Frgál pre starkú
3 hod.
6-8 porcií
Popis
Hovorí sa, že i keď sme už „veľkí“, mali by sme pravidelne venovať pozornosť deťom, aby sme nezabudli... a starším, aby sme pochopili. Toľká pokora, vyrovnanosť, ten pokoj vás vtiahne niekam, kde sa nik neponáhľa, zrazu spomalí, nepotrebuje veľa, mlčí, nerozpráva, a keď pozorne počúva pochopí, že stačí málinko, pretože naozaj len tie spomienky, zážitky so svojimi milovanými, najbližšími sú tým najväčším bohatstvom... ĎAKUJEM, starká...
Ingrediencie
Cesto (32 centimetrov)
- 187 g hladkej múky špeciál
- 1 žĺtok
- 95 ml mlieka
- 15 g droždia
- 30 g jemnejšieho kryštálového cukru
- štipka soli
- 18 ml oleja
- 47 g husacieho tuku
- 1 citrón (použijeme len citrónovú kôru)
Orechová náplň
- 150 g pekanových orechov
- 45 g strúhanky
- 45 ml mlieka
- 15 ml rumu
- 1 vanilkový cukor
- 60 g kryštálového cukru
Tvarohová náplň
- 250 g jemného tvarohu
- 1 žĺtok
- 25 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 20 g pudingového prášku
- 1 citrón / požijeme len kôru
Kvetkin povestný marhuľový lekvár
- 170 g sušených marhúľ
- 200 g mrazených marhúľ
- 1 citrón
- 150 ml vody
- 80 ml rumu
- 170 g kryštálového cukru
- 3 ks badiánu
- 6 ks klinčekov
Postup
-
Lekvár od starkej Kvetky
Všetky suroviny vložíme do jedného hrnca, ale z citróna použijeme len šťavu a z pomaranča kôru. Aby kôra nebola horká, zvaríme ju - dáme kôru do hrnca, prilejeme vodu, aby kôru len zakryla a privedieme do varu. Zlejeme a zopakujeme 3 - 4 razy, čím prestane byť horká. Badián a klinčeky poriadne podrvíme v mažiari a pridáme do zmesi. Všetko povaríme 30 minút, potom premixujeme ponorným mixérom. Stiahneme na miernejší oheň a redukujeme ešte aspoň 2 hodiny. Počas toho to ešte dvakrát prejdeme mixérom. Sledujeme, občas premiešame, aby zmes neprihorela.
-
Cesto
Z trochy múky, cukru, zohriateho mlieka a kvasníc pripravíme kvások. Ostatné a zvyšné suroviny nachystáme rovno do robota. Husací tuk roztopíme. Pridáme kvások a necháme vymiesiť hladké cesto. Dáme na hodinku na teple miesto vykysnúť.
-
Orechová plnka
Skaramelizujeme cukor. Orechy rozložíme na papier na pečenie, na ktoré nalejeme karamel, necháme vychladnúť. Následne polámeme a dáme zomlieť do foodprocesora najemno. Potom zmiešame s ostatnými surovinami. So strúhankou opatrne, radšej postupne, aby nebola plnka potom príliš hutná, orechy môžu byť suchšie. Plnku nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.
-
Tvarohobá plnka
Pri tvarohovej plnke je to jednoduchšie, všetko zmiešame spolu. Nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.
-
Pred pečením
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 bochníky, 240 g a zvyšok. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť. Z 240 g urobíme kruh s veľkosťou 32 cm a z druhého bochníka zapletený vrkoč, ktorým olemujeme celý kruh tak, aby samotné vnútro, kde sa bude plniť malo 30 cm.
Tvarujeme a kreslíme podľa fantázie. Môžeme sa inšpirovať ľudovými motívmi, našimi predkami, históriou, ktorú pevne v rukách držia naše staré mamy a starí otcovia. Pred pečením kraj potrieme žĺtkom a dáme piecť na 20 – 30 min na 180 °C. -
Na záver
Keď frgál poriadne vychladne, pofŕkame ho zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu
Cesto (32 centimetrov)
- 187 g hladkej múky špeciál
- 1 žĺtok
- 95 ml mlieka
- 15 g droždia
- 30 g jemnejšieho kryštálového cukru
- štipka soli
- 18 ml oleja
- 47 g husacieho tuku
- 1 citrón (použijeme len citrónovú kôru)
Orechová náplň
- 150 g pekanových orechov
- 45 g strúhanky
- 45 ml mlieka
- 15 ml rumu
- 1 vanilkový cukor
- 60 g kryštálového cukru
Tvarohová náplň
- 250 g jemného tvarohu
- 1 žĺtok
- 25 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 20 g pudingového prášku
- 1 citrón / požijeme len kôru
Kvetkin povestný marhuľový lekvár
- 170 g sušených marhúľ
- 200 g mrazených marhúľ
- 1 citrón
- 150 ml vody
- 80 ml rumu
- 170 g kryštálového cukru
- 3 ks badiánu
- 6 ks klinčekov
-
Lekvár od starkej Kvetky
Všetky suroviny vložíme do jedného hrnca, ale z citróna použijeme len šťavu a z pomaranča kôru. Aby kôra nebola horká, zvaríme ju - dáme kôru do hrnca, prilejeme vodu, aby kôru len zakryla a privedieme do varu. Zlejeme a zopakujeme 3 - 4 razy, čím prestane byť horká. Badián a klinčeky poriadne podrvíme v mažiari a pridáme do zmesi. Všetko povaríme 30 minút, potom premixujeme ponorným mixérom. Stiahneme na miernejší oheň a redukujeme ešte aspoň 2 hodiny. Počas toho to ešte dvakrát prejdeme mixérom. Sledujeme, občas premiešame, aby zmes neprihorela.
-
Cesto
Z trochy múky, cukru, zohriateho mlieka a kvasníc pripravíme kvások. Ostatné a zvyšné suroviny nachystáme rovno do robota. Husací tuk roztopíme. Pridáme kvások a necháme vymiesiť hladké cesto. Dáme na hodinku na teple miesto vykysnúť.
-
Orechová plnka
Skaramelizujeme cukor. Orechy rozložíme na papier na pečenie, na ktoré nalejeme karamel, necháme vychladnúť. Následne polámeme a dáme zomlieť do foodprocesora najemno. Potom zmiešame s ostatnými surovinami. So strúhankou opatrne, radšej postupne, aby nebola plnka potom príliš hutná, orechy môžu byť suchšie. Plnku nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.
-
Tvarohobá plnka
Pri tvarohovej plnke je to jednoduchšie, všetko zmiešame spolu. Nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.
-
Pred pečením
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 bochníky, 240 g a zvyšok. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť. Z 240 g urobíme kruh s veľkosťou 32 cm a z druhého bochníka zapletený vrkoč, ktorým olemujeme celý kruh tak, aby samotné vnútro, kde sa bude plniť malo 30 cm.
Tvarujeme a kreslíme podľa fantázie. Môžeme sa inšpirovať ľudovými motívmi, našimi predkami, históriou, ktorú pevne v rukách držia naše staré mamy a starí otcovia. Pred pečením kraj potrieme žĺtkom a dáme piecť na 20 – 30 min na 180 °C. -
Na záver
Keď frgál poriadne vychladne, pofŕkame ho zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu