Letná bublanina
1,5 hod.
8 - 10 porcií
Popis
Bublanina je úplne prvý koláč, ktorý som manželovi upiekla, keď sme ešte neboli manželia. No a u nás v Trenčíne vždy, keď príde sezóna samozberu, chodíme zbierať jahody, maliny, černice. A vždy, keď nastane toto obdobie, môj muž si vždy vypýta túto jahodovú bublaninu. A ja ju milujem robiť, lebo je rýchla a úžasná svojou jednoduchosťou. Naposledy, keď som mu ju robila, piekla som aj tortičku a on si vypýtal trochu jahodového krému na bublaninu. No a odvtedy ju robím aj s krémom navrchu. A je neobyčajne obyčajná a chutná.
Ingrediencie
Cesto
- 2 "L" vajcia
- 200 g kryštáloveho cukru
- 100 ml slnečnicového oleja
- 250 g polohrubej múky (+20 g na vysypanie formy)
- 6 g prášku do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- ružové potravinárske farbivo
- 20 g masla na vymastenie formy
Jahodový rozvar
- 150 g čerstvých jahôd
- 60 g vanilínového cukru
- 2 g pektínu
Iné
- 700 g čerstvých jahôd
- 300 ml jahodového šumivého vína
- 80 g marcipánu
Postup
-
Macerované jahody
400 g jahôd očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky a zalejeme jahodovým šumivým vínom. Necháme macerovať – ideálne cez noc.
-
Cesto
V miske vymiešame celé vajcia, práškový cukor, olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Pridáme nahrubo nastrúhaný marcipán. Polovicu cesta zafarbíme potravinárskou ružovou farbou. Kruhovú formu na pečenie s priemerom 26 cm vymastíme maslom, vysypeme múkou. Striedame nalievame od stredu cesto ružové a bledé. Jahody zlejeme z jahodového šumivého vína a jemne ich osušíme. Cesto posypeme jahodami. Pečieme na horný – dolný ohrev na 180 °C, 30 – 35 minút.
-
Rozvar
Jahody nakrájame na malé kúsky a spolu s cukrom rozvaríme (nedáme všetok cukor, trochu odložíme bokom). Pektín zmiešame s odloženým cukrom a pridáme k jahodám. Chvíľu povaríme do zhustnutia. Prepasírujeme a podávame k bublanine.
-
Na záver
Vychladenú bublaninu podávame poliatu s jahodovým rozvarom.
Cesto
- 2 "L" vajcia
- 200 g kryštáloveho cukru
- 100 ml slnečnicového oleja
- 250 g polohrubej múky (+20 g na vysypanie formy)
- 6 g prášku do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- ružové potravinárske farbivo
- 20 g masla na vymastenie formy
Jahodový rozvar
- 150 g čerstvých jahôd
- 60 g vanilínového cukru
- 2 g pektínu
Iné
- 700 g čerstvých jahôd
- 300 ml jahodového šumivého vína
- 80 g marcipánu
-
Macerované jahody
400 g jahôd očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky a zalejeme jahodovým šumivým vínom. Necháme macerovať – ideálne cez noc.
-
Cesto
V miske vymiešame celé vajcia, práškový cukor, olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Pridáme nahrubo nastrúhaný marcipán. Polovicu cesta zafarbíme potravinárskou ružovou farbou. Kruhovú formu na pečenie s priemerom 26 cm vymastíme maslom, vysypeme múkou. Striedame nalievame od stredu cesto ružové a bledé. Jahody zlejeme z jahodového šumivého vína a jemne ich osušíme. Cesto posypeme jahodami. Pečieme na horný – dolný ohrev na 180 °C, 30 – 35 minút.
-
Rozvar
Jahody nakrájame na malé kúsky a spolu s cukrom rozvaríme (nedáme všetok cukor, trochu odložíme bokom). Pektín zmiešame s odloženým cukrom a pridáme k jahodám. Chvíľu povaríme do zhustnutia. Prepasírujeme a podávame k bublanine.
-
Na záver
Vychladenú bublaninu podávame poliatu s jahodovým rozvarom.