Kávová láska
3 hod.
20 porcií
Popis
Rozhodovanie, čo upečiem pre mamu, bolo pre mňa jednoduché - predsa spojenie jej obľúbených chutí orechov a kávy. Skoro každý rok na jej narodeniny je torta naplnená kávovým krémom a jej základ tvoria korpusy s orechmi - avšak vždy je iná, nikdy nerobím tú istú. Tvar torty som zvolila srdce, ktorým by som rada vyjadrila svoju lásku mame. Viem, že na svoju mamu sa môžem so všetkým a za akýchkoľvek okolností obrátiť a nepovie mi nie. V celom mojom živote tvorí obrovskú oporu a s neskutočnou láskou obdarováva moje deti, teda svoje vnúčatá. Miluje jar a leto, pretože v tomto období si môže v záhrade pestovať krásne kvetinky, ktoré sú jej pýchou. Preto ju určite poteší kvetinové zdobenie torty.
Ingrediencie
Korpus
- 8 ks vajec
- 8 PL vlažnej vody
- 300 g kryštálového cukru
- 260 g hladkej múky
- 50 g vlašských orechov
- 1 ks prášku do pečiva
Krém
- 10 g mletej zrnkovej kávy
- 12 ml vriacej vody
- 70 ml espressa
- 200 ml smotany 33 %
- 1 ks vanilkového cukru
- 450 g čokolády 60 %
- 50 g kakaa
- 200 g masla
- 50 ml rumu
Mousse z vaječného likéru
- 220 g smotany 33 %
- 220 g vaječného likéru
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 20 g práškového cukru
- 3 plátky želatíny
Švajčiarsky maslový krém
- 4 ks bielky
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- mandľová esencia
- Ružová potravinárska farba
- Červená potravinárska farba
- Žltá potravinárska farba
- Zelená potravinárska farba
- Cyklámenová potravinárska farba
Postup
-
Korpus
Do misky oddelíme bielky a spolu s cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Kým sa vyšľahá sneh, tak preosejeme hladkú múku spolu s práškom do pečiva. Do snehu postupne na stredných otáčkach pridáme žĺtky, a potom pomaly prilejeme vlažnú vodu. Pomaly primiešame preosiatu múkovú zmes a orechy. Cesto dáme do formy tvaru srdca vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 35 - 45 min na 170 °C.
-
Krém
Do studenej vody si dáme napučať 3 plátky želatíny. Najprv prichystáme krém, smotanu s vanilkovým cukrom a čokoládou zahrievame v hrnci za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Nakoniec primiešame kakao. Mletú kávu zalejeme vriacou vodou a poriadne rozmiešame, takto zamiešanú kávovú zmes prilejeme spolu s espressom k čokoláde a spojíme. Zmes necháme trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého čokoládového krému pridáme maslo a rum a necháme zatuhnúť v chladničke
-
Mousse z vaječného likéru
Asi 2/3 vaječného likéru spolu s práškovým cukrom zahrievame za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Prilejeme zvyšok vaječného likéru a vyžmýkanú želatínu. Vyšľaháme smotanu a pridáme vychladnutú zmes vaječného likéru. Mousse naplníme do 2 foriem v tvare srdca a necháme zamraziť.
-
Švajčiarsky maslový krém
Kým sa cesto pečie, pripravíme švajčiarsky maslový krém. Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 - 70stupňov. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania. Do vychladnutej zmesi pridáme postupne maslo izbovej teploty a nakoniec mandľovú esenciu. Hotový krém rozdelíme na niekoľko častí, viac ako polovicu prifarbíme troškou ružovej farby a ňou potom potrieme celú tortu. Zvyšok rozdelíme na 5 častí a tie zafarbíme červenou, zelenou, žltou, cyklámenovou
-
Na záver
Vychladnutú kávovo-čokoládovú zmes poriadne vyšľaháme ručným šľahačom. Upečené cesto necháme vychladnúť a vychladnuté ho pozdĺžne prerežeme na 3 rovnaké časti. Naplníme našľahaným kávovo-čokoládovým krémom a zatuhnutým moussom z vaječného likéru. Tortu potrieme švajčiarskym maslovým krémom a pomocou cukrárskych špičiek dozdobíme kvetmi.
Korpus
- 8 ks vajec
- 8 PL vlažnej vody
- 300 g kryštálového cukru
- 260 g hladkej múky
- 50 g vlašských orechov
- 1 ks prášku do pečiva
Krém
- 10 g mletej zrnkovej kávy
- 12 ml vriacej vody
- 70 ml espressa
- 200 ml smotany 33 %
- 1 ks vanilkového cukru
- 450 g čokolády 60 %
- 50 g kakaa
- 200 g masla
- 50 ml rumu
Mousse z vaječného likéru
- 220 g smotany 33 %
- 220 g vaječného likéru
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 20 g práškového cukru
- 3 plátky želatíny
Švajčiarsky maslový krém
- 4 ks bielky
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- mandľová esencia
- Ružová potravinárska farba
- Červená potravinárska farba
- Žltá potravinárska farba
- Zelená potravinárska farba
- Cyklámenová potravinárska farba
-
Korpus
Do misky oddelíme bielky a spolu s cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Kým sa vyšľahá sneh, tak preosejeme hladkú múku spolu s práškom do pečiva. Do snehu postupne na stredných otáčkach pridáme žĺtky, a potom pomaly prilejeme vlažnú vodu. Pomaly primiešame preosiatu múkovú zmes a orechy. Cesto dáme do formy tvaru srdca vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 35 - 45 min na 170 °C.
-
Krém
Do studenej vody si dáme napučať 3 plátky želatíny. Najprv prichystáme krém, smotanu s vanilkovým cukrom a čokoládou zahrievame v hrnci za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Nakoniec primiešame kakao. Mletú kávu zalejeme vriacou vodou a poriadne rozmiešame, takto zamiešanú kávovú zmes prilejeme spolu s espressom k čokoláde a spojíme. Zmes necháme trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého čokoládového krému pridáme maslo a rum a necháme zatuhnúť v chladničke
-
Mousse z vaječného likéru
Asi 2/3 vaječného likéru spolu s práškovým cukrom zahrievame za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Prilejeme zvyšok vaječného likéru a vyžmýkanú želatínu. Vyšľaháme smotanu a pridáme vychladnutú zmes vaječného likéru. Mousse naplníme do 2 foriem v tvare srdca a necháme zamraziť.
-
Švajčiarsky maslový krém
Kým sa cesto pečie, pripravíme švajčiarsky maslový krém. Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 - 70stupňov. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania. Do vychladnutej zmesi pridáme postupne maslo izbovej teploty a nakoniec mandľovú esenciu. Hotový krém rozdelíme na niekoľko častí, viac ako polovicu prifarbíme troškou ružovej farby a ňou potom potrieme celú tortu. Zvyšok rozdelíme na 5 častí a tie zafarbíme červenou, zelenou, žltou, cyklámenovou
-
Na záver
Vychladnutú kávovo-čokoládovú zmes poriadne vyšľaháme ručným šľahačom. Upečené cesto necháme vychladnúť a vychladnuté ho pozdĺžne prerežeme na 3 rovnaké časti. Naplníme našľahaným kávovo-čokoládovým krémom a zatuhnutým moussom z vaječného likéru. Tortu potrieme švajčiarskym maslovým krémom a pomocou cukrárskych špičiek dozdobíme kvetmi.