Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Sladká roláda sa hodí k šálke poriadneho espressa a spoločne vytvoria príjemný, pokojný čas nielen pri pozeraní vianočného programu.

Ingrediencie

Cesto
  • 6 vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa (kopcovité)
  • 1 PL oleja na potretie
Plnka
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL mletej zrnkovej kávy
  • 1 sladké kondenzované mlieko
  • 3 vajcia
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • 150 g zmäknutého masla
Poleva
  • 50 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 100 g čokolády na varenie (52%)
  • 100 g masla

Postup

  1. Bielky si vyšľaháme do tuhého snehu, a potom k nim po jednom pri nižších otáčkach zašľahávame žĺtky. Nakoniec primiešame cukor, múku a kakao.
  2. Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Necháme asi pol minúty postáť, kým vystúpia na povrch bublinky z cesta. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 10 až 15 minút. Cesto vyberieme z rúry a ešte horúce spolu s papierom na pečenie zrolujeme, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
  4. V menšom kastróle uvaríme v mlieku 1 lyžicu mletej kávy. Kondenzované mlieko, vajíčka a zemiakový škrob spolu zmixujeme. Pridáme vychladnutú kávu a rozmixujeme dohladka. Prelejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hladký hustý krém.
  5. Prelejeme ho do vychladenej misky a necháme vychladnúť (občas premiešame). Do vlažného krému potom primiešame zmäknuté maslo. Krém prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa ho fólia priamo dotýkala a v chladničke necháme poriadne schladiť.
  6. Horúcou smotanou zalejeme čokoládu nakrájanú na menšie kúsky. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Pridáme zmäknuté maslo a vymiešame dohladka.
  7. Vychladnuté cesto opatrne rozrolujeme a papier na pečenie stiahneme. Rovnomerne potrieme asi polovicou krému a zrolujeme do tvaru rolády. Potom celú roládu zvonku polejeme polevou ganache a po vychladnutí potrieme zvyšným krémom. Na záver ozdobíme vločkami z poťahovej hmoty.
Cesto
  • 6 vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa (kopcovité)
  • 1 PL oleja na potretie
Plnka
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL mletej zrnkovej kávy
  • 1 sladké kondenzované mlieko
  • 3 vajcia
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • 150 g zmäknutého masla
Poleva
  • 50 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 100 g čokolády na varenie (52%)
  • 100 g masla
  1. Bielky si vyšľaháme do tuhého snehu, a potom k nim po jednom pri nižších otáčkach zašľahávame žĺtky. Nakoniec primiešame cukor, múku a kakao.
  2. Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Necháme asi pol minúty postáť, kým vystúpia na povrch bublinky z cesta. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 10 až 15 minút. Cesto vyberieme z rúry a ešte horúce spolu s papierom na pečenie zrolujeme, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
  4. V menšom kastróle uvaríme v mlieku 1 lyžicu mletej kávy. Kondenzované mlieko, vajíčka a zemiakový škrob spolu zmixujeme. Pridáme vychladnutú kávu a rozmixujeme dohladka. Prelejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hladký hustý krém.
  5. Prelejeme ho do vychladenej misky a necháme vychladnúť (občas premiešame). Do vlažného krému potom primiešame zmäknuté maslo. Krém prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa ho fólia priamo dotýkala a v chladničke necháme poriadne schladiť.
  6. Horúcou smotanou zalejeme čokoládu nakrájanú na menšie kúsky. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Pridáme zmäknuté maslo a vymiešame dohladka.
  7. Vychladnuté cesto opatrne rozrolujeme a papier na pečenie stiahneme. Rovnomerne potrieme asi polovicou krému a zrolujeme do tvaru rolády. Potom celú roládu zvonku polejeme polevou ganache a po vychladnutí potrieme zvyšným krémom. Na záver ozdobíme vločkami z poťahovej hmoty.