy, pridáme opečenú cibuľku a všetky ostatné suroviny, premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme zhruba hodinu do medovej farby.
-
Čučoriedková náplň
Čučoriedky rozmixujeme na pyré, ktoré prepasírujeme cez sitko. Vložíme do hrnca, pridáme zmes cukru a pektínu. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť.
-
Bryndzová náplň
Bryndzu zmiešame s medom, cukrom a pudingom a pridáme ušľahaný sneh z bielkov.
-
Mrvenička
Zo všetkých surovín vymiesime mrveničku. Vykysnuté cesto ručne roztiahneme na veľkosť plechu do kruhu. V strede si z mrveničky vyznačíme kruh. Do stredu kruhu z čučoriedkovej a bryndzovej náplne vytvoríme notovú osnovu, husľový kľúč a noty.
-
Na záver
Na vonkajší obvod frgála uložíme kapustovú náplň. Dozdobíme celými mandľami. Vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pečieme cca 40-45 minút dozlata. Po upečení potrieme okraje zmesou roztopeného masla a rumu.
Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 10 g hladkej múky
- 124 g masla
- 2 žĺtky
- väčšia štipka soli
- 100 g kryštálového cukru
- 10 ml oleja
- 130 ml mlieka
Kvások
- 130 ml mlieka
- 42 g droždia
- 10 g kryštálového cukru
Kapustová náplň
- 500 g sladkej bielej kapusty
- 2 g / 1/2 ČL soli
- polovica menšej cibule
- 62 g masla
- 45 g kryštálového cukru
- štipka čierneho korenia
- ¼ vanilkového cukru
- štipka škorice
Čučoriedková náplň
- 400 g čerstvých čučoriedok
- 37 g kryštálového cukru
- 7,5 g pektínu
Bryndzová náplň
- 250 g bryndze
- 2 bielky
- 150 g medu
- 150 g práškového cukru
- 40 g vanilkového pudingu
Mrvenička
- 40 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 30 g masla
Zdobenie
- 100 g celých lúpaných mandlí
Na potretie krajov
- 25 g masla
- 0,2 dl rumu
-
Cesto
Pripravíme kvások – mlieko, droždie a cukor zmiešame a položíme prikryté utierkou na teplé miesto. Obidve múky preosejeme a pridáme soľ. V mixéri spolu vymiešame žĺtok, maslo a cukor. Keď sa suroviny spoja, pridáme mlieko a olej. Nakysnutý kvások pridáme do múky a jemne premiešame. Zmes pridáme do mixéra. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste cca 1 hod.
-
Kapustová náplň
Kapustu rozmixujeme najemno. Osolíme a necháme postáť 15 minút, nech pustí vodu. Kým sa kapusta potí, roztopíme maslo a skaramelizujeme na ňom cibuľku. Vyžmýkame z kapusty vodu a vložíme do zapekacej misy, pridáme opečenú cibuľku a všetky ostatné suroviny, premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme zhruba hodinu do medovej farby.
-
Čučoriedková náplň
Čučoriedky rozmixujeme na pyré, ktoré prepasírujeme cez sitko. Vložíme do hrnca, pridáme zmes cukru a pektínu. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť.
-
Bryndzová náplň
Bryndzu zmiešame s medom, cukrom a pudingom a pridáme ušľahaný sneh z bielkov.
-
Mrvenička
Zo všetkých surovín vymiesime mrveničku. Vykysnuté cesto ručne roztiahneme na veľkosť plechu do kruhu. V strede si z mrveničky vyznačíme kruh. Do stredu kruhu z čučoriedkovej a bryndzovej náplne vytvoríme notovú osnovu, husľový kľúč a noty.
-
Na záver
Na vonkajší obvod frgála uložíme kapustovú náplň. Dozdobíme celými mandľami. Vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pečieme cca 40-45 minút dozlata. Po upečení potrieme okraje zmesou roztopeného masla a rumu.