Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Môj jesenný trifle môžete podávať pri zbere jesennej úrody ako sú jablká či orechy. Predstavte si tú vôňu škorice a karamelu pri lúskaní orechov vonku pod brezou. Preto je tento trifle určený pre moju rodinu, aby sme si osladili spoločné chvíle v jesennom počasí.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 vajcia
  • 120 g krupicového cukru
  • 135 g hladkej múky
  • 1/2 balenia vanilkového cukru
  • 35 g oleja
  • 5 g perníkového korenia
Jablká v karameli
  • 6 - 8 ks stredne veľkých jabĺk
  • šťava z 1/2 citróna
  • 8 PL trstinového cukru
  • štipka muškátového orechu
  • 2 - 3 ČL mletej škorice
  • 1 PL masla
Karamel
  • 200 g krupicového cukru
  • 45 g vody
  • 120 ml šľahačkovej smotany 40 %
  • 90 g masla
  • 40 ml brandy
Krém
  • 750 g creme fraiche 36 %
  • 2 ks vanilkového lusku
  • 100 g práškového cukru
  • 40 ml brandy
Orechy v karameli
  • 250 g krupicového cukru
  • 15 g glukózy
  • 60 g vody
  • 20 ks lieskových orechov
Iné
  • 100 ml brandy na polievanie korpusu

Postup

  1. Korpus

    Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky začneme šľahať na malých otáčkach, keď sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky, postupne prisypávame cukor a šľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridáme preosiatu múku, perníkové korenie a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C.

  2. Jablká v karameli

    Jablká ošúpeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónom, pridáme cukor, muškátový orech, škoricu a maslo. Varíme sprudka, aby jablka pustili šťavu, cukor sa rozpustí a začne sa tvoriť karamel. Znížime oheň a za občasného miešania varíme, aby jablká boli polomäkké. Odložíme a necháme vychladnúť.

  3. Karamel

    Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme roztopiť bez miešania. Keď sa začne karamel zafarbovať do zlatohneda, odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Potom postupne prilejeme smotanu, dáme opäť zahriať a miešame, až kým sa to všetko nespojí a nevznikne pekná hmota, pridáme brandy a zamiešame.

  4. Krém

    Creme fraiche zmiešame so všetkými surovinami.

  5. Orechy v karameli
    Orechy opečieme v trúbe na 175 °C cca 10 minút, potom vysypeme do utierky, v ktorej ich pošúchame, aby sa očistili. Karamel pripravíme zo surovín, necháme ho vychladiť na cca 100 – 115 °C a orechy napichnuté na špáradla rýchlo obalíme v karameli a necháme stiec.
  6. Skladanie

    Trifle skladáme takto: najprv korpus, ktorý pokvapkáme brandy. Následne dáme karamelové jablká, samotný karamel a nakoniec krém.

Korpus
  • 4 vajcia
  • 120 g krupicového cukru
  • 135 g hladkej múky
  • 1/2 balenia vanilkového cukru
  • 35 g oleja
  • 5 g perníkového korenia
Jablká v karameli
  • 6 - 8 ks stredne veľkých jabĺk
  • šťava z 1/2 citróna
  • 8 PL trstinového cukru
  • štipka muškátového orechu
  • 2 - 3 ČL mletej škorice
  • 1 PL masla
Karamel
  • 200 g krupicového cukru
  • 45 g vody
  • 120 ml šľahačkovej smotany 40 %
  • 90 g masla
  • 40 ml brandy
Krém
  • 750 g creme fraiche 36 %
  • 2 ks vanilkového lusku
  • 100 g práškového cukru
  • 40 ml brandy
Orechy v karameli
  • 250 g krupicového cukru
  • 15 g glukózy
  • 60 g vody
  • 20 ks lieskových orechov
Iné
  • 100 ml brandy na polievanie korpusu
  1. Korpus

    Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky začneme šľahať na malých otáčkach, keď sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky, postupne prisypávame cukor a šľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridáme preosiatu múku, perníkové korenie a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C.

  2. Jablká v karameli

    Jablká ošúpeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónom, pridáme cukor, muškátový orech, škoricu a maslo. Varíme sprudka, aby jablka pustili šťavu, cukor sa rozpustí a začne sa tvoriť karamel. Znížime oheň a za občasného miešania varíme, aby jablká boli polomäkké. Odložíme a necháme vychladnúť.

  3. Karamel

    Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme roztopiť bez miešania. Keď sa začne karamel zafarbovať do zlatohneda, odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Potom postupne prilejeme smotanu, dáme opäť zahriať a miešame, až kým sa to všetko nespojí a nevznikne pekná hmota, pridáme brandy a zamiešame.

  4. Krém

    Creme fraiche zmiešame so všetkými surovinami.

  5. Orechy v karameli
    Orechy opečieme v trúbe na 175 °C cca 10 minút, potom vysypeme do utierky, v ktorej ich pošúchame, aby sa očistili. Karamel pripravíme zo surovín, necháme ho vychladiť na cca 100 – 115 °C a orechy napichnuté na špáradla rýchlo obalíme v karameli a necháme stiec.
  6. Skladanie

    Trifle skladáme takto: najprv korpus, ktorý pokvapkáme brandy. Následne dáme karamelové jablká, samotný karamel a nakoniec krém.