Karamelová štafetková torta
3 hod.
25 porcií
Popis
Táto karamelová štafetková torta je moju šéfku, ktorá miluje štafetky a karamel. Karamel je všade, aby ho mala naozaj dostatok. Takúto tortu si radi spolu dáme v práci po obede ku káve, aby sme boli plní chutí do popoludňajšej práce.
Ingrediencie
Bezé hmota z lieskových orechov
- 420 g bielkov (cca 12 vajíčok)
- 360 g krupicového cukru
- 2 g soli
- 120 g hladkej múky
- 200 g lieskových orechov
- 20 g práškového cukru
Karamelový krém
- 375 g krupicového cukru
- 80 g vody (4 - 5 PL)
- 375 ml smotany na šľahanie 40%
- 375 g masla izbovej teploty
- 30 g práškového cukru
Ganache z karamelovej čokolády:
- 150 g karamelovej čokolády
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- štipka soli
Čokoláda na namáčanie koncov
- 100 g karamelovej čokolády
- 30 g masla
- 25 g kakaového masla
Karamelové pukance
- 12 g oleja
- 75 g kukurice na popcorn
- 100 g vody
- 200 g kryštálového cukru
- 15 g masla
- štipka soli
- 1 g sódy bikarbóny
Na dokončenie
- 100 g lieskových orechov
- 200 g krupicového cukru
- 50 g vody
Postup
- Na plechu opečieme lieskové orechy cca 15 minút na 170°C. Vysypeme ich do utierky, ktorú pošúchame, aby sme orechy olúpali. Pomelieme ich na jemnú múku.
- Rúru predhrejeme na 200°C a teflónovým papierom na pečenie si vystelieme plech.
- Bezé hmota – Bielky vyšľaháme so soľou a postupne pridávame po lyžiciach cukor – vymiešame na jemnú špičku. Pridáme preosiatu múku a orechy. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti podľa gramáže a rovnomerne rozotrieme na plech a upečieme 3 pláty, každý zvlášť cca 8 minút. Po vytiahnutí z trúby upečený plát preložíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, stiahneme papier na pečenie a otočíme naspäť vrchom, ako sa piekol. Necháme vychladnúť a po vychladnutí orežeme z každého suché okraje
- Karamelový krém – Cukor na panvici s väčším dnom roztopíme spolu s vodou na miernom ohni na zlatý karamel. Zalejeme šľahačkou a rozmiešame do roztopenia. Nakoniec pridáme cca 75 g masla. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme vychladnúť do chladničky. Po vychladnutí vymiešame ručným mixérom zvyšné maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame karamel a vymiešame na krém.
- Každý z dvoch plátov rozrežeme na rovnaké pásy, z jedného plechu na 4 ks. Natrieme ich krémom a na podložke vystavíme spodnú časť torty, kde pásy motáme dokola. Spodok torty dáme stuhnúť do chladničky
- Malé štafetky – Tretí plát rozdelíme na 3 rovnako široké pásy, potrieme krémom, zatočíme do rolády. Dáme do alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ich nakrojíme.
- Ganache – Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútu odstáť, a potom vymiešame do hladkej hmoty, prípadne prejdeme tyčovým mixérom
- Čokoláda na namáčanie – Čokoládu spolu s maslom a kakaovým maslom zohrejeme tesne pred namáčaním štafetiek nad parou.
- Karamelové pukance - Na horúci olej dáme kukuricu a robíme pukance pod pokrievkou. Necháme vychladnúť. Z vody a cukru si pripravíme karamel. Pridáme maslo, soľ a sódu bikarbónu. Poriadne to premiešame s popcornom a oddelíme od seba na plechu s papierom na pečenie
- Ozdobenie – Orechy dáme na plech vystlaný papierom na pečenie piecť na cca 15 minút na 170°C. Potom ich vysypeme do čistej utierky, pošúchame, aby sme ich ošúpali. Bokom odložíme cca 10 ks orechov, ostatné pomelieme na hrubo. Cukor spolu s vodou roztopíme na karamel a vidličkou na papier na pečenie rýchlym pohybom vytvoríme karamelové vlasy. Následne rukou vytvoríme guľu. Karamelom vytvoríme aj karamelovú misku na žufanke obalenej papierom na pečenie.
- Malým štafetkám namočíme konce do karamelovej čokolády a posypeme pomletými orechmi, dáme na papier na pečenie stuhnúť.
