Kareta pre Liamka
5 hod.
15 porcií
Popis
Náš syn Liamko miluje pozorovať zvieratká. Keď sme boli prvýkrát s ním pri mori, v hoteli bolo obrovské akvárium s korytnačkami. Každý deň dokázal stáť pri ňom a pozorovať ich. A úplne miluje rozprávku Sammyho dobrodružstvá. Preto vznikla táto tortička.
Ingrediencie
Korpus
- 10 žĺtkov
- 440 g bielkov
- 337 g krupicového cukru
- 233 g hladkej múky
- 133 g mletých orechov (mleté lieskovce mleté vlašské orechy)
- 3 štipky soli
- 2,5 ČL škorice
- 2,5 ČL kypriaceho prášku
Marhuľová plnka
- 250 g marhuľového pyré
- 3 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 50 g masla
- 75 g kryštálového cukru
Karamelizované marhule
- 5 marhúľ
- 70 g masla
- 50 g kryštálového cukru
Čokoládová ganache
- 500 g čokolády 54 %
- 500 ml šľahačky 33 %
Základný krém
- 500 g mascarpone
- 400 ml smotany na šľahanie 40 %
- 70 g kryštálového cukru
Pistáciovo – pekanové praliné
- 100 g pistácií
- 35 g pekanových orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- vanilkový extrakt
Korpus – piesok
- 100 g hladkej múky
- 74 g kryštálového cukru
- 20 g mandľovej múky
- 3 vajcia veľkosti L
- 1/3 ČL vanilkovej pasty
Ostatné suroviny
- domáce pekanovo - pistáciové praliné
- 700 g poťahovej hmoty vanilka zafarbenej na bledohnedú farbu (malú časť si odložíme bokom, vymodelujeme z nej vajíčka karety)
Postup
- Korpus - Bielky vyšľaháme s ½ cukru, soľou do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s druhou ½ cukru do peny. V miske zmiešame ostatné suché ingrediencie. Do bielkom prilejeme žĺtkovú penu a jemne ručne spojíme stierkou. Následne pridáme suchú zmes a ručne zmiešame. Rozdelíme do 3 foriem (2 x 24 cm, 1 x 16 cm) s tým, že do 16 cm formy dáme len menšie množstvo – tento korpus bude slúžiť len na spodok nožičiek a hlavičky korytnačky. Pečieme na 180 ºC cca 35 minút. Skontrolujeme špajdľovým testom.
- Korpus (piesok) - Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Po jednom pridáme na nízkych otáčkach žĺtky, vanilkovú pastu. Následne ručne pridáme preosiatu múku a mandľovú múku. Pečieme v kruhovej forme s priemerom 15 cm cca 25 minút.
- Praliné - Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci upálime cukor na karamel. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne zmes rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie. Celý proces trvá dlho, ale výsledok stojí za to!
- Marhuľová plnka - Pyré vložíme do hrnca. Zohrejeme. V druhej miske poriadne vymiešane žĺtky s cukrom a pridáme múku. Zohriate pyré pridáme na 3-krát do žĺtkov. Poriadne premiešame. Celú zmes vrátime do hrnčeka a uvaríme hustý krém. Odstavíme a pridáme maslo. Necháme poriadne schladiť, ideálne cez noc. Pred použitím celý krém ešte prešľaháme ručným mixérom.
- Karamelizované marhule - V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme na kúsky nakrájané marhule a následne pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať.
- Základný krém - Mascarpone vymiešame s cukrom. Pridáme šľahačku a vymiešame tuhý krém.
- Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Dáme poriadne vychladiť.
- Korytnačka - 24 cm korpusy rozkrojíme každý na 2 časti. Spodný korpus prichytíme trochou krému o podložku. Natrieme vrstvou základného krému. Poukladáme karamelizované marhule. Druhý plát natrieme praliné a natretou stranou položíme na prvý plát. Na druhý plát natrieme tenkú vrstvu základného krému. Spravíme vyvýšený okraj a nanesieme ½ marhuľovej plnky. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme praliné, tenkou vrstvou základného krému, vyvýšime okraje a pridáme marhuľový krém. Prikryjeme štvrtým plátom.
- Naplnené korpusy zrežeme do tvaru panciera. Odrezky vložíme do misky a poriadne rozpracujeme – budeme ich potrebovať na dotvorenie končatín, hlavy a chvostu korytnačky. Zo 16 cm korpusu vyrežeme 4 x nožičky, hlavu a chvost korytnačky. Priložíme ich k pancieru a navrstvíme naň odrezky tak, aby nám vznikli končatiny, hlava a chvost. Celú tortu dáme poriadne zatuhnúť. Po zatuhnutí obtrieme celú tortu ganache.
