Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Hrušky v plameňoch

Hrušky v plameňoch


Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

5 hod.

Ikona počet porcií

20 - 22 porcií

Ikona tlačenia

Popis

V tomto kole som sa rozhodla ukázať môj zápal, nadšenie, radosť z pečenia. Torta je nie len z vnútra "ohnivá", no hlavne na prvý dojem prezentuje moju zanietenosť, oheň v srdci, spaľujúcu neutíchajúcu vášeň, ktorú prechovávam k tomuto remeslu - poslaniu. 

Ingrediencie

Srdce torty
  • 750 g hladkej múky
  • 750 g práškového cukru
  • 720 ml cmaru
  • 338 g masla
  • 45 g kakaa
  • 6 vajec
  • 25 g vínneho octu
  • 9 g jedlej sódy
  • 21 g vanilkového extraktu
  • 12 g soli
  • 10 g červenej potravinárskej farby extra silnej
Plnka
  • 900 g smotany na šľahanie 40 %
  • 750 g mascarpone
  • 750 g krémového syra
  • 200 g práškového cukru
  • 14 g vanilkového extraktu
Rozvar z cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g vody
Zdobenie
  • 20 ks stredne veľkých tvrdých hrušiek
  • potravinárske farby na airbrush - červená, fialová, oranžová, žltá

Postup

  1. Práškový cukor, cmar, maslo, žĺtky, vinný ocot, vanilkový extrakt, soľ vymiešame spolu. Do vymiešanej zmesi pridáme postupne múku, kakao a jedlú sódu a nakoniec už len stierkou opatrne primiešame sneh z bielkov. Rozdelíme si rovnomerne cesto do 2 foriem o priemere 20 cm a súčasne do 2 foriem o priemere 16 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 25 - 35 minút.
  2. Medzitým nakrájame hrušky stredom, ten je pre nás zaujímavý, aby tam bolo zachované samotné jadro hrušky. Z každej vyjdú 3 až 4 pláty. Krájame na hrúbku 1,5 – 2 mm. Poukladáme ich na perforovanú podložku nahusto, pokvapkáme farbivom, pomôžeme si štetcom, rozotrieme, prikryjeme druhou perforovanou podložkou. Zaťažíme druhým plechom a dáme do predhriatej rúry a sušíme na 90°C 30 minút. Potom plech vyberieme, opatrne sa hruškám dostaneme, osušíme papierovou utierkou a dáme sušiť opäť, ale už odokryté na 75°C a sušíme 2 - 2,5 hodiny.
  3. Časť hrušiek povaríme chvíľu v zafarbenom cukrovom rozvare. Necháme stiecť, položiíme na silikónovú podložku a sušíme spolu s ostatnými.
  4. Upečené korpusy dáme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme krém mascarpone so syrovým krémom, vanilkovým extraktom a cukrom a následne opatrne primiešame už vyšľahanú šľahačku.
  5. Korpusy rozrežeme na rovnaké polovice a plníme krémom, ktorým rovno tortu aj obtierame. Obtretú tortu natrieme celú zlatou prachovou farbou, rozrobenú alkoholom.
  6. Zdobíme sušenými hruškami farebne, ako sa nám páči. Pri lepení si pomáhame so zvyškom krému. A na koniec si v alkohole zarobíme zlatú práškovú farbu a dotvoríme si kraje hrušiek, opäť, ako sa nám bude hodiť a doťukneme plátkovým zlatom.
Srdce torty
  • 750 g hladkej múky
  • 750 g práškového cukru
  • 720 ml cmaru
  • 338 g masla
  • 45 g kakaa
  • 6 vajec
  • 25 g vínneho octu
  • 9 g jedlej sódy
  • 21 g vanilkového extraktu
  • 12 g soli
  • 10 g červenej potravinárskej farby extra silnej
Plnka
  • 900 g smotany na šľahanie 40 %
  • 750 g mascarpone
  • 750 g krémového syra
  • 200 g práškového cukru
  • 14 g vanilkového extraktu
Rozvar z cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g vody
Zdobenie
  • 20 ks stredne veľkých tvrdých hrušiek
  • potravinárske farby na airbrush - červená, fialová, oranžová, žltá
  1. Práškový cukor, cmar, maslo, žĺtky, vinný ocot, vanilkový extrakt, soľ vymiešame spolu. Do vymiešanej zmesi pridáme postupne múku, kakao a jedlú sódu a nakoniec už len stierkou opatrne primiešame sneh z bielkov. Rozdelíme si rovnomerne cesto do 2 foriem o priemere 20 cm a súčasne do 2 foriem o priemere 16 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 25 - 35 minút.
  2. Medzitým nakrájame hrušky stredom, ten je pre nás zaujímavý, aby tam bolo zachované samotné jadro hrušky. Z každej vyjdú 3 až 4 pláty. Krájame na hrúbku 1,5 – 2 mm. Poukladáme ich na perforovanú podložku nahusto, pokvapkáme farbivom, pomôžeme si štetcom, rozotrieme, prikryjeme druhou perforovanou podložkou. Zaťažíme druhým plechom a dáme do predhriatej rúry a sušíme na 90°C 30 minút. Potom plech vyberieme, opatrne sa hruškám dostaneme, osušíme papierovou utierkou a dáme sušiť opäť, ale už odokryté na 75°C a sušíme 2 - 2,5 hodiny.
  3. Časť hrušiek povaríme chvíľu v zafarbenom cukrovom rozvare. Necháme stiecť, položiíme na silikónovú podložku a sušíme spolu s ostatnými.
  4. Upečené korpusy dáme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme krém mascarpone so syrovým krémom, vanilkovým extraktom a cukrom a následne opatrne primiešame už vyšľahanú šľahačku.
  5. Korpusy rozrežeme na rovnaké polovice a plníme krémom, ktorým rovno tortu aj obtierame. Obtretú tortu natrieme celú zlatou prachovou farbou, rozrobenú alkoholom.
  6. Zdobíme sušenými hruškami farebne, ako sa nám páči. Pri lepení si pomáhame so zvyškom krému. A na koniec si v alkohole zarobíme zlatú práškovú farbu a dotvoríme si kraje hrušiek, opäť, ako sa nám bude hodiť a doťukneme plátkovým zlatom.