- Dokončenie – Spodnej torte potrieme vrch ganache z karamelovej čokolády, od stredu postavíme malé štafetky a vytvoríme poschodie. Vrchné štafetky obviažeme špagátom a dozdobíme posekanými a celými orechmi, guľou z karamelových vlasov, miskou z karamelu, do ktorej vložíme karamelové pukance.
Bezé hmota z lieskových orechov
- 420 g bielkov (cca 12 vajíčok)
- 360 g krupicového cukru
- 2 g soli
- 120 g hladkej múky
- 200 g lieskových orechov
- 20 g práškového cukru
Karamelový krém
- 375 g krupicového cukru
- 80 g vody (4 - 5 PL)
- 375 ml smotany na šľahanie 40%
- 375 g masla izbovej teploty
- 30 g práškového cukru
Ganache z karamelovej čokolády:
- 150 g karamelovej čokolády
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- štipka soli
Čokoláda na namáčanie koncov
- 100 g karamelovej čokolády
- 30 g masla
- 25 g kakaového masla
Karamelové pukance
- 12 g oleja
- 75 g kukurice na popcorn
- 100 g vody
- 200 g kryštálového cukru
- 15 g masla
- štipka soli
- 1 g sódy bikarbóny
Na dokončenie
- 100 g lieskových orechov
- 200 g krupicového cukru
- 50 g vody
- Na plechu opečieme lieskové orechy cca 15 minút na 170°C. Vysypeme ich do utierky, ktorú pošúchame, aby sme orechy olúpali. Pomelieme ich na jemnú múku.
- Rúru predhrejeme na 200°C a teflónovým papierom na pečenie si vystelieme plech.
- Bezé hmota – Bielky vyšľaháme so soľou a postupne pridávame po lyžiciach cukor – vymiešame na jemnú špičku. Pridáme preosiatu múku a orechy. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti podľa gramáže a rovnomerne rozotrieme na plech a upečieme 3 pláty, každý zvlášť cca 8 minút. Po vytiahnutí z trúby upečený plát preložíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, stiahneme papier na pečenie a otočíme naspäť vrchom, ako sa piekol. Necháme vychladnúť a po vychladnutí orežeme z každého suché okraje
- Karamelový krém – Cukor na panvici s väčším dnom roztopíme spolu s vodou na miernom ohni na zlatý karamel. Zalejeme šľahačkou a rozmiešame do roztopenia. Nakoniec pridáme cca 75 g masla. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme vychladnúť do chladničky. Po vychladnutí vymiešame ručným mixérom zvyšné maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame karamel a vymiešame na krém.
- Každý z dvoch plátov rozrežeme na rovnaké pásy, z jedného plechu na 4 ks. Natrieme ich krémom a na podložke vystavíme spodnú časť torty, kde pásy motáme dokola. Spodok torty dáme stuhnúť do chladničky
- Malé štafetky – Tretí plát rozdelíme na 3 rovnako široké pásy, potrieme krémom, zatočíme do rolády. Dáme do alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ich nakrojíme.
- Ganache – Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútu odstáť, a potom vymiešame do hladkej hmoty, prípadne prejdeme tyčovým mixérom
- Čokoláda na namáčanie – Čokoládu spolu s maslom a kakaovým maslom zohrejeme tesne pred namáčaním štafetiek nad parou.
- Karamelové pukance - Na horúci olej dáme kukuricu a robíme pukance pod pokrievkou. Necháme vychladnúť. Z vody a cukru si pripravíme karamel. Pridáme maslo, soľ a sódu bikarbónu. Poriadne to premiešame s popcornom a oddelíme od seba na plechu s papierom na pečenie
- Ozdobenie – Orechy dáme na plech vystlaný papierom na pečenie piecť na cca 15 minút na 170°C. Potom ich vysypeme do čistej utierky, pošúchame, aby sme ich ošúpali. Bokom odložíme cca 10 ks orechov, ostatné pomelieme na hrubo. Cukor spolu s vodou roztopíme na karamel a vidličkou na papier na pečenie rýchlym pohybom vytvoríme karamelové vlasy. Následne rukou vytvoríme guľu. Karamelom vytvoríme aj karamelovú misku na žufanke obalenej papierom na pečenie.
- Malým štafetkám namočíme konce do karamelovej čokolády a posypeme pomletými orechmi, dáme na papier na pečenie stuhnúť.
- Dokončenie – Spodnej torte potrieme vrch ganache z karamelovej čokolády, od stredu postavíme malé štafetky a vytvoríme poschodie. Vrchné štafetky obviažeme špagátom a dozdobíme posekanými a celými orechmi, guľou z karamelových vlasov, miskou z karamelu, do ktorej vložíme karamelové pukance.