Grécky koláč
2,5 hod.
10 porcií
Popis
Ako vysokoškolák som dve letá brigádoval ako čašník na gréckom ostrove Kos. A okamžite som si zamiloval miestnu kuchyňu. Na obed nám veľakrát robili ich typický špenátový koláč Spanakopita, ktorý som ale na Slovensku nevedel nikde zohnať. A tak som sa rozhodol ho naučiť a pridať doň niečo svoje. Vlašské orechy zo záhrady mojich rodičov, aby tam niečo chrumkalo a ku koláču pridávam aj sladký marhuľový dip, ktorý sa dopĺňa s chuťou syru vo vnútri.
Ingrediencie
Cesto
- 450 g hladkej múky
- 6 PL olivového oleja
- štipka soli
- štipka cukru
- 225 g vody
Náplň
- 400 g čerstvého baby špenátu
- 300 g fety
- 200 g ricotty
- 1 vajce
- 100 g vlašských orechov
- hrsť mäty
- čierne korenie
- soľ
Špenátové pesto
- 60 g čerstvého špenátu
- hrsť mäty
- 30 g vlašských orechov
- 100 ml olivového oleja
- soľ, čierne korenie
Marhuľový dip
- 300 g marhuľového pyré
- 100 g sušených marhúľ
- 50 g cukru
- 10 g pektínu
- 1 g kyseliny citrónovej
Postup
- Cesto - Všetky suroviny spolu vymiešame do hladkého, jemne lepivého cesta. Rozdelíme na tri časti a dáme do chladničky na 10-15 minút.
- Plnka - Špenát a mätu nasekáme na drobné kúsky, fetu na kocky a zmiešame s ricottou, vajcom, posekanými orechmi, soľou a korením. Rozdelíme na tri časti.
- Cestý rozvaľkáme na tenké pláty, každý naplníme plnkou a zarolujeme. Na plechu (22 cm) cesta do seba zatočíme. Dáme piecť do rury predhriatej na 200°C asi na 30 minút.
- Pesto - Všetky suroviny vymiešame ponorným mixérom.
- Marhuľový dip - Pyré zohrejeme na cca 40°C, pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť. A pridáme nadrobno nakrájané sušené marhule.
Cesto
- 450 g hladkej múky
- 6 PL olivového oleja
- štipka soli
- štipka cukru
- 225 g vody
Náplň
- 400 g čerstvého baby špenátu
- 300 g fety
- 200 g ricotty
- 1 vajce
- 100 g vlašských orechov
- hrsť mäty
- čierne korenie
- soľ
Špenátové pesto
- 60 g čerstvého špenátu
- hrsť mäty
- 30 g vlašských orechov
- 100 ml olivového oleja
- soľ, čierne korenie
Marhuľový dip
- 300 g marhuľového pyré
- 100 g sušených marhúľ
- 50 g cukru
- 10 g pektínu
- 1 g kyseliny citrónovej
- Cesto - Všetky suroviny spolu vymiešame do hladkého, jemne lepivého cesta. Rozdelíme na tri časti a dáme do chladničky na 10-15 minút.
- Plnka - Špenát a mätu nasekáme na drobné kúsky, fetu na kocky a zmiešame s ricottou, vajcom, posekanými orechmi, soľou a korením. Rozdelíme na tri časti.
- Cestý rozvaľkáme na tenké pláty, každý naplníme plnkou a zarolujeme. Na plechu (22 cm) cesta do seba zatočíme. Dáme piecť do rury predhriatej na 200°C asi na 30 minút.
- Pesto - Všetky suroviny vymiešame ponorným mixérom.
- Marhuľový dip - Pyré zohrejeme na cca 40°C, pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť. A pridáme nadrobno nakrájané sušené marhule.