Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Frgál pre hudobníkov

Frgál pre hudobníkov

Popis

Frgál som poňal netradične hudobne, ale použil som suroviny typické pre náš kraj. Na mieste, kde teraz stojí náš dom, sa niekedy pestovala kapusta, každý rok chodievame do nášho lesa na borovky – čučoriedky a bryndza je surovina našich predkov. Chcem tým vyjadriť môj veľký vzťah k hudbe a obdiv k nástrojom, na ktorých hrám.

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g polohrubej múky
  • 10 g hladkej múky
  • 124 g masla
  • 2 žĺtky
  • väčšia štipka soli
  • 100 g kryštálového cukru
  • 10 ml oleja
  • 130 ml mlieka
Kvások
  • 130 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 10 g kryštálového cukru
Kapustová náplň
  • 500 g sladkej bielej kapusty
  • 2 g / 1/2 ČL soli
  • polovica menšej cibule
  • 62 g masla
  • 45 g kryštálového cukru
  • štipka čierneho korenia
  • ¼ vanilkového cukru
  • štipka škorice
Čučoriedková náplň
  • 400 g čerstvých čučoriedok
  • 37 g kryštálového cukru
  • 7,5 g pektínu
Bryndzová náplň
  • 250 g bryndze
  • 2 bielky
  • 150 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 40 g vanilkového pudingu
Mrvenička
  • 40 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 30 g masla
Zdobenie
  • 100 g celých lúpaných mandlí
Na potretie krajov
  • 25 g masla
  • 0,2 dl rumu

Postup

  1. Cesto

    Pripravíme kvások – mlieko, droždie a cukor zmiešame a položíme prikryté utierkou na teplé miesto. Obidve múky preosejeme a pridáme soľ. V mixéri spolu vymiešame žĺtok, maslo a cukor. Keď sa suroviny spoja, pridáme mlieko a olej. Nakysnutý kvások pridáme do múky a jemne premiešame. Zmes pridáme do mixéra. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste cca 1 hod.

  2. Kapustová náplň

    Kapustu rozmixujeme najemno. Osolíme a necháme postáť 15 minút, nech pustí vodu. Kým sa kapusta potí, roztopíme maslo a skaramelizujeme na ňom cibuľku. Vyžmýkame z kapusty vodu a vložíme do zapekacej misy, pridáme opečenú cibuľku a všetky ostatné suroviny, premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme zhruba hodinu do medovej farby.

  3. Čučoriedková náplň

    Čučoriedky rozmixujeme na pyré, ktoré prepasírujeme cez sitko. Vložíme do hrnca, pridáme zmes cukru a pektínu. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť.

  4. Bryndzová náplň

    Bryndzu zmiešame s medom, cukrom a pudingom a pridáme ušľahaný sneh z bielkov.

  5. Mrvenička

    Zo všetkých surovín vymiesime mrveničku. Vykysnuté cesto ručne roztiahneme na veľkosť plechu do kruhu. V strede si z mrveničky vyznačíme kruh. Do stredu kruhu z čučoriedkovej a bryndzovej náplne vytvoríme notovú osnovu, husľový kľúč a noty.

  6. Na záver

    Na vonkajší obvod frgála uložíme kapustovú náplň. Dozdobíme celými mandľami. Vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pečieme cca 40-45 minút dozlata. Po upečení potrieme okraje zmesou roztopeného masla a rumu.

    Cesto
    • 500 g polohrubej múky
    • 10 g hladkej múky
    • 124 g masla
    • 2 žĺtky
    • väčšia štipka soli
    • 100 g kryštálového cukru
    • 10 ml oleja
    • 130 ml mlieka
    Kvások
    • 130 ml mlieka
    • 42 g droždia
    • 10 g kryštálového cukru
    Kapustová náplň
    • 500 g sladkej bielej kapusty
    • 2 g / 1/2 ČL soli
    • polovica menšej cibule
    • 62 g masla
    • 45 g kryštálového cukru
    • štipka čierneho korenia
    • ¼ vanilkového cukru
    • štipka škorice
    Čučoriedková náplň
    • 400 g čerstvých čučoriedok
    • 37 g kryštálového cukru
    • 7,5 g pektínu
    Bryndzová náplň
    • 250 g bryndze
    • 2 bielky
    • 150 g medu
    • 150 g práškového cukru
    • 40 g vanilkového pudingu
    Mrvenička
    • 40 g hladkej múky
    • 30 g práškového cukru
    • 30 g masla
    Zdobenie
    • 100 g celých lúpaných mandlí
    Na potretie krajov
    • 25 g masla
    • 0,2 dl rumu
    1. Cesto

      Pripravíme kvások – mlieko, droždie a cukor zmiešame a položíme prikryté utierkou na teplé miesto. Obidve múky preosejeme a pridáme soľ. V mixéri spolu vymiešame žĺtok, maslo a cukor. Keď sa suroviny spoja, pridáme mlieko a olej. Nakysnutý kvások pridáme do múky a jemne premiešame. Zmes pridáme do mixéra. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste cca 1 hod.

    2. Kapustová náplň

      Kapustu rozmixujeme najemno. Osolíme a necháme postáť 15 minút, nech pustí vodu. Kým sa kapusta potí, roztopíme maslo a skaramelizujeme na ňom cibuľku. Vyžmýkame z kapusty vodu a vložíme do zapekacej misy, pridáme opečenú cibuľku a všetky ostatné suroviny, premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme zhruba hodinu do medovej farby.

    3. Čučoriedková náplň

      Čučoriedky rozmixujeme na pyré, ktoré prepasírujeme cez sitko. Vložíme do hrnca, pridáme zmes cukru a pektínu. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť.

    4. Bryndzová náplň

      Bryndzu zmiešame s medom, cukrom a pudingom a pridáme ušľahaný sneh z bielkov.

    5. Mrvenička

      Zo všetkých surovín vymiesime mrveničku. Vykysnuté cesto ručne roztiahneme na veľkosť plechu do kruhu. V strede si z mrveničky vyznačíme kruh. Do stredu kruhu z čučoriedkovej a bryndzovej náplne vytvoríme notovú osnovu, husľový kľúč a noty.

    6. Na záver

      Na vonkajší obvod frgála uložíme kapustovú náplň. Dozdobíme celými mandľami. Vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pečieme cca 40-45 minút dozlata. Po upečení potrieme okraje zmesou roztopeného masla a rumu.