Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom, či kyslou smotanou , potreté tatárskou omáčkou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami (lečo, kečup, šunka a pod.).

Ingrediencie

Kysnuté cesto
    • 500 g hladkej múky špeciál
    • 20 g droždia
    • 250 ml polotučného mlieka
    • 15 g kryštálového cukru
    • ½ ČL soli ( 5 - 6 g)
    • 1 vajíčko
    • 125 g bieleho jogurtu
    • 1 l oleja na smaženie
      Tatárska omáčka
        • 2 žĺtky
        • 1 PL horčice
        • 300 ml slnečnicového oleja
        • 1 ks malá cibuľa (50 g)
        • 1 ks kyslá uhorka (50 g)
        • štipka soli, čierneho mletého korenia
        • citrónová šťava z ½ citróna
          Cesnaková zložka
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 1 ČL soli
            • malé množstvo vody

              Postup

              1. Cesto

                Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridáme kryštálový cukor, rozmiešame droždie a necháme 15 – 20 minút oživiť( príprava kvásku). Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, biely jogurt. Primiešame vykysnutý kvások  a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.
                Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžeme kysnutím v rúre na 30°C. Kysnutie si samozrejme sledujeme. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky 100g, prikryjeme utierkou, necháme podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkáme a v rukách ťaháme na veľkosť 20 cm  a vysmážame v rozpálenom oleji z oboch strán.

              2. Tatárska omáčka

                Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu!
                Cibuľu a kyslú uhorku nakrájame nadrobno, tyčovým mixérom premixujeme, zľahka spojíme so žĺtkovou penou. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.

              3. Cesnaková zložka

                Strúčiky cesnaku olúpeme, roztlačíme, pridáme soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešame.

              Ingrediencie

              Kysnuté cesto
                • 500 g hladkej múky špeciál
                • 20 g droždia
                • 250 ml polotučného mlieka
                • 15 g kryštálového cukru
                • ½ ČL soli ( 5 - 6 g)
                • 1 vajíčko
                • 125 g bieleho jogurtu
                • 1 l oleja na smaženie
                  Tatárska omáčka
                    • 2 žĺtky
                    • 1 PL horčice
                    • 300 ml slnečnicového oleja
                    • 1 ks malá cibuľa (50 g)
                    • 1 ks kyslá uhorka (50 g)
                    • štipka soli, čierneho mletého korenia
                    • citrónová šťava z ½ citróna
                      Cesnaková zložka
                        • 3 strúčiky cesnaku
                        • 1 ČL soli
                        • malé množstvo vody

                          Postup

                          1. Cesto

                            Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridáme kryštálový cukor, rozmiešame droždie a necháme 15 – 20 minút oživiť( príprava kvásku). Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, biely jogurt. Primiešame vykysnutý kvások  a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.
                            Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžeme kysnutím v rúre na 30°C. Kysnutie si samozrejme sledujeme. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky 100g, prikryjeme utierkou, necháme podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkáme a v rukách ťaháme na veľkosť 20 cm  a vysmážame v rozpálenom oleji z oboch strán.

                          2. Tatárska omáčka

                            Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu!
                            Cibuľu a kyslú uhorku nakrájame nadrobno, tyčovým mixérom premixujeme, zľahka spojíme so žĺtkovou penou. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.

                          3. Cesnaková zložka

                            Strúčiky cesnaku olúpeme, roztlačíme, pridáme soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešame.