Gin & Miško
5 hod.
12 porcií
Popis
Jeden z ľudí, ktorý spáchal, že som tu, je môj kamarát Miško. Niekoľko mesiacov do mňa hustil, aby som sa prihlásil, až som stratil nervy a prihlášku vyplnil. Prvá vec, ktorá sa mi s ním spája je, že vždy keď sa s ním stretnem, nejakým spôsobom sa mi v ruke ocitne gin&tonic. A dvojitý- pretože ako hovorí Miško: “jedno-itý by mi nechutil.” Tak som mu vymyslel tortu plnú jeho obľúbených chutí - ginu, tonicu a citrusov. Vyzerajúcu ako betón, na počesť všetkých hipsterských barov, kde sme tento nápoj popili. A dvojposchodovú - lebo jednoposchodová, by mu určite nechutila.
Ingrediencie
Korpus (2 ks)
- 7 vajec
- 280 g práškového cukru
- 280 g hladkej múky
- 20 g prášku do pečiva
- 50 g vody
- 50 g masla
- 30 g citrónovej šťavy
- kôra z jedného citróna
Limetkový krém
- 50 g kryštálového cukru
- 150 g limetkovej šťavy
- kôra zo 4 limetiek
- 240 g žĺtkov
- 250 g bielej čokolády
- 250 g masla
- 150 g mascarpone
- zelené farbivo
Gin - tonik sirup
- 150 g kryštálového cukru
- 300 g toniku
- 10 vetvičiek rozmarínu
- šťava a kôra z 2 citrónov
- 300 g ginu
Grepový gél
- 400 g grepovej šťavy
- 80 g cukru
- 8 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Čokoládový krém
- 400 g bielej čokolády
- 150 g šľahačky 33 %
- 1 000 g mascarpone
- 100 g citrónovej šťavy
Čokoládová ganache na obter
- 1 000 g bielej čokolády
- 115 g glukózy
- 350 g šľahačky 36 %
- 450 g masla
- čierne farbivo
Ozdoba
- sušené citróny (8 ks)
Postup
- Citróny nakrájame na 5 mm plátky a dáme na 3 - 3,5 hodiny sušiť do sušičky.
- Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a pomaly pridávame vodu, olej, citrónovú šťavu a na záver citrónovú kôru. Hladkú múku a prášok do pečiva preosejeme a po častiach spolu so snehom vmiešavame do cesta. Jednu várku nalejeme do formy 21 cm a druhú do dvoch 17cm foriem a dáme piecť do rúry predhriatej na 170 °C.
- Limetkový krém - Cukor, limetkovú šťavu, kôru, žĺtky a farbivo dáme variť, kým hmota nezhustne. Precedíme ju cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej vmiešame mascarpone.
- Gin - tonik sirup - Cukor, tonik, citrónovú šťavu, kôru a rozmarín povaríme niekoľko minút. Po zložení z ohňa prilejeme gin a necháme vychladiť. Na záver scedíme.
- Grepový gél - Šťavu zohrejeme na cca 40°C a pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť.
- Čokoládový krém - Čokoládu a smotanu rozpustíme v mikrovlnke a dáme vychladiť. Mascarpone vymiešame s citrónovou šťavou a pridáme roztopenú čokoládu.
- Obter - Uvaríme šľahačku s glukózou a nalejeme na čokoládu. Vymixujeme a pridáme maslo. Dáme vychladiť.
- Zostavenie - Väčší korpus rozdelíme na tri časti a menšie na 2 x 2. Každý korpus potrieme gin-tonikovým sirupom. Vonkajšiu polovicu korpusu potrieme čokoládovým krémom, následne nanesieme pásik grepového gélu a zvyšok vyplníme limetkovým krémom. Toto opakujeme s každým korpusom a vzniknú 2 torty. Obe potrieme swiss maslovým krémom a pri tvarované pracujeme tak, aby sme vytvorili efekt surového betónu. Nakoniec tortu obložíme sušenými citrónmi.
Korpus (2 ks)
- 7 vajec
- 280 g práškového cukru
- 280 g hladkej múky
- 20 g prášku do pečiva
- 50 g vody
- 50 g masla
- 30 g citrónovej šťavy
- kôra z jedného citróna
Limetkový krém
- 50 g kryštálového cukru
- 150 g limetkovej šťavy
- kôra zo 4 limetiek
- 240 g žĺtkov
- 250 g bielej čokolády
- 250 g masla
- 150 g mascarpone
- zelené farbivo
Gin - tonik sirup
- 150 g kryštálového cukru
- 300 g toniku
- 10 vetvičiek rozmarínu
- šťava a kôra z 2 citrónov
- 300 g ginu
Grepový gél
- 400 g grepovej šťavy
- 80 g cukru
- 8 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Čokoládový krém
- 400 g bielej čokolády
- 150 g šľahačky 33 %
- 1 000 g mascarpone
- 100 g citrónovej šťavy
Čokoládová ganache na obter
- 1 000 g bielej čokolády
- 115 g glukózy
- 350 g šľahačky 36 %
- 450 g masla
- čierne farbivo
Ozdoba
- sušené citróny (8 ks)
- Citróny nakrájame na 5 mm plátky a dáme na 3 - 3,5 hodiny sušiť do sušičky.
- Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a pomaly pridávame vodu, olej, citrónovú šťavu a na záver citrónovú kôru. Hladkú múku a prášok do pečiva preosejeme a po častiach spolu so snehom vmiešavame do cesta. Jednu várku nalejeme do formy 21 cm a druhú do dvoch 17cm foriem a dáme piecť do rúry predhriatej na 170 °C.
- Limetkový krém - Cukor, limetkovú šťavu, kôru, žĺtky a farbivo dáme variť, kým hmota nezhustne. Precedíme ju cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej vmiešame mascarpone.
- Gin - tonik sirup - Cukor, tonik, citrónovú šťavu, kôru a rozmarín povaríme niekoľko minút. Po zložení z ohňa prilejeme gin a necháme vychladiť. Na záver scedíme.
- Grepový gél - Šťavu zohrejeme na cca 40°C a pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť.
- Čokoládový krém - Čokoládu a smotanu rozpustíme v mikrovlnke a dáme vychladiť. Mascarpone vymiešame s citrónovou šťavou a pridáme roztopenú čokoládu.
- Obter - Uvaríme šľahačku s glukózou a nalejeme na čokoládu. Vymixujeme a pridáme maslo. Dáme vychladiť.
- Zostavenie - Väčší korpus rozdelíme na tri časti a menšie na 2 x 2. Každý korpus potrieme gin-tonikovým sirupom. Vonkajšiu polovicu korpusu potrieme čokoládovým krémom, následne nanesieme pásik grepového gélu a zvyšok vyplníme limetkovým krémom. Toto opakujeme s každým korpusom a vzniknú 2 torty. Obe potrieme swiss maslovým krémom a pri tvarované pracujeme tak, aby sme vytvorili efekt surového betónu. Nakoniec tortu obložíme sušenými citrónmi.