Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Levanduľový battenberg

Levanduľový battenberg

Popis

Tam, kde tento krásny koláčik vznikol má pitie čaju silnú tradíciu - veď všetci poznáme čaj o piatej. Ten môj som preto pomenovala príznačne “čaj PO piatej”, pretože v našej rodine je neskutočne ťažké stretnúť sa naraz a v konkrétny čas, keďže bývame všetci kus cesty od seba. Koláčik predstavuje pohodové nedeľné neskoré popoludnie v kruhu najbližších s dlhými debatami, dávno po tom ako je čaj vypitý a koláč dávno zjedený. V dekorovaní som sa inšpirovala starým čajovým porcelánom.

Ingrediencie

Korpus
    • 190 g olivového oleja
    • 220 g kryštálového cukru
    • 1 KL vanilkovej pasty
    • 3 vajcia
    • 1 žĺtok
    • 340 g jemného tvarohu
    • 225 g hladkej múky
    • 4 KL mletej sušenej levandule
    • 4 KL čaju Earl Grey
    • 10 g čierneho kakaa
    • 2 KL prášku do pečiva
    • ½ KL soli
    • 2 KL pomarančovej kôry
    • fialové gélové farbivo
      Levanduľová ganache
        • 4 PL sušenej levandule
        • 60 g smotany na šľahanie 33%
        • 175 g bielej čokolády
        • 20 g masla
          Na potiahnutie
            • 300 g marcipánu
              Poleva na dekorovanie
                • ½ vaječného bielku
                • 100 g práškového cukru
                • 3 kvapky citrónovej šťavy

                  Postup

                  1. Levanduľová ganache

                    Smotanu s levanduľou varíme na miernom ohni, tesne pod bodom varu. Odstavíme a necháme luhovať, pokiaľ sa neupeče korpus. Scedíme a opäť zahrejeme. Horúcu smotanu vylejeme na čokoládu a necháme roztopiť. Keď čokoláda jemne povolí, pozvoľna premiešame a pridáme 2 kvapky fialového farbiva a vmiešame maslo. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme chladiť. Po vychladení, vyšľaháme ručným mixérom.

                  2. Korpus

                    Použijeme nastaviteľný plech alebo použijeme plech s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie tak, že ho zložíme do obráteného písmena T, aby nám vytvoril hrádzu medzi cestami a zakrýval zároveň bočné steny plechu. Do samostatných misiek nasypeme tri KL levandule a tri KL čaju Earl Grey. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať aspoň 5 minút. Precedíme cez jemné sitko, alebo gázu, vyžmýkame a necháme chladiť. Olivový olej s kryštálovým cukrom vymiešame do jemnej peny. Postupne pridávame vajcia, žĺtok a vanilkovú pastu. Pridáme tvaroh a necháme vymiešať. Základ cesta si rozlejeme do dvoch nádob. Do prvej prilejeme vychladený levanduľový čaj, do druhej Earl Grey. Do levanduľového základu zľahka zapracujeme ½ hladkej múky (113 g) zmiešanú s práškom do pečiva, štvrťkou lyžičky soli a zvyškom sušenej levandule. Zafarbíme pár kvapkami gélového fialového farbiva. Do základu s Earl Grey zľahka zapracujeme zvyšok objemu hladkej múky a soli, zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatým kakaom. Obe cestá vylejeme do pripravenej formy. Pečieme približne 45 minút na 170 °C. Po upečení vyberieme cestá z plechu a necháme vychladnúť na mriežke.

                  3. Skladanie šachovnice a dekor

                    Korpusy spojíme levanduľovou ganache do vzoru šachovnice. Obtrieme po celom obvode. Zafarbený marcipán vyvaľkáme na tenký plát a zrežeme spodný okraj do roviny. Šachovnicu zarovnáme k spodnému okraju marcipánu a obalíme. Preložíme na servírovací podnos, zahladíme a dozdobíme bielkovou polevou, ktorú sme dofarbili.

                  Korpus
                    • 190 g olivového oleja
                    • 220 g kryštálového cukru
                    • 1 KL vanilkovej pasty
                    • 3 vajcia
                    • 1 žĺtok
                    • 340 g jemného tvarohu
                    • 225 g hladkej múky
                    • 4 KL mletej sušenej levandule
                    • 4 KL čaju Earl Grey
                    • 10 g čierneho kakaa
                    • 2 KL prášku do pečiva
                    • ½ KL soli
                    • 2 KL pomarančovej kôry
                    • fialové gélové farbivo
                      Levanduľová ganache
                        • 4 PL sušenej levandule
                        • 60 g smotany na šľahanie 33%
                        • 175 g bielej čokolády
                        • 20 g masla
                          Na potiahnutie
                            • 300 g marcipánu
                              Poleva na dekorovanie
                                • ½ vaječného bielku
                                • 100 g práškového cukru
                                • 3 kvapky citrónovej šťavy
                                  1. Levanduľová ganache

                                    Smotanu s levanduľou varíme na miernom ohni, tesne pod bodom varu. Odstavíme a necháme luhovať, pokiaľ sa neupeče korpus. Scedíme a opäť zahrejeme. Horúcu smotanu vylejeme na čokoládu a necháme roztopiť. Keď čokoláda jemne povolí, pozvoľna premiešame a pridáme 2 kvapky fialového farbiva a vmiešame maslo. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme chladiť. Po vychladení, vyšľaháme ručným mixérom.

                                  2. Korpus

                                    Použijeme nastaviteľný plech alebo použijeme plech s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie tak, že ho zložíme do obráteného písmena T, aby nám vytvoril hrádzu medzi cestami a zakrýval zároveň bočné steny plechu. Do samostatných misiek nasypeme tri KL levandule a tri KL čaju Earl Grey. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať aspoň 5 minút. Precedíme cez jemné sitko, alebo gázu, vyžmýkame a necháme chladiť. Olivový olej s kryštálovým cukrom vymiešame do jemnej peny. Postupne pridávame vajcia, žĺtok a vanilkovú pastu. Pridáme tvaroh a necháme vymiešať. Základ cesta si rozlejeme do dvoch nádob. Do prvej prilejeme vychladený levanduľový čaj, do druhej Earl Grey. Do levanduľového základu zľahka zapracujeme ½ hladkej múky (113 g) zmiešanú s práškom do pečiva, štvrťkou lyžičky soli a zvyškom sušenej levandule. Zafarbíme pár kvapkami gélového fialového farbiva. Do základu s Earl Grey zľahka zapracujeme zvyšok objemu hladkej múky a soli, zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatým kakaom. Obe cestá vylejeme do pripravenej formy. Pečieme približne 45 minút na 170 °C. Po upečení vyberieme cestá z plechu a necháme vychladnúť na mriežke.

                                  3. Skladanie šachovnice a dekor

                                    Korpusy spojíme levanduľovou ganache do vzoru šachovnice. Obtrieme po celom obvode. Zafarbený marcipán vyvaľkáme na tenký plát a zrežeme spodný okraj do roviny. Šachovnicu zarovnáme k spodnému okraju marcipánu a obalíme. Preložíme na servírovací podnos, zahladíme a dozdobíme bielkovou polevou, ktorú sme dofarbili.