- Poťahovaciu hmotu zafarbíme, rozvaľkáme a prenesieme na korytnačku. Korytnačku domaľujeme a domodelujeme detaily. Korpus na piesok pomrvíme a nasypeme okolo korytnačky. Pri chvostík uložíme vajíčka.
Korpus
- 10 žĺtkov
- 440 g bielkov
- 337 g krupicového cukru
- 233 g hladkej múky
- 133 g mletých orechov (mleté lieskovce mleté vlašské orechy)
- 3 štipky soli
- 2,5 ČL škorice
- 2,5 ČL kypriaceho prášku
Marhuľová plnka
- 250 g marhuľového pyré
- 3 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 50 g masla
- 75 g kryštálového cukru
Karamelizované marhule
- 5 marhúľ
- 70 g masla
- 50 g kryštálového cukru
Čokoládová ganache
- 500 g čokolády 54 %
- 500 ml šľahačky 33 %
Základný krém
- 500 g mascarpone
- 400 ml smotany na šľahanie 40 %
- 70 g kryštálového cukru
Pistáciovo – pekanové praliné
- 100 g pistácií
- 35 g pekanových orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- vanilkový extrakt
Korpus – piesok
- 100 g hladkej múky
- 74 g kryštálového cukru
- 20 g mandľovej múky
- 3 vajcia veľkosti L
- 1/3 ČL vanilkovej pasty
Ostatné suroviny
- domáce pekanovo - pistáciové praliné
- 700 g poťahovej hmoty vanilka zafarbenej na bledohnedú farbu (malú časť si odložíme bokom, vymodelujeme z nej vajíčka karety)
- Korpus - Bielky vyšľaháme s ½ cukru, soľou do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s druhou ½ cukru do peny. V miske zmiešame ostatné suché ingrediencie. Do bielkom prilejeme žĺtkovú penu a jemne ručne spojíme stierkou. Následne pridáme suchú zmes a ručne zmiešame. Rozdelíme do 3 foriem (2 x 24 cm, 1 x 16 cm) s tým, že do 16 cm formy dáme len menšie množstvo – tento korpus bude slúžiť len na spodok nožičiek a hlavičky korytnačky. Pečieme na 180 ºC cca 35 minút. Skontrolujeme špajdľovým testom.
- Korpus (piesok) - Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Po jednom pridáme na nízkych otáčkach žĺtky, vanilkovú pastu. Následne ručne pridáme preosiatu múku a mandľovú múku. Pečieme v kruhovej forme s priemerom 15 cm cca 25 minút.
- Praliné - Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci upálime cukor na karamel. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne zmes rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie. Celý proces trvá dlho, ale výsledok stojí za to!
- Marhuľová plnka - Pyré vložíme do hrnca. Zohrejeme. V druhej miske poriadne vymiešane žĺtky s cukrom a pridáme múku. Zohriate pyré pridáme na 3-krát do žĺtkov. Poriadne premiešame. Celú zmes vrátime do hrnčeka a uvaríme hustý krém. Odstavíme a pridáme maslo. Necháme poriadne schladiť, ideálne cez noc. Pred použitím celý krém ešte prešľaháme ručným mixérom.
- Karamelizované marhule - V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme na kúsky nakrájané marhule a následne pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať.
- Základný krém - Mascarpone vymiešame s cukrom. Pridáme šľahačku a vymiešame tuhý krém.
- Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Dáme poriadne vychladiť.
- Korytnačka - 24 cm korpusy rozkrojíme každý na 2 časti. Spodný korpus prichytíme trochou krému o podložku. Natrieme vrstvou základného krému. Poukladáme karamelizované marhule. Druhý plát natrieme praliné a natretou stranou položíme na prvý plát. Na druhý plát natrieme tenkú vrstvu základného krému. Spravíme vyvýšený okraj a nanesieme ½ marhuľovej plnky. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme praliné, tenkou vrstvou základného krému, vyvýšime okraje a pridáme marhuľový krém. Prikryjeme štvrtým plátom.
- Naplnené korpusy zrežeme do tvaru panciera. Odrezky vložíme do misky a poriadne rozpracujeme – budeme ich potrebovať na dotvorenie končatín, hlavy a chvostu korytnačky. Zo 16 cm korpusu vyrežeme 4 x nožičky, hlavu a chvost korytnačky. Priložíme ich k pancieru a navrstvíme naň odrezky tak, aby nám vznikli končatiny, hlava a chvost. Celú tortu dáme poriadne zatuhnúť. Po zatuhnutí obtrieme celú tortu ganache.
- Poťahovaciu hmotu zafarbíme, rozvaľkáme a prenesieme na korytnačku. Korytnačku domaľujeme a domodelujeme detaily. Korpus na piesok pomrvíme a nasypeme okolo korytnačky. Pri chvostík uložíme vajíčka.