Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Táto torta je venovaná mojej maminke. Keďže je veľkou milovníčkou višní a aj gaštanov, tak som zvolila túto kombináciu chutí ako náplň. Zvonku som použila jej obľúbené farby a aj kvietok, ktorý u nej nemôže chýbať.

Ingrediencie

Cesto
  • 400 g hladkej múky
  • 100 g kakaa
  • 2 zarovnané čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 160 g masla
  • 60 g oleja
  • 460 g kryštálový cukor
  • 4 vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilková pasta
  • 480 g acidofilného mlieka
Plnka
  • 500 g gaštanového pyré
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 50 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
Rozvar
  • 300 ml vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml rumu
Ovocie
  • 450 g mrazených višní bez kôstok
Obter
  • 250 g čokolády na varenie 52 %
  • 250 g masla
Ozdoby
  • 1 500 g poťahovej hmoty
  • modelovacia hmota na kvety
  • biely alkohol
  • prachová farba zlatá
  • airbrush farby

Postup

  1. Čokoláda

    Rúru predhrejeme na 170°C. Čokoládu na obter rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladnutí po kúskoch zašľahávame zmäknuté maslo.

  2. Cesto

    Múku, kakao a sódu preosejeme do misky a dobre premiešame. V druhej nádobe zmäknuté maslo, olej a cukor zmiešame do svetlej hmoty, do ktorej po jednom zašľaháme vajcia a vanilkovú pastu. Nakoniec striedavo pridávame acidofilné mlieko a múkovú zmes. Cesto dobre premiešame a vylejeme do dvoch 20 cm okrúhlych foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme ich naraz pri teplote 170 °C cca 40 - 50 minút.

  3. Rozvar

    Vodu s cukrom rozvaríme. Varíme, kým nemá teplotu 118°C. Necháme vychladnúť, a potom pridáme rum.

  4. Plnka

    Smotanu vyšľaháme do tuha v jednej nádobe. V druhej zmiešame mascarpone, nastrúhané gaštanové pyré, práškový cukor a rum. Poriadne prešľaháme a nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú smotanu. Po upečení korpusy necháme vychladnúť a prerežeme ich na polovicu.

  5. Skladanie torty

    Prvý korpus pokropíme riadne rumovým rozvarom, navrstvíme gaštanovú plnku, poukladáme rozmrazené višne. Tento postup opakujeme ešte dvakrát a na vrch dáme posledný štvrtý korpus. Tortu dáme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí celú tortu potrieme čokoládovým obterom a opäť dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín.

  6. Zdobenie

    Kým torta tuhne, tak pripravíme kvietok z modelovacej hmoty, ktorému lupienky ozdobíme jedlou zlatou prachovou farbou rozriedenou v bielom alkohole. Keď je torta vychladená, tak ju potiahneme bielou poťahovou hmotou, dodekorujeme airbrush farbami podľa vlastnej fantázie a nakoniec dozdobíme.

Cesto
  • 400 g hladkej múky
  • 100 g kakaa
  • 2 zarovnané čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 160 g masla
  • 60 g oleja
  • 460 g kryštálový cukor
  • 4 vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilková pasta
  • 480 g acidofilného mlieka
Plnka
  • 500 g gaštanového pyré
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 50 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
Rozvar
  • 300 ml vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml rumu
Ovocie
  • 450 g mrazených višní bez kôstok
Obter
  • 250 g čokolády na varenie 52 %
  • 250 g masla
Ozdoby
  • 1 500 g poťahovej hmoty
  • modelovacia hmota na kvety
  • biely alkohol
  • prachová farba zlatá
  • airbrush farby
  1. Čokoláda

    Rúru predhrejeme na 170°C. Čokoládu na obter rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladnutí po kúskoch zašľahávame zmäknuté maslo.

  2. Cesto

    Múku, kakao a sódu preosejeme do misky a dobre premiešame. V druhej nádobe zmäknuté maslo, olej a cukor zmiešame do svetlej hmoty, do ktorej po jednom zašľaháme vajcia a vanilkovú pastu. Nakoniec striedavo pridávame acidofilné mlieko a múkovú zmes. Cesto dobre premiešame a vylejeme do dvoch 20 cm okrúhlych foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme ich naraz pri teplote 170 °C cca 40 - 50 minút.

  3. Rozvar

    Vodu s cukrom rozvaríme. Varíme, kým nemá teplotu 118°C. Necháme vychladnúť, a potom pridáme rum.

  4. Plnka

    Smotanu vyšľaháme do tuha v jednej nádobe. V druhej zmiešame mascarpone, nastrúhané gaštanové pyré, práškový cukor a rum. Poriadne prešľaháme a nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú smotanu. Po upečení korpusy necháme vychladnúť a prerežeme ich na polovicu.

  5. Skladanie torty

    Prvý korpus pokropíme riadne rumovým rozvarom, navrstvíme gaštanovú plnku, poukladáme rozmrazené višne. Tento postup opakujeme ešte dvakrát a na vrch dáme posledný štvrtý korpus. Tortu dáme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí celú tortu potrieme čokoládovým obterom a opäť dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín.

  6. Zdobenie

    Kým torta tuhne, tak pripravíme kvietok z modelovacej hmoty, ktorému lupienky ozdobíme jedlou zlatou prachovou farbou rozriedenou v bielom alkohole. Keď je torta vychladená, tak ju potiahneme bielou poťahovou hmotou, dodekorujeme airbrush farbami podľa vlastnej fantázie a nakoniec dozdobíme.