Sladká roláda sa hodí k šálke poriadneho espressa a spoločne vytvoria príjemný, pokojný čas nielen pri pozeraní vianočného programu.
Ingrediencie
Cesto
6 vajec
200 g práškového cukru
1 PL hladkej múky
2 PL kakaa (kopcovité)
1 PL oleja na potretie
Plnka
200 ml mlieka
1 PL mletej zrnkovej kávy
1 sladké kondenzované mlieko
3 vajcia
1 PL zemiakového škrobu
150 g zmäknutého masla
Poleva
50 ml smotany na šľahanie (33%)
100 g čokolády na varenie (52%)
100 g masla
Postup
Bielky si vyšľaháme do tuhého snehu, a potom k nim po jednom pri nižších otáčkach zašľahávame žĺtky. Nakoniec primiešame cukor, múku a kakao.
Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Necháme asi pol minúty postáť, kým vystúpia na povrch bublinky z cesta. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 10 až 15 minút. Cesto vyberieme z rúry a ešte horúce spolu s papierom na pečenie zrolujeme, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
V menšom kastróle uvaríme v mlieku 1 lyžicu mletej kávy. Kondenzované mlieko, vajíčka a zemiakový škrob spolu zmixujeme. Pridáme vychladnutú kávu a rozmixujeme dohladka. Prelejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hladký hustý krém.
Prelejeme ho do vychladenej misky a necháme vychladnúť (občas premiešame). Do vlažného krému potom primiešame zmäknuté maslo. Krém prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa ho fólia priamo dotýkala a v chladničke necháme poriadne schladiť.
Horúcou smotanou zalejeme čokoládu nakrájanú na menšie kúsky. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Pridáme zmäknuté maslo a vymiešame dohladka.
Vychladnuté cesto opatrne rozrolujeme a papier na pečenie stiahneme. Rovnomerne potrieme asi polovicou krému a zrolujeme do tvaru rolády. Potom celú roládu zvonku polejeme polevou ganache a po vychladnutí potrieme zvyšným krémom. Na záver ozdobíme vločkami z poťahovej hmoty.
Bielky si vyšľaháme do tuhého snehu, a potom k nim po jednom pri nižších otáčkach zašľahávame žĺtky. Nakoniec primiešame cukor, múku a kakao.
Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Necháme asi pol minúty postáť, kým vystúpia na povrch bublinky z cesta. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 10 až 15 minút. Cesto vyberieme z rúry a ešte horúce spolu s papierom na pečenie zrolujeme, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
V menšom kastróle uvaríme v mlieku 1 lyžicu mletej kávy. Kondenzované mlieko, vajíčka a zemiakový škrob spolu zmixujeme. Pridáme vychladnutú kávu a rozmixujeme dohladka. Prelejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hladký hustý krém.
Prelejeme ho do vychladenej misky a necháme vychladnúť (občas premiešame). Do vlažného krému potom primiešame zmäknuté maslo. Krém prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa ho fólia priamo dotýkala a v chladničke necháme poriadne schladiť.
Horúcou smotanou zalejeme čokoládu nakrájanú na menšie kúsky. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Pridáme zmäknuté maslo a vymiešame dohladka.
Vychladnuté cesto opatrne rozrolujeme a papier na pečenie stiahneme. Rovnomerne potrieme asi polovicou krému a zrolujeme do tvaru rolády. Potom celú roládu zvonku polejeme polevou ganache a po vychladnutí potrieme zvyšným krémom. Na záver ozdobíme vločkami z poťahovej hmoty.