Kardinál
1,5 hod.
10 porcií
Popis
Kardinalschnitte je dezert pochádzajúci z Rakúska. Je vyskladaný z pásov z bielkového snehu a žĺtkového cesta. Doplnené o červené ovocie, najčastejšie jahody. Symbolizuje farby katolíckej cirkvi. Oblečenie kardinála. Jahody symbolizujú červenú, žĺtkové genoise zlatú a bielkový sneh bielu. Originál je naplnený šľahačkou, tak ako v tomto recepte.
Ingrediencie
Korpus
- 50 g polohrubej múky
- 10 vajec M
- 250 g cukru krupica
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
Džem
- 250 g jahôd
- 130 g cukru krupica
Rozvar
- jahodový džem na rozvar
- 1 bio limetka
- 1 bio pomaranč
Krém
- 750 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 75 g práškového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
Dokončenie
- 250 g jahody
- 6 menších jahôd
Postup
-
Korpus
Rúru vyhrejte na 180 °C teplý vzduch.
Oddeľte 8 vajec na bielky a žĺtky. Bielky, soľ a 200 g cukru krupica vyšľahajte na tuhý sneh.
Na plech vyloženým papierom na pečenie, snehom pomocou vrecka a zdobenej špičky 1 M urobte 6 pásov hmoty, krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.
Medzi každým pásom nechajte rovnako široké miesto na pás zo žĺtkového cesta.
Zvyšný cukor, dve celé vajcia šľahajte s 8 vaječnými žĺtkami a vanilkou, do hustej peny.
Múku preosejte s práškom do pečiva, potom zmes po častiach pridajte k vyšľahaným žĺtkom.
Žĺtkové cesto pomocou vrecka bez špičky naneste na plech v 6 pásoch.
Vložte do rúry. Pečte cca 15 minút, teda kým nebude korpus upečený.
-
Džem
Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na kocky 1,5 x 1,5 cm.
125 g jahôd a 75 g cukru varíme na strednom ohni, až kým nepustí ovocie šťavu.
Pridáme druhú polovicu ovocia a cukru a opäť varíme, za stáleho zbierania peny lyžicou, kým džem nestuhne.
-
Rozvar
Vytlačte šťavu z limetky a pomaranču.
Džem spolu so šťavami priveďte k varu a nechajte vychladnúť pred potretím prvého plátu. -
Krém
Z cukru, vanilky a šľahačky vyšľahajte pevný krém.
-
Dokončenie
Jahody očistite a opláchnite.
Korpus rozdeľte pozdĺžne na dva pláty. Prvý plát korpusu položte na servírovací podnos, potrite spodný pás celým džemovým rozvarom pomocou štetca.
Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou 1 M. Po celom korpuse naneste pozdĺž pásy.
Umyte a očistite jahody.
Pokrájajte jahody po výške na hrúbku 5 mm a striedavo aby boli na tesno k sebe ich uložte po celej šírke a dĺžke krému.
Položte druhý plát korpusu, ktorý ozdobíte nasledovne:
3 pásy po celej dĺžke Kardinálu, ozdobnou špičkou 1 M , krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.
6 menších jahôd umyjeme a rozdelíme vertikálne na polovicu aj so zelenou časťou.
Na vrch krému uložíme 12 polovičiek jahôd nasledovným spôsobom:
Zapichneme do krému reznou hranou dopredu v 45 stupňovom uhle doprava.
Druhú jahodu zapichneme za prvú v 45 stupňovom uhle doľava.
Takto striedame všetky jahody na striedačku za sebou.
Do servírovania uchovajte v chladničke.
Korpus
- 50 g polohrubej múky
- 10 vajec M
- 250 g cukru krupica
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
Džem
- 250 g jahôd
- 130 g cukru krupica
Rozvar
- jahodový džem na rozvar
- 1 bio limetka
- 1 bio pomaranč
Krém
- 750 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 75 g práškového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
Dokončenie
- 250 g jahody
- 6 menších jahôd
-
Korpus
Rúru vyhrejte na 180 °C teplý vzduch.
Oddeľte 8 vajec na bielky a žĺtky. Bielky, soľ a 200 g cukru krupica vyšľahajte na tuhý sneh.
Na plech vyloženým papierom na pečenie, snehom pomocou vrecka a zdobenej špičky 1 M urobte 6 pásov hmoty, krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.
Medzi každým pásom nechajte rovnako široké miesto na pás zo žĺtkového cesta.
Zvyšný cukor, dve celé vajcia šľahajte s 8 vaječnými žĺtkami a vanilkou, do hustej peny.
Múku preosejte s práškom do pečiva, potom zmes po častiach pridajte k vyšľahaným žĺtkom.
Žĺtkové cesto pomocou vrecka bez špičky naneste na plech v 6 pásoch.
Vložte do rúry. Pečte cca 15 minút, teda kým nebude korpus upečený.
-
Džem
Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na kocky 1,5 x 1,5 cm.
125 g jahôd a 75 g cukru varíme na strednom ohni, až kým nepustí ovocie šťavu.
Pridáme druhú polovicu ovocia a cukru a opäť varíme, za stáleho zbierania peny lyžicou, kým džem nestuhne.
-
Rozvar
Vytlačte šťavu z limetky a pomaranču.
Džem spolu so šťavami priveďte k varu a nechajte vychladnúť pred potretím prvého plátu. -
Krém
Z cukru, vanilky a šľahačky vyšľahajte pevný krém.
-
Dokončenie
Jahody očistite a opláchnite.
Korpus rozdeľte pozdĺžne na dva pláty. Prvý plát korpusu položte na servírovací podnos, potrite spodný pás celým džemovým rozvarom pomocou štetca.
Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou 1 M. Po celom korpuse naneste pozdĺž pásy.
Umyte a očistite jahody.
Pokrájajte jahody po výške na hrúbku 5 mm a striedavo aby boli na tesno k sebe ich uložte po celej šírke a dĺžke krému.
Položte druhý plát korpusu, ktorý ozdobíte nasledovne:
3 pásy po celej dĺžke Kardinálu, ozdobnou špičkou 1 M , krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.
6 menších jahôd umyjeme a rozdelíme vertikálne na polovicu aj so zelenou časťou.
Na vrch krému uložíme 12 polovičiek jahôd nasledovným spôsobom:
Zapichneme do krému reznou hranou dopredu v 45 stupňovom uhle doprava.
Druhú jahodu zapichneme za prvú v 45 stupňovom uhle doľava.
Takto striedame všetky jahody na striedačku za sebou.
Do servírovania uchovajte v chladničke.