Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kávové brownie

Kávové brownie

Popis

Kávové brownie som zvolila, pretože som od malička trávila čas v rodinnom podniku a vôňa našej čerstvo namletej kávy sa vznášala po celom námestí mestečka Levoča. Obe zložky – káva a čokoláda vytvárajú horkastý podtón celého sladkého, šťavnatého brownie. Keďže preferujem novodobejšie zdobenie zákuskov, tak som sa rozhodla pre prácu s okrúhlou zdobiacou špičkou, a preto brownie nesie aj názov „Kávové guľôčky“. Zo šľahanej ganache s kávovým likérom (ako inak – keďže milujem kávu) som vytvorila so zdobiacou špičkou guľôčky a do jamky som naliala výrazne kávovo-orieškové praliné, ktoré po zahryznutí z guľôčky vytečie.

Ingrediencie

Brownie
  • 150 g horkej čokolády 54 %
  • 150 g masla
  • 25 g kávového likéru
  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g hnedého cukru
  • 40 g holandského kakaa
  • 90 g hladkej múky
  • štipka soli
Kávová šľahaná ganache
  • 80 g smotany na šľahanie 33 - 35 %
  • 40 g kávového likéru
  • 130 g bielej čokolády 32 %
  • 200 g smotany na šľahanie 33 – 35 %
  • 2 plátky plátkovej želatíny
  • 50 g mascarpone
Kávovo-orieškové praliné
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 50 g lieskových orechov
  • 6 zrniečok pražených kávových zŕn
  • 110 g kryštálového cukru
Na ozdobenie
  • 50 g lieskových orechoch upečených na kúsky

Postup

  1. Brownie

    Rozohrejeme rúru na 180 °C. Roztopíme maslo a čokoládu vo vodnom kúpeli. Následne prilejeme kávový likér. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustejšej peny – približne 5 minút. Čokoládovú zmes s maslom prilejeme k vajciam s cukrom a premiešame, aby sa všetko prepojilo. Následne k zmesi preosejeme múku, kakao a soľ. Všetko spolu premiešame do hladka so silikónovou stierkou. Formu 18 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a brownie cesto si nalejeme do pripravenej formy a pečieme cca 25 - 30 minút.

  2. Praliné

    Mandle, lieskovce a kávu dáme na papier na pečenie a budeme piecť 10 minút na 180 °C. Necháme vychladnúť. Cukor roztopíme na karamel v panvici do zlatista bez miešania, mal by dosiahnuť 190 °C. Následne pridáme orechy s kávou a poriadne premiešame. Zmes vysypeme na silikónovú podložku a roztlačíme, necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmes rozmixujeme do hladka.

  3. Ganache

    Plátok želatíny namočíme do studenej vody. Zatiaľ pripravíme zvyšné suroviny na ganache. Čokoládu nasypeme do vyššej nádoby. V malej panvici zohrejeme 40 g šľahačky spolu s espressom na 80 °C. Vyžmýkame prebytočnú vodu zo želatíny a pridáme ju k zohriatej šľahačke a premiešame. Pridáme zmes ku čokoláde počkáme 1 minútu a následne premiešame do hladka silikónovou stierkou. Po 5 minútach, prilejeme zvyšných 100 g šľahačky a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Nie dlhšie ako 1 minútu. Prelejeme do plytšej nádoby, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť na 12 hodín alebo cez noc. Na druhý deň ganache vyšľaháme s mascarpone.

  4. Na záver

    Ganache dáme do potravinárskeho vrecúška s hladkou špičkou s priemerom 10 cm a stredom vytvoríme guličky do ktorých následne nalejeme praliné. Dozdobíme opraženými lieskovcami.

Brownie
  • 150 g horkej čokolády 54 %
  • 150 g masla
  • 25 g kávového likéru
  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g hnedého cukru
  • 40 g holandského kakaa
  • 90 g hladkej múky
  • štipka soli
Kávová šľahaná ganache
  • 80 g smotany na šľahanie 33 - 35 %
  • 40 g kávového likéru
  • 130 g bielej čokolády 32 %
  • 200 g smotany na šľahanie 33 – 35 %
  • 2 plátky plátkovej želatíny
  • 50 g mascarpone
Kávovo-orieškové praliné
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 50 g lieskových orechov
  • 6 zrniečok pražených kávových zŕn
  • 110 g kryštálového cukru
Na ozdobenie
  • 50 g lieskových orechoch upečených na kúsky
  1. Brownie

    Rozohrejeme rúru na 180 °C. Roztopíme maslo a čokoládu vo vodnom kúpeli. Následne prilejeme kávový likér. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustejšej peny – približne 5 minút. Čokoládovú zmes s maslom prilejeme k vajciam s cukrom a premiešame, aby sa všetko prepojilo. Následne k zmesi preosejeme múku, kakao a soľ. Všetko spolu premiešame do hladka so silikónovou stierkou. Formu 18 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a brownie cesto si nalejeme do pripravenej formy a pečieme cca 25 - 30 minút.

  2. Praliné

    Mandle, lieskovce a kávu dáme na papier na pečenie a budeme piecť 10 minút na 180 °C. Necháme vychladnúť. Cukor roztopíme na karamel v panvici do zlatista bez miešania, mal by dosiahnuť 190 °C. Následne pridáme orechy s kávou a poriadne premiešame. Zmes vysypeme na silikónovú podložku a roztlačíme, necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmes rozmixujeme do hladka.

  3. Ganache

    Plátok želatíny namočíme do studenej vody. Zatiaľ pripravíme zvyšné suroviny na ganache. Čokoládu nasypeme do vyššej nádoby. V malej panvici zohrejeme 40 g šľahačky spolu s espressom na 80 °C. Vyžmýkame prebytočnú vodu zo želatíny a pridáme ju k zohriatej šľahačke a premiešame. Pridáme zmes ku čokoláde počkáme 1 minútu a následne premiešame do hladka silikónovou stierkou. Po 5 minútach, prilejeme zvyšných 100 g šľahačky a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Nie dlhšie ako 1 minútu. Prelejeme do plytšej nádoby, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť na 12 hodín alebo cez noc. Na druhý deň ganache vyšľaháme s mascarpone.

  4. Na záver

    Ganache dáme do potravinárskeho vrecúška s hladkou špičkou s priemerom 10 cm a stredom vytvoríme guličky do ktorých následne nalejeme praliné. Dozdobíme opraženými lieskovcami.