Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Gaštanové jazýčky

Gaštanové jazýčky

Popis

Jemný oválny tvar a veľká dávka šľahačky. Tradične sa pripravujú z gaštanového pyré, ktoré je ale aj dosládzané. Poctivý recept z domácich piškót a originál gaštanového pyré je chuťovo nezameniteľný. Sú celé obalené v čokoláde nie len špička. Šmrnc luxusného dezertu mu ale dávajú flambované gaštany.

Ingrediencie

Piškóty
  • 90 g cukoru krupica
  • 90 g hladkej múky špeciál
  • 72 g bielkov
  • 48 g žĺtok
Hmota
  • 250 g gaštanov
  • 80 g pomletých piškót
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • 15 ml rumu
Flambované gaštany
  • 50 g gaštanov
  • 10 g masla
  • 50 g cukru krupica
  • 5 ml rumu
  • 15 ml rumu
Poleva
  • 200 g čokolády 54 %
  • 70 g kokosového tuku
Dokončenie
  • 200 g šľahačkovej smotany 40 %
  • Vanilkový struk

Postup

  1. Piškóty

    Bielky a 60 g cukru vyšľaháme do peny. Žĺtky a 30 g cukru vyšľaháme do peny.
    Obe peny zľahka premiešame a pridáme preosiatu múku.
    Na plech s papierom na pečenie vytlačíme okrúhlou špičkou s priemerom 1 cm rovnako veľké piškóty o priemer cca 4 cm. Upečieme v  teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C 13 - 16 min.

  2. Hmota

    Pomelieme gaštany najemno.
    Pridáme ostatné suroviny a vymiešame jednotnú masu hmoty.
    Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1,5 cm a dáme zachladiť na 10 min do mrazničky.
    Vykrajujeme pomocou formičky a opäť vrátime do mrazničky na 10 min.

  3. Flambované gaštany
    Nakrájame gaštany na 1/4. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor a 5 ml rumu. Nekaramelizujeme! Pridáme gaštany a orestujeme.
    Prilejeme 15 ml rumu a s horiacou špajdľou flambujeme do vyhorenia plameňa. POZOR PLAMEŇ BUDE VYSOKÝ A MOHUTNÝ, NENAKLÁŇAŤ SA NAD PANVICU A CHRÁNIŤ TREBA AJ RUKY.
    Necháme vychladnúť.

  4. Poleva

    Rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom a necháme trochu vychladnúť.

  5. Dokončenie

    Na plech vystlaný papierom na pečenie pokladáme namočené a oklepkané jazýčky Necháme zachladiť. Vyšľaháme šľahačku spolu s vanilkou. Ozdobnou špičkou 1 M, nanesieme šľahačku na jazýčky krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke. Dozdobíme 2 ks flambovaných gaštanov.

Piškóty
  • 90 g cukoru krupica
  • 90 g hladkej múky špeciál
  • 72 g bielkov
  • 48 g žĺtok
Hmota
  • 250 g gaštanov
  • 80 g pomletých piškót
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • 15 ml rumu
Flambované gaštany
  • 50 g gaštanov
  • 10 g masla
  • 50 g cukru krupica
  • 5 ml rumu
  • 15 ml rumu
Poleva
  • 200 g čokolády 54 %
  • 70 g kokosového tuku
Dokončenie
  • 200 g šľahačkovej smotany 40 %
  • Vanilkový struk
  1. Piškóty

    Bielky a 60 g cukru vyšľaháme do peny. Žĺtky a 30 g cukru vyšľaháme do peny.
    Obe peny zľahka premiešame a pridáme preosiatu múku.
    Na plech s papierom na pečenie vytlačíme okrúhlou špičkou s priemerom 1 cm rovnako veľké piškóty o priemer cca 4 cm. Upečieme v  teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C 13 - 16 min.

  2. Hmota

    Pomelieme gaštany najemno.
    Pridáme ostatné suroviny a vymiešame jednotnú masu hmoty.
    Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1,5 cm a dáme zachladiť na 10 min do mrazničky.
    Vykrajujeme pomocou formičky a opäť vrátime do mrazničky na 10 min.

  3. Flambované gaštany
    Nakrájame gaštany na 1/4. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor a 5 ml rumu. Nekaramelizujeme! Pridáme gaštany a orestujeme.
    Prilejeme 15 ml rumu a s horiacou špajdľou flambujeme do vyhorenia plameňa. POZOR PLAMEŇ BUDE VYSOKÝ A MOHUTNÝ, NENAKLÁŇAŤ SA NAD PANVICU A CHRÁNIŤ TREBA AJ RUKY.
    Necháme vychladnúť.

  4. Poleva

    Rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom a necháme trochu vychladnúť.

  5. Dokončenie

    Na plech vystlaný papierom na pečenie pokladáme namočené a oklepkané jazýčky Necháme zachladiť. Vyšľaháme šľahačku spolu s vanilkou. Ozdobnou špičkou 1 M, nanesieme šľahačku na jazýčky krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke. Dozdobíme 2 ks flambovaných gaštanov.