Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Makový battenberg

Makový battenberg

Popis

Tento recept bol pre mňa novinkou a vôbec to nie je moja šálka kávy. Marcipán nemám vôbec rada. Ani jeho chuť a ani prácu s ním. Preto som sa rozhodla pripraviť tento recept v takom šate, ktorý vôbec nie je pre mňa. Z tohto dôvodu som vybrala ružovú farbu, ktorú neznášam. Rovnako si z detstva pamätám ako som nemala rada višne, boli kyslé a stále ich mamka zavárala s kôstkami. Bolo mi z toho zle. No a po maku spím ako Šípková Ruženka. Teda tento recept, a v takomto šate, by odo mňa nikto nečakal. Toto je tá pravá výzva pre mňa. Chuťovo aj vzhľadom.

Ingrediencie

Korpusy
    • 165 g vajec (3 kusy)
    • 125 g práškového cukru
    • 100 ml oleja
    • 100 g vody
    • 6 g prášku do pečiva
    • 175 g polohrubej múky
    • 5 g vanilkového cukru
    • 30 g maku
    • 100 g čerstvej višne
    • potravinárska farba ružová
      Krém
        • 70 g zmäknutého masla
        • 40 g práškového cukru
        • 60 g bielej čokolády
        • 40 g smotany na šľahanie 33 %
        • 150 g mascarpone
        • 150 g krémového syra
        • citrón (kôra aj šťava)
          Dokončenie
            • 250 g marcipánu
            • potravinárska farba ružová
            • 100 g čerstvej višne
            • 30 g lyofilizovanej višne

            Postup

            1. Korpus

              Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, vodu, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. Do prvej vmiešame mak. Do druhej vmiešame potravinársku farbu a višne obalené v práškovom cukre. Cestá vylejeme do vymastených a múkou vysypaných obdĺžnikových foriem. Pečieme na 180 °C približne 30 minút.

            2. Krém

              Medzitým pripravíme krém. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Bielu čokoládu so smotanou rozpustíme vo vodnom kúpeli a mierne vychladenú prilejeme k maslu. Na záver prišľaháme mascarpone, krémový syr, citrónovú kôru a šťavu.

            3. Na záver

              Vychladené korpusy narežeme na kvádre 2 x 2 x 25 cm. Zlepíme ich šachovnicovo s krémom. Vzniknutý kváder obtrieme krémom a obalíme v rozvaľkanom marcipáne, ktorý sme si zafarbili potravinárskym farbivom a vytvorili mramorový efekt. Ozdobíme zvyšným krémom, višňami a podrvenými lyofilizovanými višňami, makom a mätou.

            Korpusy
              • 165 g vajec (3 kusy)
              • 125 g práškového cukru
              • 100 ml oleja
              • 100 g vody
              • 6 g prášku do pečiva
              • 175 g polohrubej múky
              • 5 g vanilkového cukru
              • 30 g maku
              • 100 g čerstvej višne
              • potravinárska farba ružová
                Krém
                  • 70 g zmäknutého masla
                  • 40 g práškového cukru
                  • 60 g bielej čokolády
                  • 40 g smotany na šľahanie 33 %
                  • 150 g mascarpone
                  • 150 g krémového syra
                  • citrón (kôra aj šťava)
                    Dokončenie
                      • 250 g marcipánu
                      • potravinárska farba ružová
                      • 100 g čerstvej višne
                      • 30 g lyofilizovanej višne
                      1. Korpus

                        Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, vodu, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. Do prvej vmiešame mak. Do druhej vmiešame potravinársku farbu a višne obalené v práškovom cukre. Cestá vylejeme do vymastených a múkou vysypaných obdĺžnikových foriem. Pečieme na 180 °C približne 30 minút.

                      2. Krém

                        Medzitým pripravíme krém. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Bielu čokoládu so smotanou rozpustíme vo vodnom kúpeli a mierne vychladenú prilejeme k maslu. Na záver prišľaháme mascarpone, krémový syr, citrónovú kôru a šťavu.

                      3. Na záver

                        Vychladené korpusy narežeme na kvádre 2 x 2 x 25 cm. Zlepíme ich šachovnicovo s krémom. Vzniknutý kváder obtrieme krémom a obalíme v rozvaľkanom marcipáne, ktorý sme si zafarbili potravinárskym farbivom a vytvorili mramorový efekt. Ozdobíme zvyšným krémom, višňami a podrvenými lyofilizovanými višňami, makom a mätou.