Kyslý úsmev
2,5 hod.
8 porcií
Popis
Deti mojich dobrých kamarátok majú spoločnú detskú narodeninovú oslavu. Rozhodol som sa im pripraviť trošku kyselkavý dezert, aby im nežiarili len oči po jeho rozkrojení, ale aby im trošku aj vykrútilo kútiky. Matky rozhodli – vyváženosť chutí v torte.
Ingrediencie
Limetový korpus
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 35 g oleja
- kôra z 1 limety
Limetové želé
- 25 g práškovej želatíny
- 100 g šťavy z limetiek
- 100 g vody
Višňové želé
- 25 g práškovej želatíny
- 200 g višňového pyré
Panáčikovia a stavebnica
- 25 g práškovej želatíny
- 200 g ovocnej šťavy
Krém do torty
- 800 g šľahačkový kyslý krém 36 %
- 13 g práškovej želatíny
- 52 g vody
- 50 g práškového cukru
Krém na zlepenie
- 125 g mascarpone
- 100 ml šľahačky 40 %
- 15 g práškového cukru
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 °C a papierom na pečenie si vystelieme formu s priemerom 24 cm.
- Najskôr pripravíme želé, aby stihlo stuhnúť – na obe želé zmiešame želatínu s tekutinami a necháme napučať. Následne každú hmotu zvlášť zohrejeme nad parou na cca 60-70 °C a prelejeme do pripravených misiek cez sitko, prípadne lyžičkou zozbierame vzniknutú penu a dáme poriadne zachladiť. V prípade potreby môžeme dofarbiť želé gélovými farbami
- Korpus – Vajcia rozdelíme, s tretinou cukru ručným mixérom vyšľaháme žĺtky a so zvyšným cukrom vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Hmoty potom spolu spojíme, prisypeme múku a kôru z 1 limety a nakoniec primiešame olej. Pečieme vo forme na 170°C 30 minút.
- Krém do torty – Želatínu dáme napučať do vody a opakujeme proces ako v želé. Kyslý šľahačkový krém vymiešame s cukrom a následne postupne primiešavame krém do vychladnutej želatíny. Pridáme stuhnuté želé, ktoré nakrájame v miske na kocky, prelejeme do silikónovej formy a dáme stuhnúť, ideálne na celú noc v chladničke.
- Mascarpone krém – Vyšľaháme mascarpone, smotanu a cukor.
- Dokončenie torty – Korpus potrieme na tenko mascarpone krémom, položíme naň stuhnutý krém a dozdobíme panáčikmi a stavebnicou.
Limetový korpus
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 35 g oleja
- kôra z 1 limety
Limetové želé
- 25 g práškovej želatíny
- 100 g šťavy z limetiek
- 100 g vody
Višňové želé
- 25 g práškovej želatíny
- 200 g višňového pyré
Panáčikovia a stavebnica
- 25 g práškovej želatíny
- 200 g ovocnej šťavy
Krém do torty
- 800 g šľahačkový kyslý krém 36 %
- 13 g práškovej želatíny
- 52 g vody
- 50 g práškového cukru
Krém na zlepenie
- 125 g mascarpone
- 100 ml šľahačky 40 %
- 15 g práškového cukru
- Rúru si predhrejeme na 170 °C a papierom na pečenie si vystelieme formu s priemerom 24 cm.
- Najskôr pripravíme želé, aby stihlo stuhnúť – na obe želé zmiešame želatínu s tekutinami a necháme napučať. Následne každú hmotu zvlášť zohrejeme nad parou na cca 60-70 °C a prelejeme do pripravených misiek cez sitko, prípadne lyžičkou zozbierame vzniknutú penu a dáme poriadne zachladiť. V prípade potreby môžeme dofarbiť želé gélovými farbami
- Korpus – Vajcia rozdelíme, s tretinou cukru ručným mixérom vyšľaháme žĺtky a so zvyšným cukrom vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Hmoty potom spolu spojíme, prisypeme múku a kôru z 1 limety a nakoniec primiešame olej. Pečieme vo forme na 170°C 30 minút.
- Krém do torty – Želatínu dáme napučať do vody a opakujeme proces ako v želé. Kyslý šľahačkový krém vymiešame s cukrom a následne postupne primiešavame krém do vychladnutej želatíny. Pridáme stuhnuté želé, ktoré nakrájame v miske na kocky, prelejeme do silikónovej formy a dáme stuhnúť, ideálne na celú noc v chladničke.
- Mascarpone krém – Vyšľaháme mascarpone, smotanu a cukor.
- Dokončenie torty – Korpus potrieme na tenko mascarpone krémom, položíme naň stuhnutý krém a dozdobíme panáčikmi a stavebnicou.