Makový battenberg
2 hod.
Popis
Tento recept bol pre mňa novinkou a vôbec to nie je moja šálka kávy. Marcipán nemám vôbec rada. Ani jeho chuť a ani prácu s ním. Preto som sa rozhodla pripraviť tento recept v takom šate, ktorý vôbec nie je pre mňa. Z tohto dôvodu som vybrala ružovú farbu, ktorú neznášam. Rovnako si z detstva pamätám ako som nemala rada višne, boli kyslé a stále ich mamka zavárala s kôstkami. Bolo mi z toho zle. No a po maku spím ako Šípková Ruženka. Teda tento recept, a v takomto šate, by odo mňa nikto nečakal. Toto je tá pravá výzva pre mňa. Chuťovo aj vzhľadom.
Ingrediencie
Korpusy
- 165 g vajec (3 kusy)
- 125 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 100 g vody
- 6 g prášku do pečiva
- 175 g polohrubej múky
- 5 g vanilkového cukru
- 30 g maku
- 100 g čerstvej višne
- potravinárska farba ružová
Krém
- 70 g zmäknutého masla
- 40 g práškového cukru
- 60 g bielej čokolády
- 40 g smotany na šľahanie 33 %
- 150 g mascarpone
- 150 g krémového syra
- citrón (kôra aj šťava)
Dokončenie
- 250 g marcipánu
- potravinárska farba ružová
- 100 g čerstvej višne
- 30 g lyofilizovanej višne
Postup
-
Korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, vodu, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. Do prvej vmiešame mak. Do druhej vmiešame potravinársku farbu a višne obalené v práškovom cukre. Cestá vylejeme do vymastených a múkou vysypaných obdĺžnikových foriem. Pečieme na 180 °C približne 30 minút.
-
Krém
Medzitým pripravíme krém. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Bielu čokoládu so smotanou rozpustíme vo vodnom kúpeli a mierne vychladenú prilejeme k maslu. Na záver prišľaháme mascarpone, krémový syr, citrónovú kôru a šťavu.
-
Na záver
Vychladené korpusy narežeme na kvádre 2 x 2 x 25 cm. Zlepíme ich šachovnicovo s krémom. Vzniknutý kváder obtrieme krémom a obalíme v rozvaľkanom marcipáne, ktorý sme si zafarbili potravinárskym farbivom a vytvorili mramorový efekt. Ozdobíme zvyšným krémom, višňami a podrvenými lyofilizovanými višňami, makom a mätou.
Korpusy
- 165 g vajec (3 kusy)
- 125 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 100 g vody
- 6 g prášku do pečiva
- 175 g polohrubej múky
- 5 g vanilkového cukru
- 30 g maku
- 100 g čerstvej višne
- potravinárska farba ružová
Krém
- 70 g zmäknutého masla
- 40 g práškového cukru
- 60 g bielej čokolády
- 40 g smotany na šľahanie 33 %
- 150 g mascarpone
- 150 g krémového syra
- citrón (kôra aj šťava)
Dokončenie
- 250 g marcipánu
- potravinárska farba ružová
- 100 g čerstvej višne
- 30 g lyofilizovanej višne
-
Korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, vodu, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. Do prvej vmiešame mak. Do druhej vmiešame potravinársku farbu a višne obalené v práškovom cukre. Cestá vylejeme do vymastených a múkou vysypaných obdĺžnikových foriem. Pečieme na 180 °C približne 30 minút.
-
Krém
Medzitým pripravíme krém. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Bielu čokoládu so smotanou rozpustíme vo vodnom kúpeli a mierne vychladenú prilejeme k maslu. Na záver prišľaháme mascarpone, krémový syr, citrónovú kôru a šťavu.
-
Na záver
Vychladené korpusy narežeme na kvádre 2 x 2 x 25 cm. Zlepíme ich šachovnicovo s krémom. Vzniknutý kváder obtrieme krémom a obalíme v rozvaľkanom marcipáne, ktorý sme si zafarbili potravinárskym farbivom a vytvorili mramorový efekt. Ozdobíme zvyšným krémom, višňami a podrvenými lyofilizovanými višňami, makom a mätou.