Matcha brownies
1,5 hod.
10 porcií
Popis
Osobne nepoznám nikoho, kto by nemal rád brownie. Ale poznám mnoho ľudí, ktorí nad matcha čajom ohŕňajú nos. A práve to bola pre mňa do prvého kola výzva - nielen vám dokázať, ale vás aj presvedčiť, že to s tou matchou nie je až také nepriateľské a budete si vedieť s ňou nájsť dokonca aj spoločnú reč. Tak na nič nečakajte a smelo do toho.
Ingrediencie
Brownie šáločka
- 75 g hnedého cukru
- 50 g kryštálového cukru
- ½ KL vanilkovej pasty
- 1 vajce
- ¾ KL soli
- 200 g hladkej múky
- 150 g masla
- 20 g matcha čaju v prášku
- 90 g peniažkov z bielej čokolády
- morská soľ
Glazúra z bielej čokolády
- 250 g bielej čokolády
- 50 g oleja z hroznových jadierok
- 50 g posekaných mandľových kociek
Malinová pena
- 50 g malinového pyré
- 50 g kryštálového cukru
- 45 g dextrózy
- 11 g sušených vaječných bielkov
- 1 g xantánovej gumy
Dekorácia
- 50 g bielej čokolády
- 125 g malín
Postup
-
Cesto
Rozohrejeme rúru na 170 °C, nachystáme plech a formu. Použijeme formu na polgule o priemere 6 cm (zoženiete ju pod označením SF003 silikónová forma).
Kým začneme pripravovať cesto, roztopíme 50 g bielej čokolády, na acetátový list lyžičkou spravíme vedľa seba malé kvapky a potiahneme cez ne zhora nadol vidličkou. List prehneme, aby vznikli vlnky.
Hnedý a obyčajný cukor dáme do misky a zalejeme roztopeným maslom. Vymiešame metličkovým mixérom do peny. Následne zapracujeme vajce a vanilkovú pastu. Odvážime spoločne múku s matcha práškom, pridáme aj soľ a zmiešame všetko dohromady.
Cesto natlačíme do foriem po okraj a pečieme pri teplote 170 °C horný spodný ohrev na 16 minút. Po vychladnutí dáme brownie na chvíľu do mrazničky (aspoň na pol hodiny), aby po namáčaní do glazúry okamžite zavädlo. -
Glazúra
Roztopíme čokoládu, pridáme olej a nasekané mandle. Netreba čakať, kým glazúra vychladne, pridaním oleja a mandli bude okamžite použiteľná. Namáčame polguľou dole, pomôžeme si nožíkom, a namáčame len po okraj, nie celé. Preložíme na podložku, dáme do chladničky, aby glazúra poriadne stuhla.
-
Malinová pena
Všetky suché suroviny dobre zamiešame, pridáme do malinového pyré, zahrejeme na 50 °C a šľaháme na vysokých otáčkach do pevnej peny. Môžeme ju okamžite použiť. Akú zdobiacu špičku zvolíte, je už na vašej fantázii.
-
TIP 1
Pozor, preosievame cez sitko, matcha prášok zvykne obsahovať hrudky.
-
TIP 2
Brownie sa môže po vytiahnutí z trúby bude zdať nedopečený, ale tak je to správne. Vonku pekne dôjde do svojej dokonalosti.
Brownie šáločka
- 75 g hnedého cukru
- 50 g kryštálového cukru
- ½ KL vanilkovej pasty
- 1 vajce
- ¾ KL soli
- 200 g hladkej múky
- 150 g masla
- 20 g matcha čaju v prášku
- 90 g peniažkov z bielej čokolády
- morská soľ
Glazúra z bielej čokolády
- 250 g bielej čokolády
- 50 g oleja z hroznových jadierok
- 50 g posekaných mandľových kociek
Malinová pena
- 50 g malinového pyré
- 50 g kryštálového cukru
- 45 g dextrózy
- 11 g sušených vaječných bielkov
- 1 g xantánovej gumy
Dekorácia
- 50 g bielej čokolády
- 125 g malín
-
Cesto
Rozohrejeme rúru na 170 °C, nachystáme plech a formu. Použijeme formu na polgule o priemere 6 cm (zoženiete ju pod označením SF003 silikónová forma).
Kým začneme pripravovať cesto, roztopíme 50 g bielej čokolády, na acetátový list lyžičkou spravíme vedľa seba malé kvapky a potiahneme cez ne zhora nadol vidličkou. List prehneme, aby vznikli vlnky.
Hnedý a obyčajný cukor dáme do misky a zalejeme roztopeným maslom. Vymiešame metličkovým mixérom do peny. Následne zapracujeme vajce a vanilkovú pastu. Odvážime spoločne múku s matcha práškom, pridáme aj soľ a zmiešame všetko dohromady.
Cesto natlačíme do foriem po okraj a pečieme pri teplote 170 °C horný spodný ohrev na 16 minút. Po vychladnutí dáme brownie na chvíľu do mrazničky (aspoň na pol hodiny), aby po namáčaní do glazúry okamžite zavädlo. -
Glazúra
Roztopíme čokoládu, pridáme olej a nasekané mandle. Netreba čakať, kým glazúra vychladne, pridaním oleja a mandli bude okamžite použiteľná. Namáčame polguľou dole, pomôžeme si nožíkom, a namáčame len po okraj, nie celé. Preložíme na podložku, dáme do chladničky, aby glazúra poriadne stuhla.
-
Malinová pena
Všetky suché suroviny dobre zamiešame, pridáme do malinového pyré, zahrejeme na 50 °C a šľaháme na vysokých otáčkach do pevnej peny. Môžeme ju okamžite použiť. Akú zdobiacu špičku zvolíte, je už na vašej fantázii.
-
TIP 1
Pozor, preosievame cez sitko, matcha prášok zvykne obsahovať hrudky.
-
TIP 2
Brownie sa môže po vytiahnutí z trúby bude zdať nedopečený, ale tak je to správne. Vonku pekne dôjde do svojej dokonalosti.