Lehotský frgál
3 hod.
10 porcií
Popis
Na výzvu kde budeme pracovať s kysnutým cestom som sa tešila asi najviac. Kysnuté koláče boli stále špecialitou mojej starkej, a preto by som túto výzvu chcela venovať starým rodičom, ktorí pre mňa znamenajú veľmi veľa a naučili ma množstvo užitočných vecí a boli pre mňa vždy veľkou oporou. Od malička som sa motala okolo starkej v kuchyni a sledovala som čo sa ako varí a pečie. Dodnes si pamätám môj prvý kysnutý koláč podľa receptu od kolegyne z práce. Vtedy asi celá rodina nad tým zalomila rukami a ochutnali len zo slušnosti a ja som si povedala, že to nie je nič pre mňa a toto pečenie nechám na starkú a v živote nikdy to už nebudem piecť. Vtedy by nikto nebol tipoval, že ja sa práve takýmto cestám raz budem venovať. Frgále ma očarili na výlete v Českej republiky, dovtedy som o nich nepočula. Samozrejme, že hneď ako sme prišli domov som začala experimentovať s chuťami a hneď som niesla koláčik ochutnať aj k starkým, ktorým veľmi chutilo. Veľmi radi ochutnávajú všetky zákusky, ktoré upečiem, ale pre nich najlepšími sú kysnuté a koláče bez plnky, preto frgál je pre nich ako stvorený.
Ingrediencie
Frgál
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 250 ml plnotučného mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g bravčovej masti
- 120 g masla
- štipka soli
Tvarohová plnka
- 500 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtky
- 5 g rumu
- 1 pudingový prášok
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukor
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 75 g + 150 g kryštálového cukru
- 150 – 200 ml plnotučného mlieka
- 500 g sliviek
- rum
Višňový džem
- 300 g mrazených višní
- 150 g kryštálového cukru
Na potretie
- 80 g masla
- 40 g rumu
Postup
- Kvások - asi 50 ml mlieka trošku zahrejeme a pridáme doňho kúsok cukru a rozdrobené droždie, necháme nakvasiť asi 15min.
- Všetky suroviny pridáme do robota a spolu s hotovým kváskom vymiesime krásne elastické cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí objem.
- Slivkový lekvár - Odkôstkované a pokrájané slivky dáme variť spolu so 150 g kryštálového cukru. Uvarený lekvár necháme vychladnúť.
- Višňový džem - Odkôstkované višne varíme spolu s kryštálovým cukrom, až kým nedosiahneme hustý džem. Džem necháme vychladnúť.
- Maková plnka - Zmiešame mletý mak spolu so 75 g kryštálového cukru a zalejeme horúcim mliekom, nakoniec primiešame slivkový lekvár s rumom.
- Do tvarohovej plnky zmiešame všetky suroviny okrem čučoriedok.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, približne na polovicu a dvakrát ¼.
- Polovicu cesta roztiahneme na vymastený a hrubou múkou vysypaný okrúhle plech s priemerom 34 cm.
- Zvyšné 2 cestá vygúľame na dlhý pás, ktorý rozvaľkáme po šírke asi na 4 – 5 cm. Makovú plnku dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na stred pásu. Spoje dobre stlačíme a oba pásy spolu stočíme a uložíme po obvode pekáča.
- Čerstvé čučoriedky prekrojíme, vyplníme nimi stred pekáča. Na čučoriedky nanesieme tvarohovú vrstvu. Nakoniec do cukrárskeho vrecka dáme čerešňový džem, ktorým ozdobíme tvarohovú časť frgálu. Frgál dáme piecť do rúry na 180°C približne na 25 – 30 minút.
- Roztopíme maslo, do ktorého pridáme rum, vychladnutý frgál potrieme týmto rumový maslom a stred poriadne pokvapkáme.
Frgál
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 250 ml plnotučného mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g bravčovej masti
- 120 g masla
- štipka soli
Tvarohová plnka
- 500 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtky
- 5 g rumu
- 1 pudingový prášok
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukor
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 75 g + 150 g kryštálového cukru
- 150 – 200 ml plnotučného mlieka
- 500 g sliviek
- rum
Višňový džem
- 300 g mrazených višní
- 150 g kryštálového cukru
Na potretie
- 80 g masla
- 40 g rumu
- Kvások - asi 50 ml mlieka trošku zahrejeme a pridáme doňho kúsok cukru a rozdrobené droždie, necháme nakvasiť asi 15min.
- Všetky suroviny pridáme do robota a spolu s hotovým kváskom vymiesime krásne elastické cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí objem.
- Slivkový lekvár - Odkôstkované a pokrájané slivky dáme variť spolu so 150 g kryštálového cukru. Uvarený lekvár necháme vychladnúť.
- Višňový džem - Odkôstkované višne varíme spolu s kryštálovým cukrom, až kým nedosiahneme hustý džem. Džem necháme vychladnúť.
- Maková plnka - Zmiešame mletý mak spolu so 75 g kryštálového cukru a zalejeme horúcim mliekom, nakoniec primiešame slivkový lekvár s rumom.
- Do tvarohovej plnky zmiešame všetky suroviny okrem čučoriedok.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, približne na polovicu a dvakrát ¼.
- Polovicu cesta roztiahneme na vymastený a hrubou múkou vysypaný okrúhle plech s priemerom 34 cm.
- Zvyšné 2 cestá vygúľame na dlhý pás, ktorý rozvaľkáme po šírke asi na 4 – 5 cm. Makovú plnku dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na stred pásu. Spoje dobre stlačíme a oba pásy spolu stočíme a uložíme po obvode pekáča.
- Čerstvé čučoriedky prekrojíme, vyplníme nimi stred pekáča. Na čučoriedky nanesieme tvarohovú vrstvu. Nakoniec do cukrárskeho vrecka dáme čerešňový džem, ktorým ozdobíme tvarohovú časť frgálu. Frgál dáme piecť do rúry na 180°C približne na 25 – 30 minút.
- Roztopíme maslo, do ktorého pridáme rum, vychladnutý frgál potrieme týmto rumový maslom a stred poriadne pokvapkáme.