Langoš
2 hod.
10
Popis
Langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom, či kyslou smotanou , potreté tatárskou omáčkou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami (lečo, kečup, šunka a pod.).
Ingrediencie
Kysnuté cesto
- 500 g hladkej múky špeciál
- 20 g droždia
- 250 ml polotučného mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- ½ ČL soli ( 5 - 6 g)
- 1 vajíčko
- 125 g bieleho jogurtu
- 1 l oleja na smaženie
Tatárska omáčka
- 2 žĺtky
- 1 PL horčice
- 300 ml slnečnicového oleja
- 1 ks malá cibuľa (50 g)
- 1 ks kyslá uhorka (50 g)
- štipka soli, čierneho mletého korenia
- citrónová šťava z ½ citróna
Cesnaková zložka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- malé množstvo vody
Postup
-
Cesto
Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridáme kryštálový cukor, rozmiešame droždie a necháme 15 – 20 minút oživiť( príprava kvásku). Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, biely jogurt. Primiešame vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.
Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžeme kysnutím v rúre na 30°C. Kysnutie si samozrejme sledujeme. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky 100g, prikryjeme utierkou, necháme podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkáme a v rukách ťaháme na veľkosť 20 cm a vysmážame v rozpálenom oleji z oboch strán. -
Tatárska omáčka
Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu!
Cibuľu a kyslú uhorku nakrájame nadrobno, tyčovým mixérom premixujeme, zľahka spojíme so žĺtkovou penou. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. -
Cesnaková zložka
Strúčiky cesnaku olúpeme, roztlačíme, pridáme soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešame.
Kysnuté cesto
- 500 g hladkej múky špeciál
- 20 g droždia
- 250 ml polotučného mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- ½ ČL soli ( 5 - 6 g)
- 1 vajíčko
- 125 g bieleho jogurtu
- 1 l oleja na smaženie
Tatárska omáčka
- 2 žĺtky
- 1 PL horčice
- 300 ml slnečnicového oleja
- 1 ks malá cibuľa (50 g)
- 1 ks kyslá uhorka (50 g)
- štipka soli, čierneho mletého korenia
- citrónová šťava z ½ citróna
Cesnaková zložka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- malé množstvo vody
-
Cesto
Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridáme kryštálový cukor, rozmiešame droždie a necháme 15 – 20 minút oživiť( príprava kvásku). Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, biely jogurt. Primiešame vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.
Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžeme kysnutím v rúre na 30°C. Kysnutie si samozrejme sledujeme. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky 100g, prikryjeme utierkou, necháme podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkáme a v rukách ťaháme na veľkosť 20 cm a vysmážame v rozpálenom oleji z oboch strán. -
Tatárska omáčka
Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu!
Cibuľu a kyslú uhorku nakrájame nadrobno, tyčovým mixérom premixujeme, zľahka spojíme so žĺtkovou penou. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. -
Cesnaková zložka
Strúčiky cesnaku olúpeme, roztlačíme, pridáme soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešame.