Harlekýn
2 hod.
12 porcií
Popis
Už ako 6-ročný som chodil k mojej tete Milke na prázdniny každé leto. Nemôžem zabudnúť na tú chuť poriadne vychladeného Harlekýna s poriadnou porciou čokolády. Práve preto tento Harlekýn venujem mojej tete. Harlekýn je z kakaového cesta, z pevného parížskeho krému a klasickej šľahačky. Ľahkú parížsku šľahačku som nahradil pevnejším krémom použitím čokolády.
Ingrediencie
Kakaový korpus
- 4 vajcia
- 260 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 9 g prášku do pečiva
- 65 g kakaa
- 190 g studenej vody (10 PL)
Parížsky tmavý krém
- 300 ml smotany na šľahanie 33 %
- 112 g masla
- 120 g čokolády 60 %
Šľahačkový biely krém
- 300 g smotany na šľahanie 40 %
- 50 g mascarpone
Čokoládová ozdoba
- 150 g čokolády 54,5 %
- 1,5 g mykrya
Postup
- Rúru predhrejeme na 175°C a papierom na pečenie vystelieme formu s priemerom 24 cm.
- Pripravíme parížsky krém, aby poriadne stuhol – v polovici smotany na miernom ohni necháme roztopiť maslo a nalámanú čokoládu. Hmotu prešľaháme ručným mixérom a necháme odpočívať v chladničke. Po vychladnutí doň vlejeme druhú polovicu šľahačky a vymiešame ručným mixérom na tuhý krém.
- Korpus – V miske zmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny a postupne po lyžiciach zašľaháme vodu. Pridáme zmes z múky a dobre premiešame stierkou. Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom do pevného snehu a po častiach vmiešame stierkou do cesta. Pečieme cca 25 - 30 minút. Korpus necháme po upečení úplne vychladnúť.
- Biely krém – Šľahačku vymiešame s mascarpone ručným mixérom.
- Čokoládové ozdoby – Vytemperujeme čokoládu. Presunieme do vrecka, kde odstrihneme malú špičku a krúživým pohybom v hrnci so studenou vodou a ľadom vytvoríme malé čokoládové ozdoby. Dáme na papier na pečenie a necháme v chladničke.
- Dokončenie – Na vychladnutý korpus dáme tmavý parížsky krém a šľahačku. Dozdobíme čokoládovými ozdobami.
Kakaový korpus
- 4 vajcia
- 260 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 9 g prášku do pečiva
- 65 g kakaa
- 190 g studenej vody (10 PL)
Parížsky tmavý krém
- 300 ml smotany na šľahanie 33 %
- 112 g masla
- 120 g čokolády 60 %
Šľahačkový biely krém
- 300 g smotany na šľahanie 40 %
- 50 g mascarpone
Čokoládová ozdoba
- 150 g čokolády 54,5 %
- 1,5 g mykrya
- Rúru predhrejeme na 175°C a papierom na pečenie vystelieme formu s priemerom 24 cm.
- Pripravíme parížsky krém, aby poriadne stuhol – v polovici smotany na miernom ohni necháme roztopiť maslo a nalámanú čokoládu. Hmotu prešľaháme ručným mixérom a necháme odpočívať v chladničke. Po vychladnutí doň vlejeme druhú polovicu šľahačky a vymiešame ručným mixérom na tuhý krém.
- Korpus – V miske zmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny a postupne po lyžiciach zašľaháme vodu. Pridáme zmes z múky a dobre premiešame stierkou. Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom do pevného snehu a po častiach vmiešame stierkou do cesta. Pečieme cca 25 - 30 minút. Korpus necháme po upečení úplne vychladnúť.
- Biely krém – Šľahačku vymiešame s mascarpone ručným mixérom.
- Čokoládové ozdoby – Vytemperujeme čokoládu. Presunieme do vrecka, kde odstrihneme malú špičku a krúživým pohybom v hrnci so studenou vodou a ľadom vytvoríme malé čokoládové ozdoby. Dáme na papier na pečenie a necháme v chladničke.
- Dokončenie – Na vychladnutý korpus dáme tmavý parížsky krém a šľahačku. Dozdobíme čokoládovými ozdobami.