Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Frgál pre starkú

Frgál pre starkú

Popis

Hovorí sa, že i keď sme už „veľkí“, mali by sme pravidelne venovať pozornosť deťom, aby sme nezabudli... a starším, aby sme pochopili. Toľká pokora, vyrovnanosť, ten pokoj vás vtiahne niekam, kde sa nik neponáhľa, zrazu spomalí, nepotrebuje veľa, mlčí, nerozpráva, a keď pozorne počúva pochopí, že stačí málinko, pretože naozaj len tie spomienky, zážitky so svojimi milovanými, najbližšími sú tým najväčším bohatstvom... ĎAKUJEM, starká...

Ingrediencie

Cesto (32 centimetrov)
  • 187 g hladkej múky špeciál
  • 1 žĺtok
  • 95 ml mlieka
  • 15 g droždia
  • 30 g jemnejšieho kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 18 ml oleja
  • 47 g husacieho tuku
  • 1 citrón (použijeme len citrónovú kôru)
Orechová náplň
  • 150 g pekanových orechov
  • 45 g strúhanky
  • 45 ml mlieka
  • 15 ml rumu
  • 1 vanilkový cukor
  • 60 g kryštálového cukru
Tvarohová náplň
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 25 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 20 g pudingového prášku
  • 1 citrón / požijeme len kôru
Kvetkin povestný marhuľový lekvár
  • 170 g sušených marhúľ
  • 200 g mrazených marhúľ
  • 1 citrón
  • 150 ml vody
  • 80 ml rumu
  • 170 g kryštálového cukru
  • 3 ks badiánu
  • 6 ks klinčekov

Postup

  1. Lekvár od starkej Kvetky

    Všetky suroviny vložíme do jedného hrnca, ale z citróna použijeme len šťavu a z pomaranča kôru. Aby kôra nebola horká, zvaríme ju - dáme kôru do hrnca, prilejeme vodu, aby kôru len zakryla a privedieme do varu. Zlejeme a zopakujeme 3 - 4 razy, čím prestane byť horká. Badián a klinčeky poriadne podrvíme v mažiari a pridáme do zmesi. Všetko povaríme 30 minút, potom premixujeme ponorným mixérom. Stiahneme na miernejší oheň a redukujeme ešte aspoň 2 hodiny. Počas toho to ešte dvakrát prejdeme mixérom. Sledujeme, občas premiešame, aby zmes neprihorela.

  2. Cesto

    Z trochy múky, cukru, zohriateho mlieka a kvasníc pripravíme kvások. Ostatné a zvyšné suroviny nachystáme rovno do robota. Husací tuk roztopíme. Pridáme kvások a necháme vymiesiť hladké cesto. Dáme na hodinku na teple miesto vykysnúť.

  3. Orechová plnka

    Skaramelizujeme cukor. Orechy rozložíme na papier na pečenie, na ktoré nalejeme karamel, necháme vychladnúť. Následne polámeme a dáme zomlieť do foodprocesora najemno. Potom zmiešame s ostatnými surovinami. So strúhankou opatrne, radšej postupne, aby nebola plnka potom príliš hutná, orechy môžu byť suchšie. Plnku nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.

  4. Tvarohobá plnka

    Pri tvarohovej plnke je to jednoduchšie, všetko zmiešame spolu. Nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.

  5. Pred pečením

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 bochníky, 240 g a zvyšok. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť. Z 240 g urobíme kruh s veľkosťou 32 cm a z druhého bochníka zapletený vrkoč, ktorým olemujeme celý kruh tak, aby samotné vnútro, kde sa bude plniť malo 30 cm.
    Tvarujeme a kreslíme podľa fantázie. Môžeme sa inšpirovať ľudovými motívmi, našimi predkami, históriou, ktorú pevne v rukách držia naše staré mamy a starí otcovia. Pred pečením kraj potrieme žĺtkom a dáme piecť na 20 – 30 min na 180 °C.

  6. Na záver

    Keď frgál poriadne vychladne, pofŕkame ho zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu

    Cesto (32 centimetrov)
    • 187 g hladkej múky špeciál
    • 1 žĺtok
    • 95 ml mlieka
    • 15 g droždia
    • 30 g jemnejšieho kryštálového cukru
    • štipka soli
    • 18 ml oleja
    • 47 g husacieho tuku
    • 1 citrón (použijeme len citrónovú kôru)
    Orechová náplň
    • 150 g pekanových orechov
    • 45 g strúhanky
    • 45 ml mlieka
    • 15 ml rumu
    • 1 vanilkový cukor
    • 60 g kryštálového cukru
    Tvarohová náplň
    • 250 g jemného tvarohu
    • 1 žĺtok
    • 25 g práškového cukru
    • 1 vanilkový cukor
    • 20 g pudingového prášku
    • 1 citrón / požijeme len kôru
    Kvetkin povestný marhuľový lekvár
    • 170 g sušených marhúľ
    • 200 g mrazených marhúľ
    • 1 citrón
    • 150 ml vody
    • 80 ml rumu
    • 170 g kryštálového cukru
    • 3 ks badiánu
    • 6 ks klinčekov
    1. Lekvár od starkej Kvetky

      Všetky suroviny vložíme do jedného hrnca, ale z citróna použijeme len šťavu a z pomaranča kôru. Aby kôra nebola horká, zvaríme ju - dáme kôru do hrnca, prilejeme vodu, aby kôru len zakryla a privedieme do varu. Zlejeme a zopakujeme 3 - 4 razy, čím prestane byť horká. Badián a klinčeky poriadne podrvíme v mažiari a pridáme do zmesi. Všetko povaríme 30 minút, potom premixujeme ponorným mixérom. Stiahneme na miernejší oheň a redukujeme ešte aspoň 2 hodiny. Počas toho to ešte dvakrát prejdeme mixérom. Sledujeme, občas premiešame, aby zmes neprihorela.

    2. Cesto

      Z trochy múky, cukru, zohriateho mlieka a kvasníc pripravíme kvások. Ostatné a zvyšné suroviny nachystáme rovno do robota. Husací tuk roztopíme. Pridáme kvások a necháme vymiesiť hladké cesto. Dáme na hodinku na teple miesto vykysnúť.

    3. Orechová plnka

      Skaramelizujeme cukor. Orechy rozložíme na papier na pečenie, na ktoré nalejeme karamel, necháme vychladnúť. Následne polámeme a dáme zomlieť do foodprocesora najemno. Potom zmiešame s ostatnými surovinami. So strúhankou opatrne, radšej postupne, aby nebola plnka potom príliš hutná, orechy môžu byť suchšie. Plnku nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.

    4. Tvarohobá plnka

      Pri tvarohovej plnke je to jednoduchšie, všetko zmiešame spolu. Nachystáme do vrecka so špičkou 0,5 cm.

    5. Pred pečením

      Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 bochníky, 240 g a zvyšok. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť. Z 240 g urobíme kruh s veľkosťou 32 cm a z druhého bochníka zapletený vrkoč, ktorým olemujeme celý kruh tak, aby samotné vnútro, kde sa bude plniť malo 30 cm.
      Tvarujeme a kreslíme podľa fantázie. Môžeme sa inšpirovať ľudovými motívmi, našimi predkami, históriou, ktorú pevne v rukách držia naše staré mamy a starí otcovia. Pred pečením kraj potrieme žĺtkom a dáme piecť na 20 – 30 min na 180 °C.

    6. Na záver

      Keď frgál poriadne vychladne, pofŕkame ho zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu