Gaštanový sen
3 hod.
20 porcií
Popis
Táto torta je venovaná mojej maminke. Keďže je veľkou milovníčkou višní a aj gaštanov, tak som zvolila túto kombináciu chutí ako náplň. Zvonku som použila jej obľúbené farby a aj kvietok, ktorý u nej nemôže chýbať.
Ingrediencie
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 100 g kakaa
- 2 zarovnané čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 160 g masla
- 60 g oleja
- 460 g kryštálový cukor
- 4 vajcia
- 2 čajové lyžičky vanilková pasta
- 480 g acidofilného mlieka
Plnka
- 500 g gaštanového pyré
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
Rozvar
- 300 ml vody
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml rumu
Ovocie
- 450 g mrazených višní bez kôstok
Obter
- 250 g čokolády na varenie 52 %
- 250 g masla
Ozdoby
- 1 500 g poťahovej hmoty
- modelovacia hmota na kvety
- biely alkohol
- prachová farba zlatá
- airbrush farby
Postup
-
Čokoláda
Rúru predhrejeme na 170°C. Čokoládu na obter rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladnutí po kúskoch zašľahávame zmäknuté maslo.
-
Cesto
Múku, kakao a sódu preosejeme do misky a dobre premiešame. V druhej nádobe zmäknuté maslo, olej a cukor zmiešame do svetlej hmoty, do ktorej po jednom zašľaháme vajcia a vanilkovú pastu. Nakoniec striedavo pridávame acidofilné mlieko a múkovú zmes. Cesto dobre premiešame a vylejeme do dvoch 20 cm okrúhlych foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme ich naraz pri teplote 170 °C cca 40 - 50 minút.
-
Rozvar
Vodu s cukrom rozvaríme. Varíme, kým nemá teplotu 118°C. Necháme vychladnúť, a potom pridáme rum.
-
Plnka
Smotanu vyšľaháme do tuha v jednej nádobe. V druhej zmiešame mascarpone, nastrúhané gaštanové pyré, práškový cukor a rum. Poriadne prešľaháme a nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú smotanu. Po upečení korpusy necháme vychladnúť a prerežeme ich na polovicu.
-
Skladanie torty
Prvý korpus pokropíme riadne rumovým rozvarom, navrstvíme gaštanovú plnku, poukladáme rozmrazené višne. Tento postup opakujeme ešte dvakrát a na vrch dáme posledný štvrtý korpus. Tortu dáme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí celú tortu potrieme čokoládovým obterom a opäť dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín.
-
Zdobenie
Kým torta tuhne, tak pripravíme kvietok z modelovacej hmoty, ktorému lupienky ozdobíme jedlou zlatou prachovou farbou rozriedenou v bielom alkohole. Keď je torta vychladená, tak ju potiahneme bielou poťahovou hmotou, dodekorujeme airbrush farbami podľa vlastnej fantázie a nakoniec dozdobíme.
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 100 g kakaa
- 2 zarovnané čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 160 g masla
- 60 g oleja
- 460 g kryštálový cukor
- 4 vajcia
- 2 čajové lyžičky vanilková pasta
- 480 g acidofilného mlieka
Plnka
- 500 g gaštanového pyré
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
Rozvar
- 300 ml vody
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml rumu
Ovocie
- 450 g mrazených višní bez kôstok
Obter
- 250 g čokolády na varenie 52 %
- 250 g masla
Ozdoby
- 1 500 g poťahovej hmoty
- modelovacia hmota na kvety
- biely alkohol
- prachová farba zlatá
- airbrush farby
-
Čokoláda
Rúru predhrejeme na 170°C. Čokoládu na obter rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladnutí po kúskoch zašľahávame zmäknuté maslo.
-
Cesto
Múku, kakao a sódu preosejeme do misky a dobre premiešame. V druhej nádobe zmäknuté maslo, olej a cukor zmiešame do svetlej hmoty, do ktorej po jednom zašľaháme vajcia a vanilkovú pastu. Nakoniec striedavo pridávame acidofilné mlieko a múkovú zmes. Cesto dobre premiešame a vylejeme do dvoch 20 cm okrúhlych foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme ich naraz pri teplote 170 °C cca 40 - 50 minút.
-
Rozvar
Vodu s cukrom rozvaríme. Varíme, kým nemá teplotu 118°C. Necháme vychladnúť, a potom pridáme rum.
-
Plnka
Smotanu vyšľaháme do tuha v jednej nádobe. V druhej zmiešame mascarpone, nastrúhané gaštanové pyré, práškový cukor a rum. Poriadne prešľaháme a nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú smotanu. Po upečení korpusy necháme vychladnúť a prerežeme ich na polovicu.
-
Skladanie torty
Prvý korpus pokropíme riadne rumovým rozvarom, navrstvíme gaštanovú plnku, poukladáme rozmrazené višne. Tento postup opakujeme ešte dvakrát a na vrch dáme posledný štvrtý korpus. Tortu dáme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí celú tortu potrieme čokoládovým obterom a opäť dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín.
-
Zdobenie
Kým torta tuhne, tak pripravíme kvietok z modelovacej hmoty, ktorému lupienky ozdobíme jedlou zlatou prachovou farbou rozriedenou v bielom alkohole. Keď je torta vychladená, tak ju potiahneme bielou poťahovou hmotou, dodekorujeme airbrush farbami podľa vlastnej fantázie a nakoniec dozdobíme.