Hrnček kávy
4 hod.
12-15 porcií
Popis
Pokračujem v rodinnom duchu a túto bezlepkovú tortu som upiekol pre ocina, ktorý miloval kávu a sladké. Keďže si občas rád kopol, pripravil som na preliv sirup z likéru a vodky, tzv. Espresso Martini tortu.
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 400 g bieleho jogurtu
- 100 g rozpusteného masla
- 220 g kryštálového cukru
- 400 g mandľovej múky
- 60 g kakaa
- 20 g najemno pomletej kávy
- 2 ks prášku do pečiva
- štipka soli
Krém
- 120 g masla izbovej teploty
- 250 g práškového cukru
- 800 g mascarpone
- 2 ks tonka fazule
- 200 ml smotany na šľahanie 40 %
Kávový sirup
- 2 ČL instantnej kávy
- 100 ml kávového likéru
- 50 g trstinového cukru
- 50 ml vodky
Griláž
- 70 g kryštálového cukru
- 100 g olúpaných celých mandlí
Swiss meringue buttercream
- 85 g bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 220 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
- 750 g bielej poťahovej hmoty
- 150 g modelovacej hmoty na uško
Postup
-
Korpus
Rúru rozohrejem na 180 °C a pripravím 2 formy na pečenie v priemere 18 cm. Dáme v mixéri na plné otáčky vyšľahať sneh z bielkov, 1/3 cukru a štipkou soli a v druhej miske ručným mixérom zmiešame žĺtky spolu s cukrom a vyšľahám do peny. Následne pridáme postupne roztopené maslo. Potom stierkou primiešame jogurt a postupne všetky sypké suroviny a naposledy primiešame na 3-krát sneh. Rozdelíme do dvoch foriem a pečiem pri 180 °C cca 30 – 35 minút. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť.
-
Kávový sirup
Kávu rozmiešame v 1 - 2 PL horúcej vody. Do malého hrnčeka dáme kávu, likér a cukor a na malom ohni miešame, kým sa cukor roztopí. Keď je cukor roztopený, tak zvýšime oheň a miešame cca 5 minút, kým sirup nezhustne. Následne pridám vodku a ešte minútku-dve povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
-
Krém
Maslo vyšľaháme ručným mixérom s cca polkou cukru, potom pridáme zvyšný cukor a miešame, až kým je maslo bledé a vyšľahané. Potom pridáme mascarpone a vymixujeme do krému, pridáme nastrúhanú tonka fazuľu. Zvlášť vyšľaháme šľahačku, a potom stierkou pridáme ku krému a necháme v chladničke vychladnúť.
-
Griláž
Z cukru urobíme na malom ohni karamel, medzitým posekáme opražené mandle. Ku karamelu pridáme mandle, premiešame a na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme v jednej rovine. Po vyschnutí hmotu rozbijeme valčekom, aby sme mali malé kúsky.
-
Maslovo - bielkový krém
Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dámešľahať do robota a cca po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo.
-
Na záver
Korpusy prerežeme na polovicu a poskladáme tortu – korpus polejeme sirupom, dáme krém a griláž. Tortu obtrieme maslovo - bielkovým krémom, potiahneme tortu, vyformujeme uško a na vrch nakreslíme pomocou farby a štetca vzor cappuccina.
Korpus
- 8 vajec
- 400 g bieleho jogurtu
- 100 g rozpusteného masla
- 220 g kryštálového cukru
- 400 g mandľovej múky
- 60 g kakaa
- 20 g najemno pomletej kávy
- 2 ks prášku do pečiva
- štipka soli
Krém
- 120 g masla izbovej teploty
- 250 g práškového cukru
- 800 g mascarpone
- 2 ks tonka fazule
- 200 ml smotany na šľahanie 40 %
Kávový sirup
- 2 ČL instantnej kávy
- 100 ml kávového likéru
- 50 g trstinového cukru
- 50 ml vodky
Griláž
- 70 g kryštálového cukru
- 100 g olúpaných celých mandlí
Swiss meringue buttercream
- 85 g bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 220 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
- 750 g bielej poťahovej hmoty
- 150 g modelovacej hmoty na uško
-
Korpus
Rúru rozohrejem na 180 °C a pripravím 2 formy na pečenie v priemere 18 cm. Dáme v mixéri na plné otáčky vyšľahať sneh z bielkov, 1/3 cukru a štipkou soli a v druhej miske ručným mixérom zmiešame žĺtky spolu s cukrom a vyšľahám do peny. Následne pridáme postupne roztopené maslo. Potom stierkou primiešame jogurt a postupne všetky sypké suroviny a naposledy primiešame na 3-krát sneh. Rozdelíme do dvoch foriem a pečiem pri 180 °C cca 30 – 35 minút. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť.
-
Kávový sirup
Kávu rozmiešame v 1 - 2 PL horúcej vody. Do malého hrnčeka dáme kávu, likér a cukor a na malom ohni miešame, kým sa cukor roztopí. Keď je cukor roztopený, tak zvýšime oheň a miešame cca 5 minút, kým sirup nezhustne. Následne pridám vodku a ešte minútku-dve povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
-
Krém
Maslo vyšľaháme ručným mixérom s cca polkou cukru, potom pridáme zvyšný cukor a miešame, až kým je maslo bledé a vyšľahané. Potom pridáme mascarpone a vymixujeme do krému, pridáme nastrúhanú tonka fazuľu. Zvlášť vyšľaháme šľahačku, a potom stierkou pridáme ku krému a necháme v chladničke vychladnúť.
-
Griláž
Z cukru urobíme na malom ohni karamel, medzitým posekáme opražené mandle. Ku karamelu pridáme mandle, premiešame a na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme v jednej rovine. Po vyschnutí hmotu rozbijeme valčekom, aby sme mali malé kúsky.
-
Maslovo - bielkový krém
Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dámešľahať do robota a cca po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo.
-
Na záver
Korpusy prerežeme na polovicu a poskladáme tortu – korpus polejeme sirupom, dáme krém a griláž. Tortu obtrieme maslovo - bielkovým krémom, potiahneme tortu, vyformujeme uško a na vrch nakreslíme pomocou farby a štetca vzor cappuccina.