Levanduľový battenberg
2 hod.
10 porcií
Popis
Tam, kde tento krásny koláčik vznikol má pitie čaju silnú tradíciu - veď všetci poznáme čaj o piatej. Ten môj som preto pomenovala príznačne “čaj PO piatej”, pretože v našej rodine je neskutočne ťažké stretnúť sa naraz a v konkrétny čas, keďže bývame všetci kus cesty od seba. Koláčik predstavuje pohodové nedeľné neskoré popoludnie v kruhu najbližších s dlhými debatami, dávno po tom ako je čaj vypitý a koláč dávno zjedený. V dekorovaní som sa inšpirovala starým čajovým porcelánom.
Ingrediencie
Korpus
- 190 g olivového oleja
- 220 g kryštálového cukru
- 1 KL vanilkovej pasty
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- 340 g jemného tvarohu
- 225 g hladkej múky
- 4 KL mletej sušenej levandule
- 4 KL čaju Earl Grey
- 10 g čierneho kakaa
- 2 KL prášku do pečiva
- ½ KL soli
- 2 KL pomarančovej kôry
- fialové gélové farbivo
Levanduľová ganache
- 4 PL sušenej levandule
- 60 g smotany na šľahanie 33%
- 175 g bielej čokolády
- 20 g masla
Na potiahnutie
- 300 g marcipánu
Poleva na dekorovanie
- ½ vaječného bielku
- 100 g práškového cukru
- 3 kvapky citrónovej šťavy
Postup
-
Levanduľová ganache
Smotanu s levanduľou varíme na miernom ohni, tesne pod bodom varu. Odstavíme a necháme luhovať, pokiaľ sa neupeče korpus. Scedíme a opäť zahrejeme. Horúcu smotanu vylejeme na čokoládu a necháme roztopiť. Keď čokoláda jemne povolí, pozvoľna premiešame a pridáme 2 kvapky fialového farbiva a vmiešame maslo. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme chladiť. Po vychladení, vyšľaháme ručným mixérom.
-
Korpus
Použijeme nastaviteľný plech alebo použijeme plech s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie tak, že ho zložíme do obráteného písmena T, aby nám vytvoril hrádzu medzi cestami a zakrýval zároveň bočné steny plechu. Do samostatných misiek nasypeme tri KL levandule a tri KL čaju Earl Grey. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať aspoň 5 minút. Precedíme cez jemné sitko, alebo gázu, vyžmýkame a necháme chladiť. Olivový olej s kryštálovým cukrom vymiešame do jemnej peny. Postupne pridávame vajcia, žĺtok a vanilkovú pastu. Pridáme tvaroh a necháme vymiešať. Základ cesta si rozlejeme do dvoch nádob. Do prvej prilejeme vychladený levanduľový čaj, do druhej Earl Grey. Do levanduľového základu zľahka zapracujeme ½ hladkej múky (113 g) zmiešanú s práškom do pečiva, štvrťkou lyžičky soli a zvyškom sušenej levandule. Zafarbíme pár kvapkami gélového fialového farbiva. Do základu s Earl Grey zľahka zapracujeme zvyšok objemu hladkej múky a soli, zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatým kakaom. Obe cestá vylejeme do pripravenej formy. Pečieme približne 45 minút na 170 °C. Po upečení vyberieme cestá z plechu a necháme vychladnúť na mriežke.
-
Skladanie šachovnice a dekor
Korpusy spojíme levanduľovou ganache do vzoru šachovnice. Obtrieme po celom obvode. Zafarbený marcipán vyvaľkáme na tenký plát a zrežeme spodný okraj do roviny. Šachovnicu zarovnáme k spodnému okraju marcipánu a obalíme. Preložíme na servírovací podnos, zahladíme a dozdobíme bielkovou polevou, ktorú sme dofarbili.
Korpus
- 190 g olivového oleja
- 220 g kryštálového cukru
- 1 KL vanilkovej pasty
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- 340 g jemného tvarohu
- 225 g hladkej múky
- 4 KL mletej sušenej levandule
- 4 KL čaju Earl Grey
- 10 g čierneho kakaa
- 2 KL prášku do pečiva
- ½ KL soli
- 2 KL pomarančovej kôry
- fialové gélové farbivo
Levanduľová ganache
- 4 PL sušenej levandule
- 60 g smotany na šľahanie 33%
- 175 g bielej čokolády
- 20 g masla
Na potiahnutie
- 300 g marcipánu
Poleva na dekorovanie
- ½ vaječného bielku
- 100 g práškového cukru
- 3 kvapky citrónovej šťavy
-
Levanduľová ganache
Smotanu s levanduľou varíme na miernom ohni, tesne pod bodom varu. Odstavíme a necháme luhovať, pokiaľ sa neupeče korpus. Scedíme a opäť zahrejeme. Horúcu smotanu vylejeme na čokoládu a necháme roztopiť. Keď čokoláda jemne povolí, pozvoľna premiešame a pridáme 2 kvapky fialového farbiva a vmiešame maslo. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme chladiť. Po vychladení, vyšľaháme ručným mixérom.
-
Korpus
Použijeme nastaviteľný plech alebo použijeme plech s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie tak, že ho zložíme do obráteného písmena T, aby nám vytvoril hrádzu medzi cestami a zakrýval zároveň bočné steny plechu. Do samostatných misiek nasypeme tri KL levandule a tri KL čaju Earl Grey. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať aspoň 5 minút. Precedíme cez jemné sitko, alebo gázu, vyžmýkame a necháme chladiť. Olivový olej s kryštálovým cukrom vymiešame do jemnej peny. Postupne pridávame vajcia, žĺtok a vanilkovú pastu. Pridáme tvaroh a necháme vymiešať. Základ cesta si rozlejeme do dvoch nádob. Do prvej prilejeme vychladený levanduľový čaj, do druhej Earl Grey. Do levanduľového základu zľahka zapracujeme ½ hladkej múky (113 g) zmiešanú s práškom do pečiva, štvrťkou lyžičky soli a zvyškom sušenej levandule. Zafarbíme pár kvapkami gélového fialového farbiva. Do základu s Earl Grey zľahka zapracujeme zvyšok objemu hladkej múky a soli, zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatým kakaom. Obe cestá vylejeme do pripravenej formy. Pečieme približne 45 minút na 170 °C. Po upečení vyberieme cestá z plechu a necháme vychladnúť na mriežke.
-
Skladanie šachovnice a dekor
Korpusy spojíme levanduľovou ganache do vzoru šachovnice. Obtrieme po celom obvode. Zafarbený marcipán vyvaľkáme na tenký plát a zrežeme spodný okraj do roviny. Šachovnicu zarovnáme k spodnému okraju marcipánu a obalíme. Preložíme na servírovací podnos, zahladíme a dozdobíme bielkovou polevou, ktorú sme dofarbili.