Logo Pečie celé Slovensko

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

8 - 10 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Bublanina je úplne prvý koláč, ktorý som manželovi upiekla, keď sme ešte neboli manželia. No a u nás v Trenčíne vždy, keď príde sezóna samozberu, chodíme zbierať jahody, maliny, černice. A vždy, keď nastane toto obdobie, môj muž si vždy vypýta túto jahodovú bublaninu. A ja ju milujem robiť, lebo je rýchla a úžasná svojou jednoduchosťou. Naposledy, keď som mu ju robila, piekla som aj tortičku a on si vypýtal trochu jahodového krému na bublaninu. No a odvtedy ju robím aj s krémom navrchu. A je neobyčajne obyčajná a chutná. 

Ingrediencie

Cesto
  • 2 "L" vajcia
  • 200 g kryštáloveho cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 250 g polohrubej múky (+20 g na vysypanie formy)
  • 6 g prášku do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • ružové potravinárske farbivo
  • 20 g masla na vymastenie formy
Jahodový rozvar
  • 150 g čerstvých jahôd
  • 60 g vanilínového cukru
  • 2 g pektínu
Iné
  • 700 g čerstvých jahôd
  • 300 ml jahodového šumivého vína
  • 80 g marcipánu

Postup

  1. Macerované jahody

    400 g jahôd očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky a zalejeme jahodovým šumivým vínom. Necháme macerovať – ideálne cez noc.

  2. Cesto

    V miske vymiešame celé vajcia, práškový cukor, olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Pridáme nahrubo nastrúhaný marcipán. Polovicu cesta zafarbíme potravinárskou ružovou farbou. Kruhovú formu na pečenie s priemerom 26 cm vymastíme maslom, vysypeme múkou. Striedame nalievame od stredu cesto ružové a bledé. Jahody zlejeme z jahodového šumivého vína a jemne ich osušíme. Cesto posypeme jahodami. Pečieme na horný – dolný ohrev na 180 °C, 30 – 35 minút.

  3. Rozvar

    Jahody nakrájame na malé kúsky a spolu s cukrom rozvaríme (nedáme všetok cukor, trochu odložíme bokom). Pektín zmiešame s odloženým cukrom a pridáme k jahodám. Chvíľu povaríme do zhustnutia. Prepasírujeme a podávame k bublanine.

  4. Na záver

    Vychladenú bublaninu podávame poliatu s jahodovým rozvarom.

Cesto
  • 2 "L" vajcia
  • 200 g kryštáloveho cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 250 g polohrubej múky (+20 g na vysypanie formy)
  • 6 g prášku do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • ružové potravinárske farbivo
  • 20 g masla na vymastenie formy
Jahodový rozvar
  • 150 g čerstvých jahôd
  • 60 g vanilínového cukru
  • 2 g pektínu
Iné
  • 700 g čerstvých jahôd
  • 300 ml jahodového šumivého vína
  • 80 g marcipánu
  1. Macerované jahody

    400 g jahôd očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky a zalejeme jahodovým šumivým vínom. Necháme macerovať – ideálne cez noc.

  2. Cesto

    V miske vymiešame celé vajcia, práškový cukor, olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Pridáme nahrubo nastrúhaný marcipán. Polovicu cesta zafarbíme potravinárskou ružovou farbou. Kruhovú formu na pečenie s priemerom 26 cm vymastíme maslom, vysypeme múkou. Striedame nalievame od stredu cesto ružové a bledé. Jahody zlejeme z jahodového šumivého vína a jemne ich osušíme. Cesto posypeme jahodami. Pečieme na horný – dolný ohrev na 180 °C, 30 – 35 minút.

  3. Rozvar

    Jahody nakrájame na malé kúsky a spolu s cukrom rozvaríme (nedáme všetok cukor, trochu odložíme bokom). Pektín zmiešame s odloženým cukrom a pridáme k jahodám. Chvíľu povaríme do zhustnutia. Prepasírujeme a podávame k bublanine.

  4. Na záver

    Vychladenú bublaninu podávame poliatu s jahodovým rozvarom.