Jesenná tortička
5 hod.
30 a viac porcií
Popis
S jeseňou sa mi spájajú najkrajšie a najvýznamnejšie okamihy v živote. Náš syn sa narodil v októbri a narodil sa v ten istý dátum ako moja mamina. Vtedy som chcela upiecť mamine takúto tortu, ale nejako som to už v ten deň nestihla. Dali sme jej ale krajší darček – vnúčika. Tak som jej túto tortu upiekla na narodeniny, ale o rok neskôr. Venujem ju jej, lebo je jedna z najdôležitejších osôb v mojom živote.
Ingrediencie
Cesto 1 (2 x 20 cm forma)
- 8 vajec veľkosti L
- 267 g hladkej múky
- 197 g kryštálového cukru
- 54 g pistáciovej múky
Cesto 2 (2 x 16 cm forma)
- 5 vajec veľkosti L
- 123 g kryštálového cukru
- 167 g hladkej múky
- 34 g pistáciovej múky
Plnka čierna ríbezľa - černica
- 250 g pyré z čiernej ríbezle
- 250 g pyré z černice
- 6 žĺtkov
- 60 g hladkej múky
- 100 g masla
- 150 g kryštálového cukru
Ananásová plnka
- 500 g ananásových kúskov
- 250 g ananásového pyré
- 10 g pektínu
- 60 g kryštálového cukru
Mascarpone plnka
- 750 g mascarpone
- 600 g smotany na šľahanie 40 %
- 4 vanilínové cukry
Cukrový list
- 125 g vody
- 9 g agaru
- 80 g glukózy
- 90 g cukru
- 250 g kryštálového cukru
- zlatá prášková farba
Švajčiarsky meringue maslový krém
- 220 g bielkov
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Sušené ovocie
- 1, 5 ks čerstvého ananásu
Postup
- Sušené ovocie - Ovocie nakrájame na tenké pláty. Mierne vysušíme papierovou utierkou. Do stredu kvapneme striekačkou ružové potravinárske farbivo. Sušíme v sušičke na 70 ºC cca 3,5 hodiny. Korpus - Bielky vyšľaháme do tuhého pevného snehu spolu s cukrom. Ručne primiešame žĺtky, preosiatu hladkú múku a pistáciovú múku. Pečieme vo formách na 150ºC cca 25 - 35 minút.
- Cukrový list - Všetky suroviny vložíme do hrnčeka. Privedieme do varu (100ºC), primiešame potravinársku farbu, varíme do zhustnutia. Následne schladíme na 65 ºC. Vylejeme na silikónovú podložku, prekryjeme druhou a mierne rozvaľkáme do požadovaného tvaru. Necháme zastabilizovať cca 15 minút. Odstránime vrchnú silikónovú podložku a zasypeme cukrom.
- Ríbezľovo – černicová plnka - V miske zmiešame žĺtky s cukrom, následne pridáme múku. Obe pyré zahrejeme . V troch častiach pridáme do žĺtkovej zmesi. Premiestnime do hrnca a varíme do úplného zhustnutia. Odstavíme a vmiešame maslo. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a dáme vychladiť- ideálne cez noc.
- Ananásová plnka - Pyré zmiešame s cukrom (odoberieme 2 PL bokom) v hrnci zohrejeme, pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru. Varíme do mierneho zhustnutia. Odstavíme a pridáme kúsky ananásu. Prikryjeme potravinárskou fóliou a následne dáme schladiť na niekoľko hodín.
- Mascarpone krém - Všetky suroviny vyšľaháme do pevného krému.
- Švajčiarsky maslový krém - Bielky vo vodnom kúpeli spolu s cukrom zohrejeme na 70 ºC. Preložíme do druhej misy a vyšľaháme sneh. Postupne pridávame po kockách maslo izbovej teploty.
- Všetky krémy sú na oba korpusy – 20 aj 16 cm.Vychladnuté korpusy rozrežeme každý na polovicu. Prvý plát položíme na podložku, prichytíme krémom. Potrieme mascarpone krémom. Položíme druhý plát. Ten potrieme tenkou vrstvou mascarpone krémom, vyvýšime okraje a do stredu dáme ríbezľovo- černicovú plnku. Položíme tretí plát. Zopakujeme postup, ale do stredu dáme ananásovú plnku. Spodné poschodie vystužíme cukrárskymi výstuhami. Rovnaký postup opakujeme aj pri 16 cm korpusoch. Obe časti dáme zatuhnúť. Následne obe poschodia potrieme swiss meringue krémom. Menšie poschodie položíme na väčšie a zahladíme spoje. Tortu ozdobíme cukrovým listom (spodné poschodie) a sušeným ananásom.
