Koláč z detstva
1,5 hod.
20 porcií
Popis
Ako vonia a chutí detstvo? Predsa ako šťavnatá bublanina. Táto je zaujímavá aj pistáciovým korpusom a ochuteným gréckym jogurtom s figami.
Ingrediencie
Svetlý korpus
- 3 vajcia
- 125 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 100 g cmaru
- 6 g prášku do pečiva
- 360 g polohrubej múky
- 10 g vanilkového cukru
Pistáciový korpus
- 2 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 10 g vanilky
- 130 g pistácií
- 120 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 6 g prášku do pečiva
- 100 ml mlieka
- štipka sódy bikarbóny
Iné
- 8 fíg
- čerstvý tymián
- masť na vymastenie formy
- hrubá múka na vysypanie formy
- 20 g práškové cukru
- grécky jogurt
- med
Postup
-
Svetlý korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, vodu, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta.
-
Pistáciový korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva, sódu a pomleté pistácie. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta.
Cestá vylejeme striedavo do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na vrch dáme nakrájané a flambované figy. Pečieme na 180 °C približne 30 minút. Po vychladnutí posypeme cez sitko práškovým cukrom.
-
Na záver
Biely jogurt vymiešame s nakrájanými figami, dáme schladiť. Na stuhnutý jogurt nalejeme zohriaty med a znova dáme schladiť. Na záver posypeme pomletými pistáciami.
Svetlý korpus
- 3 vajcia
- 125 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 100 g cmaru
- 6 g prášku do pečiva
- 360 g polohrubej múky
- 10 g vanilkového cukru
Pistáciový korpus
- 2 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 10 g vanilky
- 130 g pistácií
- 120 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 6 g prášku do pečiva
- 100 ml mlieka
- štipka sódy bikarbóny
Iné
- 8 fíg
- čerstvý tymián
- masť na vymastenie formy
- hrubá múka na vysypanie formy
- 20 g práškové cukru
- grécky jogurt
- med
-
Svetlý korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, vodu, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta.
-
Pistáciový korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva, sódu a pomleté pistácie. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta.
Cestá vylejeme striedavo do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na vrch dáme nakrájané a flambované figy. Pečieme na 180 °C približne 30 minút. Po vychladnutí posypeme cez sitko práškovým cukrom.
-
Na záver
Biely jogurt vymiešame s nakrájanými figami, dáme schladiť. Na stuhnutý jogurt nalejeme zohriaty med a znova dáme schladiť. Na záver posypeme pomletými pistáciami.