Hrušky v plameňoch
5 hod.
20 - 22 porcií
Popis
V tomto kole som sa rozhodla ukázať môj zápal, nadšenie, radosť z pečenia. Torta je nie len z vnútra "ohnivá", no hlavne na prvý dojem prezentuje moju zanietenosť, oheň v srdci, spaľujúcu neutíchajúcu vášeň, ktorú prechovávam k tomuto remeslu - poslaniu.
Ingrediencie
Srdce torty
- 750 g hladkej múky
- 750 g práškového cukru
- 720 ml cmaru
- 338 g masla
- 45 g kakaa
- 6 vajec
- 25 g vínneho octu
- 9 g jedlej sódy
- 21 g vanilkového extraktu
- 12 g soli
- 10 g červenej potravinárskej farby extra silnej
Plnka
- 900 g smotany na šľahanie 40 %
- 750 g mascarpone
- 750 g krémového syra
- 200 g práškového cukru
- 14 g vanilkového extraktu
Rozvar z cukru
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g vody
Zdobenie
- 20 ks stredne veľkých tvrdých hrušiek
- potravinárske farby na airbrush - červená, fialová, oranžová, žltá
Postup
- Práškový cukor, cmar, maslo, žĺtky, vinný ocot, vanilkový extrakt, soľ vymiešame spolu. Do vymiešanej zmesi pridáme postupne múku, kakao a jedlú sódu a nakoniec už len stierkou opatrne primiešame sneh z bielkov. Rozdelíme si rovnomerne cesto do 2 foriem o priemere 20 cm a súčasne do 2 foriem o priemere 16 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 25 - 35 minút.
- Medzitým nakrájame hrušky stredom, ten je pre nás zaujímavý, aby tam bolo zachované samotné jadro hrušky. Z každej vyjdú 3 až 4 pláty. Krájame na hrúbku 1,5 – 2 mm. Poukladáme ich na perforovanú podložku nahusto, pokvapkáme farbivom, pomôžeme si štetcom, rozotrieme, prikryjeme druhou perforovanou podložkou. Zaťažíme druhým plechom a dáme do predhriatej rúry a sušíme na 90°C 30 minút. Potom plech vyberieme, opatrne sa hruškám dostaneme, osušíme papierovou utierkou a dáme sušiť opäť, ale už odokryté na 75°C a sušíme 2 - 2,5 hodiny.
- Časť hrušiek povaríme chvíľu v zafarbenom cukrovom rozvare. Necháme stiecť, položiíme na silikónovú podložku a sušíme spolu s ostatnými.
- Upečené korpusy dáme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme krém mascarpone so syrovým krémom, vanilkovým extraktom a cukrom a následne opatrne primiešame už vyšľahanú šľahačku.
- Korpusy rozrežeme na rovnaké polovice a plníme krémom, ktorým rovno tortu aj obtierame. Obtretú tortu natrieme celú zlatou prachovou farbou, rozrobenú alkoholom.
- Zdobíme sušenými hruškami farebne, ako sa nám páči. Pri lepení si pomáhame so zvyškom krému. A na koniec si v alkohole zarobíme zlatú práškovú farbu a dotvoríme si kraje hrušiek, opäť, ako sa nám bude hodiť a doťukneme plátkovým zlatom.
Srdce torty
- 750 g hladkej múky
- 750 g práškového cukru
- 720 ml cmaru
- 338 g masla
- 45 g kakaa
- 6 vajec
- 25 g vínneho octu
- 9 g jedlej sódy
- 21 g vanilkového extraktu
- 12 g soli
- 10 g červenej potravinárskej farby extra silnej
Plnka
- 900 g smotany na šľahanie 40 %
- 750 g mascarpone
- 750 g krémového syra
- 200 g práškového cukru
- 14 g vanilkového extraktu
Rozvar z cukru
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g vody
Zdobenie
- 20 ks stredne veľkých tvrdých hrušiek
- potravinárske farby na airbrush - červená, fialová, oranžová, žltá
- Práškový cukor, cmar, maslo, žĺtky, vinný ocot, vanilkový extrakt, soľ vymiešame spolu. Do vymiešanej zmesi pridáme postupne múku, kakao a jedlú sódu a nakoniec už len stierkou opatrne primiešame sneh z bielkov. Rozdelíme si rovnomerne cesto do 2 foriem o priemere 20 cm a súčasne do 2 foriem o priemere 16 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 25 - 35 minút.
- Medzitým nakrájame hrušky stredom, ten je pre nás zaujímavý, aby tam bolo zachované samotné jadro hrušky. Z každej vyjdú 3 až 4 pláty. Krájame na hrúbku 1,5 – 2 mm. Poukladáme ich na perforovanú podložku nahusto, pokvapkáme farbivom, pomôžeme si štetcom, rozotrieme, prikryjeme druhou perforovanou podložkou. Zaťažíme druhým plechom a dáme do predhriatej rúry a sušíme na 90°C 30 minút. Potom plech vyberieme, opatrne sa hruškám dostaneme, osušíme papierovou utierkou a dáme sušiť opäť, ale už odokryté na 75°C a sušíme 2 - 2,5 hodiny.
- Časť hrušiek povaríme chvíľu v zafarbenom cukrovom rozvare. Necháme stiecť, položiíme na silikónovú podložku a sušíme spolu s ostatnými.
- Upečené korpusy dáme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme krém mascarpone so syrovým krémom, vanilkovým extraktom a cukrom a následne opatrne primiešame už vyšľahanú šľahačku.
- Korpusy rozrežeme na rovnaké polovice a plníme krémom, ktorým rovno tortu aj obtierame. Obtretú tortu natrieme celú zlatou prachovou farbou, rozrobenú alkoholom.
- Zdobíme sušenými hruškami farebne, ako sa nám páči. Pri lepení si pomáhame so zvyškom krému. A na koniec si v alkohole zarobíme zlatú práškovú farbu a dotvoríme si kraje hrušiek, opäť, ako sa nám bude hodiť a doťukneme plátkovým zlatom.