Limetkový battenberg
2 hod.
10 porcií
Popis
Už ako malá som milovala dejepis, chcela som sa stať archeologičkou. S pribúdajúcimi rokmi filmy a dokumenty s nádychom histórie. Prečo som začala práve s dejinami? Je fascinujúce, že pred viac ako storočím niekto príde s nápadom upiecť, zostaviť dezert, a ten sa uchová priam v pôvodnej nielen podobe, ale aj chuti. Musím sa sama priznať, že je vážne dobrý. Tak som sa rozhodla, že v druhom kole vám predstavím moju vlastnú verziu, a viac vám o ňom neprezradím, možno práve jeho chuť vás primkne k tomu, aby ste sa sami vzdelali.
Ingrediencie
Šachovnica
- 170 g zmäknutého masla
- 170 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 170 g hladkej múky
- 1 KL prášku do pečiva
- ½ KLcitrónového extraktu
- kôra z 1 citróna
- šťavy z 1 citróna
- žltá prášková farba
- kôry z 2 limetiek
- šťavy z 2 limetiek
- 50 g / 2 - 4 PL celého maku
Limetkový curd
- 150 g cukru
- kôra z 3 limetiek
- šťavy z 3 limetiek
- 100 g šľahačkovej smotany 35 %
- 3 vajcia
- 10 g želatínovej masy
Maslový krém
- 60 g zmäknutého masla
- 125 g práškového cukru
- 2 PL limetkového curdu
- 1 PL šľahačkovej smotany
Zdobenie
- 400 g marcipánu
- 4 PL limetkového curdu
- 2 dcl šľahačkovej smotany 35%
- sušené plátky z 1 - 2 limetiek
- 1 ks limetka - postrúhaná kôra na posypanie spolu s makom
Postup
-
Šachovnica
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia a postupne múku s práškom do pečiva a citrónový extrakt. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Do jednej pridáme kôru a šťavu z 1 citróna a žltú farbu a do druhej polovice kôru a šťavu z 2 limetiek a mak. Dáme do duálnej formy a pečieme pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút. Po vychladnutí si narežeme 2 a 2 pásiky z každého cesta o rozmeroch 2 x 2 cm.
-
Limetkový curd
Medzitým dáme do hrnca cukor, šťavu a kôru z 2 limetiek, šľahačkovú smotanu a vajcia. Varíme nad parou, stále premiešavame do teploty 82 °C. Stiahneme, pridáme želatínovú masu, premiešame a necháme vychladnúť.
-
Marcipán
Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme limetkový curd a postupne šľahačkovú smotanu (ak sa nám to zdá byť prituhé). Krémom potrieme iba vnútorné strany každého pásika, ktoré k sebe na striedačku pritlačíme a vytvoríme tak efekt šachovnice. Vyvaľkáme marcipán na približne potrebný rozmer, na stred položíme zlepené 4 pásiky z cesta, zvonku ich natrieme limetkovým curdom a zabalíme doň.
-
Zdobenie
Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžeme napríklad celý mak zapracovať valcom do samotného marcipánu. Potom hladkou špičkou o priemere 0,5 cm po zmiešaní limetkového curdu a vyšľahanej šľahačky urobíme na striedačku väčšie a menšie jamky, ktoré môžeme poprehlbovať a naplniť curdom. Na záver dozdobíme plátkami sušenej limetky.
Šachovnica
- 170 g zmäknutého masla
- 170 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 170 g hladkej múky
- 1 KL prášku do pečiva
- ½ KLcitrónového extraktu
- kôra z 1 citróna
- šťavy z 1 citróna
- žltá prášková farba
- kôry z 2 limetiek
- šťavy z 2 limetiek
- 50 g / 2 - 4 PL celého maku
Limetkový curd
- 150 g cukru
- kôra z 3 limetiek
- šťavy z 3 limetiek
- 100 g šľahačkovej smotany 35 %
- 3 vajcia
- 10 g želatínovej masy
Maslový krém
- 60 g zmäknutého masla
- 125 g práškového cukru
- 2 PL limetkového curdu
- 1 PL šľahačkovej smotany
Zdobenie
- 400 g marcipánu
- 4 PL limetkového curdu
- 2 dcl šľahačkovej smotany 35%
- sušené plátky z 1 - 2 limetiek
- 1 ks limetka - postrúhaná kôra na posypanie spolu s makom
-
Šachovnica
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia a postupne múku s práškom do pečiva a citrónový extrakt. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Do jednej pridáme kôru a šťavu z 1 citróna a žltú farbu a do druhej polovice kôru a šťavu z 2 limetiek a mak. Dáme do duálnej formy a pečieme pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút. Po vychladnutí si narežeme 2 a 2 pásiky z každého cesta o rozmeroch 2 x 2 cm.
-
Limetkový curd
Medzitým dáme do hrnca cukor, šťavu a kôru z 2 limetiek, šľahačkovú smotanu a vajcia. Varíme nad parou, stále premiešavame do teploty 82 °C. Stiahneme, pridáme želatínovú masu, premiešame a necháme vychladnúť.
-
Marcipán
Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme limetkový curd a postupne šľahačkovú smotanu (ak sa nám to zdá byť prituhé). Krémom potrieme iba vnútorné strany každého pásika, ktoré k sebe na striedačku pritlačíme a vytvoríme tak efekt šachovnice. Vyvaľkáme marcipán na približne potrebný rozmer, na stred položíme zlepené 4 pásiky z cesta, zvonku ich natrieme limetkovým curdom a zabalíme doň.
-
Zdobenie
Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžeme napríklad celý mak zapracovať valcom do samotného marcipánu. Potom hladkou špičkou o priemere 0,5 cm po zmiešaní limetkového curdu a vyšľahanej šľahačky urobíme na striedačku väčšie a menšie jamky, ktoré môžeme poprehlbovať a naplniť curdom. Na záver dozdobíme plátkami sušenej limetky.