Logo Pečie celé Slovensko

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

5 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Jeden z ľudí, ktorý spáchal, že som tu, je môj kamarát Miško. Niekoľko mesiacov do mňa hustil, aby som sa prihlásil, až som stratil nervy a prihlášku vyplnil. Prvá vec, ktorá sa mi s ním spája je, že vždy keď sa s ním stretnem, nejakým spôsobom sa mi v ruke ocitne gin&tonic. A dvojitý- pretože ako hovorí Miško: “jedno-itý by mi nechutil.” Tak som mu vymyslel tortu plnú jeho obľúbených chutí - ginu, tonicu a citrusov. Vyzerajúcu ako betón, na počesť všetkých hipsterských barov, kde sme tento nápoj popili. A dvojposchodovú - lebo jednoposchodová, by mu určite nechutila.

Ingrediencie

Korpus (2 ks)
  • 7 vajec
  • 280 g práškového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 20 g prášku do pečiva
  • 50 g vody
  • 50 g masla
  • 30 g citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
Limetkový krém
  • 50 g kryštálového cukru
  • 150 g limetkovej šťavy
  • kôra zo 4 limetiek
  • 240 g žĺtkov
  • 250 g bielej čokolády
  • 250 g masla
  • 150 g mascarpone
  • zelené farbivo
Gin - tonik sirup
  • 150 g kryštálového cukru
  • 300 g toniku
  • 10 vetvičiek rozmarínu
  • šťava a kôra z 2 citrónov
  • 300 g ginu
Grepový gél
  • 400 g grepovej šťavy
  • 80 g cukru
  • 8 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Čokoládový krém
  • 400 g bielej čokolády
  • 150 g šľahačky 33 %
  • 1 000 g mascarpone
  • 100 g citrónovej šťavy
Čokoládová ganache na obter
  • 1 000 g bielej čokolády
  • 115 g glukózy
  • 350 g šľahačky 36 %
  • 450 g masla
  • čierne farbivo
Ozdoba
  • sušené citróny (8 ks)

Postup

  1. Citróny nakrájame na 5 mm plátky a dáme na 3 - 3,5 hodiny sušiť do sušičky.
  2. Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a pomaly pridávame vodu, olej, citrónovú šťavu a na záver citrónovú kôru. Hladkú múku a prášok do pečiva preosejeme a po častiach spolu so snehom vmiešavame do cesta. Jednu várku nalejeme do formy 21 cm a druhú do dvoch 17cm foriem a dáme piecť do rúry predhriatej na 170 °C.
  3. Limetkový krém - Cukor, limetkovú šťavu, kôru, žĺtky a farbivo dáme variť, kým hmota nezhustne. Precedíme ju cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej vmiešame mascarpone.
  4. Gin - tonik sirup - Cukor, tonik, citrónovú šťavu, kôru a rozmarín povaríme niekoľko minút. Po zložení z ohňa prilejeme gin a necháme vychladiť. Na záver scedíme.
  5. Grepový gél - Šťavu zohrejeme na cca 40°C a pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť.
  6. Čokoládový krém - Čokoládu a smotanu rozpustíme v mikrovlnke a dáme vychladiť. Mascarpone vymiešame s citrónovou šťavou a pridáme roztopenú čokoládu.
  7. Obter - Uvaríme šľahačku s glukózou a nalejeme na čokoládu. Vymixujeme a pridáme maslo. Dáme vychladiť.
  8. Zostavenie - Väčší korpus rozdelíme na tri časti a menšie na 2 x 2. Každý korpus potrieme gin-tonikovým sirupom. Vonkajšiu polovicu korpusu potrieme čokoládovým krémom, následne nanesieme pásik grepového gélu a zvyšok vyplníme limetkovým krémom. Toto opakujeme s každým korpusom a vzniknú 2 torty. Obe potrieme swiss maslovým krémom a pri tvarované pracujeme tak, aby sme vytvorili efekt surového betónu. Nakoniec tortu obložíme sušenými citrónmi.
Korpus (2 ks)
  • 7 vajec
  • 280 g práškového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 20 g prášku do pečiva
  • 50 g vody
  • 50 g masla
  • 30 g citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
Limetkový krém
  • 50 g kryštálového cukru
  • 150 g limetkovej šťavy
  • kôra zo 4 limetiek
  • 240 g žĺtkov
  • 250 g bielej čokolády
  • 250 g masla
  • 150 g mascarpone
  • zelené farbivo
Gin - tonik sirup
  • 150 g kryštálového cukru
  • 300 g toniku
  • 10 vetvičiek rozmarínu
  • šťava a kôra z 2 citrónov
  • 300 g ginu
Grepový gél
  • 400 g grepovej šťavy
  • 80 g cukru
  • 8 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Čokoládový krém
  • 400 g bielej čokolády
  • 150 g šľahačky 33 %
  • 1 000 g mascarpone
  • 100 g citrónovej šťavy
Čokoládová ganache na obter
  • 1 000 g bielej čokolády
  • 115 g glukózy
  • 350 g šľahačky 36 %
  • 450 g masla
  • čierne farbivo
Ozdoba
  • sušené citróny (8 ks)
  1. Citróny nakrájame na 5 mm plátky a dáme na 3 - 3,5 hodiny sušiť do sušičky.
  2. Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a pomaly pridávame vodu, olej, citrónovú šťavu a na záver citrónovú kôru. Hladkú múku a prášok do pečiva preosejeme a po častiach spolu so snehom vmiešavame do cesta. Jednu várku nalejeme do formy 21 cm a druhú do dvoch 17cm foriem a dáme piecť do rúry predhriatej na 170 °C.
  3. Limetkový krém - Cukor, limetkovú šťavu, kôru, žĺtky a farbivo dáme variť, kým hmota nezhustne. Precedíme ju cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej vmiešame mascarpone.
  4. Gin - tonik sirup - Cukor, tonik, citrónovú šťavu, kôru a rozmarín povaríme niekoľko minút. Po zložení z ohňa prilejeme gin a necháme vychladiť. Na záver scedíme.
  5. Grepový gél - Šťavu zohrejeme na cca 40°C a pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť.
  6. Čokoládový krém - Čokoládu a smotanu rozpustíme v mikrovlnke a dáme vychladiť. Mascarpone vymiešame s citrónovou šťavou a pridáme roztopenú čokoládu.
  7. Obter - Uvaríme šľahačku s glukózou a nalejeme na čokoládu. Vymixujeme a pridáme maslo. Dáme vychladiť.
  8. Zostavenie - Väčší korpus rozdelíme na tri časti a menšie na 2 x 2. Každý korpus potrieme gin-tonikovým sirupom. Vonkajšiu polovicu korpusu potrieme čokoládovým krémom, následne nanesieme pásik grepového gélu a zvyšok vyplníme limetkovým krémom. Toto opakujeme s každým korpusom a vzniknú 2 torty. Obe potrieme swiss maslovým krémom a pri tvarované pracujeme tak, aby sme vytvorili efekt surového betónu. Nakoniec tortu obložíme sušenými citrónmi.