Gaštanové jazýčky
1,5 hod.
10
Popis
Jemný oválny tvar a veľká dávka šľahačky. Tradične sa pripravujú z gaštanového pyré, ktoré je ale aj dosládzané. Poctivý recept z domácich piškót a originál gaštanového pyré je chuťovo nezameniteľný. Sú celé obalené v čokoláde nie len špička. Šmrnc luxusného dezertu mu ale dávajú flambované gaštany.
Ingrediencie
Piškóty
- 90 g cukoru krupica
- 90 g hladkej múky špeciál
- 72 g bielkov
- 48 g žĺtok
Hmota
- 250 g gaštanov
- 80 g pomletých piškót
- 50 g práškového cukru
- 50 g mäkkého masla
- 15 ml rumu
Flambované gaštany
- 50 g gaštanov
- 10 g masla
- 50 g cukru krupica
- 5 ml rumu
- 15 ml rumu
Poleva
- 200 g čokolády 54 %
- 70 g kokosového tuku
Dokončenie
- 200 g šľahačkovej smotany 40 %
- Vanilkový struk
Postup
-
Piškóty
Bielky a 60 g cukru vyšľaháme do peny. Žĺtky a 30 g cukru vyšľaháme do peny.
Obe peny zľahka premiešame a pridáme preosiatu múku.
Na plech s papierom na pečenie vytlačíme okrúhlou špičkou s priemerom 1 cm rovnako veľké piškóty o priemer cca 4 cm. Upečieme v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C 13 - 16 min. -
Hmota
Pomelieme gaštany najemno.
Pridáme ostatné suroviny a vymiešame jednotnú masu hmoty.
Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1,5 cm a dáme zachladiť na 10 min do mrazničky.
Vykrajujeme pomocou formičky a opäť vrátime do mrazničky na 10 min. -
Flambované gaštany
Nakrájame gaštany na 1/4. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor a 5 ml rumu. Nekaramelizujeme! Pridáme gaštany a orestujeme.
Prilejeme 15 ml rumu a s horiacou špajdľou flambujeme do vyhorenia plameňa. POZOR PLAMEŇ BUDE VYSOKÝ A MOHUTNÝ, NENAKLÁŇAŤ SA NAD PANVICU A CHRÁNIŤ TREBA AJ RUKY.
Necháme vychladnúť. -
Poleva
Rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom a necháme trochu vychladnúť.
-
Dokončenie
Na plech vystlaný papierom na pečenie pokladáme namočené a oklepkané jazýčky Necháme zachladiť. Vyšľaháme šľahačku spolu s vanilkou. Ozdobnou špičkou 1 M, nanesieme šľahačku na jazýčky krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke. Dozdobíme 2 ks flambovaných gaštanov.
Piškóty
- 90 g cukoru krupica
- 90 g hladkej múky špeciál
- 72 g bielkov
- 48 g žĺtok
Hmota
- 250 g gaštanov
- 80 g pomletých piškót
- 50 g práškového cukru
- 50 g mäkkého masla
- 15 ml rumu
Flambované gaštany
- 50 g gaštanov
- 10 g masla
- 50 g cukru krupica
- 5 ml rumu
- 15 ml rumu
Poleva
- 200 g čokolády 54 %
- 70 g kokosového tuku
Dokončenie
- 200 g šľahačkovej smotany 40 %
- Vanilkový struk
-
Piškóty
Bielky a 60 g cukru vyšľaháme do peny. Žĺtky a 30 g cukru vyšľaháme do peny.
Obe peny zľahka premiešame a pridáme preosiatu múku.
Na plech s papierom na pečenie vytlačíme okrúhlou špičkou s priemerom 1 cm rovnako veľké piškóty o priemer cca 4 cm. Upečieme v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C 13 - 16 min. -
Hmota
Pomelieme gaštany najemno.
Pridáme ostatné suroviny a vymiešame jednotnú masu hmoty.
Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1,5 cm a dáme zachladiť na 10 min do mrazničky.
Vykrajujeme pomocou formičky a opäť vrátime do mrazničky na 10 min. -
Flambované gaštany
Nakrájame gaštany na 1/4. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor a 5 ml rumu. Nekaramelizujeme! Pridáme gaštany a orestujeme.
Prilejeme 15 ml rumu a s horiacou špajdľou flambujeme do vyhorenia plameňa. POZOR PLAMEŇ BUDE VYSOKÝ A MOHUTNÝ, NENAKLÁŇAŤ SA NAD PANVICU A CHRÁNIŤ TREBA AJ RUKY.
Necháme vychladnúť. -
Poleva
Rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom a necháme trochu vychladnúť.
-
Dokončenie
Na plech vystlaný papierom na pečenie pokladáme namočené a oklepkané jazýčky Necháme zachladiť. Vyšľaháme šľahačku spolu s vanilkou. Ozdobnou špičkou 1 M, nanesieme šľahačku na jazýčky krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke. Dozdobíme 2 ks flambovaných gaštanov.