Jesenný trifle
3 hod.
8 porcií
Popis
Môj jesenný trifle môžete podávať pri zbere jesennej úrody ako sú jablká či orechy. Predstavte si tú vôňu škorice a karamelu pri lúskaní orechov vonku pod brezou. Preto je tento trifle určený pre moju rodinu, aby sme si osladili spoločné chvíle v jesennom počasí.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 1/2 balenia vanilkového cukru
- 35 g oleja
- 5 g perníkového korenia
Jablká v karameli
- 6 - 8 ks stredne veľkých jabĺk
- šťava z 1/2 citróna
- 8 PL trstinového cukru
- štipka muškátového orechu
- 2 - 3 ČL mletej škorice
- 1 PL masla
Karamel
- 200 g krupicového cukru
- 45 g vody
- 120 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 90 g masla
- 40 ml brandy
Krém
- 750 g creme fraiche 36 %
- 2 ks vanilkového lusku
- 100 g práškového cukru
- 40 ml brandy
Orechy v karameli
- 250 g krupicového cukru
- 15 g glukózy
- 60 g vody
- 20 ks lieskových orechov
Iné
- 100 ml brandy na polievanie korpusu
Postup
-
Korpus
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky začneme šľahať na malých otáčkach, keď sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky, postupne prisypávame cukor a šľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridáme preosiatu múku, perníkové korenie a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C.
-
Jablká v karameli
Jablká ošúpeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónom, pridáme cukor, muškátový orech, škoricu a maslo. Varíme sprudka, aby jablka pustili šťavu, cukor sa rozpustí a začne sa tvoriť karamel. Znížime oheň a za občasného miešania varíme, aby jablká boli polomäkké. Odložíme a necháme vychladnúť.
-
Karamel
Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme roztopiť bez miešania. Keď sa začne karamel zafarbovať do zlatohneda, odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Potom postupne prilejeme smotanu, dáme opäť zahriať a miešame, až kým sa to všetko nespojí a nevznikne pekná hmota, pridáme brandy a zamiešame.
-
Krém
Creme fraiche zmiešame so všetkými surovinami.
-
Orechy v karameli
Orechy opečieme v trúbe na 175 °C cca 10 minút, potom vysypeme do utierky, v ktorej ich pošúchame, aby sa očistili. Karamel pripravíme zo surovín, necháme ho vychladiť na cca 100 – 115 °C a orechy napichnuté na špáradla rýchlo obalíme v karameli a necháme stiec. -
Skladanie
Trifle skladáme takto: najprv korpus, ktorý pokvapkáme brandy. Následne dáme karamelové jablká, samotný karamel a nakoniec krém.
Korpus
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 1/2 balenia vanilkového cukru
- 35 g oleja
- 5 g perníkového korenia
Jablká v karameli
- 6 - 8 ks stredne veľkých jabĺk
- šťava z 1/2 citróna
- 8 PL trstinového cukru
- štipka muškátového orechu
- 2 - 3 ČL mletej škorice
- 1 PL masla
Karamel
- 200 g krupicového cukru
- 45 g vody
- 120 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 90 g masla
- 40 ml brandy
Krém
- 750 g creme fraiche 36 %
- 2 ks vanilkového lusku
- 100 g práškového cukru
- 40 ml brandy
Orechy v karameli
- 250 g krupicového cukru
- 15 g glukózy
- 60 g vody
- 20 ks lieskových orechov
Iné
- 100 ml brandy na polievanie korpusu
-
Korpus
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky začneme šľahať na malých otáčkach, keď sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky, postupne prisypávame cukor a šľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridáme preosiatu múku, perníkové korenie a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C.
-
Jablká v karameli
Jablká ošúpeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónom, pridáme cukor, muškátový orech, škoricu a maslo. Varíme sprudka, aby jablka pustili šťavu, cukor sa rozpustí a začne sa tvoriť karamel. Znížime oheň a za občasného miešania varíme, aby jablká boli polomäkké. Odložíme a necháme vychladnúť.
-
Karamel
Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme roztopiť bez miešania. Keď sa začne karamel zafarbovať do zlatohneda, odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Potom postupne prilejeme smotanu, dáme opäť zahriať a miešame, až kým sa to všetko nespojí a nevznikne pekná hmota, pridáme brandy a zamiešame.
-
Krém
Creme fraiche zmiešame so všetkými surovinami.
-
Orechy v karameli
Orechy opečieme v trúbe na 175 °C cca 10 minút, potom vysypeme do utierky, v ktorej ich pošúchame, aby sa očistili. Karamel pripravíme zo surovín, necháme ho vychladiť na cca 100 – 115 °C a orechy napichnuté na špáradla rýchlo obalíme v karameli a necháme stiec. -
Skladanie
Trifle skladáme takto: najprv korpus, ktorý pokvapkáme brandy. Následne dáme karamelové jablká, samotný karamel a nakoniec krém.