Cesto 1 (2 x 20 cm forma)
- 8 vajec veľkosti L
- 267 g hladkej múky
- 197 g kryštálového cukru
- 54 g pistáciovej múky
Cesto 2 (2 x 16 cm forma)
- 5 vajec veľkosti L
- 123 g kryštálového cukru
- 167 g hladkej múky
- 34 g pistáciovej múky
Plnka čierna ríbezľa - černica
- 250 g pyré z čiernej ríbezle
- 250 g pyré z černice
- 6 žĺtkov
- 60 g hladkej múky
- 100 g masla
- 150 g kryštálového cukru
Ananásová plnka
- 500 g ananásových kúskov
- 250 g ananásového pyré
- 10 g pektínu
- 60 g kryštálového cukru
Mascarpone plnka
- 750 g mascarpone
- 600 g smotany na šľahanie 40 %
- 4 vanilínové cukry
Cukrový list
- 125 g vody
- 9 g agaru
- 80 g glukózy
- 90 g cukru
- 250 g kryštálového cukru
- zlatá prášková farba
Švajčiarsky meringue maslový krém
- 220 g bielkov
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Sušené ovocie
- 1, 5 ks čerstvého ananásu
- Sušené ovocie - Ovocie nakrájame na tenké pláty. Mierne vysušíme papierovou utierkou. Do stredu kvapneme striekačkou ružové potravinárske farbivo. Sušíme v sušičke na 70 ºC cca 3,5 hodiny. Korpus - Bielky vyšľaháme do tuhého pevného snehu spolu s cukrom. Ručne primiešame žĺtky, preosiatu hladkú múku a pistáciovú múku. Pečieme vo formách na 150ºC cca 25 - 35 minút.
- Cukrový list - Všetky suroviny vložíme do hrnčeka. Privedieme do varu (100ºC), primiešame potravinársku farbu, varíme do zhustnutia. Následne schladíme na 65 ºC. Vylejeme na silikónovú podložku, prekryjeme druhou a mierne rozvaľkáme do požadovaného tvaru. Necháme zastabilizovať cca 15 minút. Odstránime vrchnú silikónovú podložku a zasypeme cukrom.
- Ríbezľovo – černicová plnka - V miske zmiešame žĺtky s cukrom, následne pridáme múku. Obe pyré zahrejeme . V troch častiach pridáme do žĺtkovej zmesi. Premiestnime do hrnca a varíme do úplného zhustnutia. Odstavíme a vmiešame maslo. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a dáme vychladiť- ideálne cez noc.
- Ananásová plnka - Pyré zmiešame s cukrom (odoberieme 2 PL bokom) v hrnci zohrejeme, pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru. Varíme do mierneho zhustnutia. Odstavíme a pridáme kúsky ananásu. Prikryjeme potravinárskou fóliou a následne dáme schladiť na niekoľko hodín.
- Mascarpone krém - Všetky suroviny vyšľaháme do pevného krému.
- Švajčiarsky maslový krém - Bielky vo vodnom kúpeli spolu s cukrom zohrejeme na 70 ºC. Preložíme do druhej misy a vyšľaháme sneh. Postupne pridávame po kockách maslo izbovej teploty.
- Všetky krémy sú na oba korpusy – 20 aj 16 cm.Vychladnuté korpusy rozrežeme každý na polovicu. Prvý plát položíme na podložku, prichytíme krémom. Potrieme mascarpone krémom. Položíme druhý plát. Ten potrieme tenkou vrstvou mascarpone krémom, vyvýšime okraje a do stredu dáme ríbezľovo- černicovú plnku. Položíme tretí plát. Zopakujeme postup, ale do stredu dáme ananásovú plnku. Spodné poschodie vystužíme cukrárskymi výstuhami. Rovnaký postup opakujeme aj pri 16 cm korpusoch. Obe časti dáme zatuhnúť. Následne obe poschodia potrieme swiss meringue krémom. Menšie poschodie položíme na väčšie a zahladíme spoje. Tortu ozdobíme cukrovým listom (spodné poschodie) a sušeným ananásom.