Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Osobne nepoznám nikoho, kto by nemal rád brownie. Ale poznám mnoho ľudí, ktorí nad matcha čajom ohŕňajú nos. A práve to bola pre mňa do prvého kola výzva - nielen vám dokázať, ale vás aj presvedčiť, že to s tou matchou nie je až také nepriateľské a budete si vedieť s ňou nájsť dokonca aj spoločnú reč. Tak na nič nečakajte a smelo do toho.

Ingrediencie

Brownie šáločka
    • 75 g hnedého cukru
    • 50 g kryštálového cukru
    • ½ KL vanilkovej pasty
    • 1 vajce
    • ¾ KL soli
    • 200 g hladkej múky
    • 150 g masla
    • 20 g matcha čaju v prášku
    • 90 g peniažkov z bielej čokolády
    • morská soľ
      Glazúra z bielej čokolády
        • 250 g bielej čokolády
        • 50 g oleja z hroznových jadierok
        • 50 g posekaných mandľových kociek
          Malinová pena
            • 50 g malinového pyré
            • 50 g kryštálového cukru
            • 45 g dextrózy
            • 11 g sušených vaječných bielkov
            • 1 g xantánovej gumy
              Dekorácia
                • 50 g bielej čokolády
                • 125 g malín

                  Postup

                  1. Cesto

                    Rozohrejeme rúru na 170 °C, nachystáme plech a formu. Použijeme formu na polgule o priemere 6 cm (zoženiete ju pod označením SF003 silikónová forma).
                    Kým začneme pripravovať cesto, roztopíme 50 g bielej čokolády, na acetátový list lyžičkou spravíme vedľa seba malé kvapky a potiahneme cez ne zhora nadol vidličkou. List prehneme, aby vznikli vlnky.
                    Hnedý a obyčajný cukor dáme do misky a zalejeme roztopeným maslom. Vymiešame metličkovým mixérom do peny. Následne zapracujeme vajce a vanilkovú pastu. Odvážime spoločne múku s matcha práškom, pridáme aj soľ a zmiešame všetko dohromady.
                    Cesto natlačíme do foriem po okraj a pečieme pri teplote 170 °C horný spodný ohrev na 16 minút. Po vychladnutí dáme brownie na chvíľu do mrazničky (aspoň na pol hodiny), aby po namáčaní do glazúry okamžite zavädlo.

                  2. Glazúra

                    Roztopíme čokoládu, pridáme olej a nasekané mandle. Netreba čakať, kým glazúra vychladne, pridaním oleja a mandli bude okamžite použiteľná. Namáčame polguľou dole, pomôžeme si nožíkom, a namáčame len po okraj, nie celé. Preložíme na podložku, dáme do chladničky, aby glazúra poriadne stuhla.

                  3. Malinová pena

                    Všetky suché suroviny dobre zamiešame, pridáme do malinového pyré, zahrejeme na 50 °C a šľaháme na vysokých otáčkach do pevnej peny. Môžeme ju okamžite použiť. Akú zdobiacu špičku zvolíte, je už na vašej fantázii.

                  4. TIP 1

                    Pozor, preosievame cez sitko, matcha prášok zvykne obsahovať hrudky.

                  5. TIP 2

                    Brownie sa môže po vytiahnutí z trúby bude zdať nedopečený, ale tak je to správne. Vonku pekne dôjde do svojej dokonalosti.

                  Brownie šáločka
                    • 75 g hnedého cukru
                    • 50 g kryštálového cukru
                    • ½ KL vanilkovej pasty
                    • 1 vajce
                    • ¾ KL soli
                    • 200 g hladkej múky
                    • 150 g masla
                    • 20 g matcha čaju v prášku
                    • 90 g peniažkov z bielej čokolády
                    • morská soľ
                      Glazúra z bielej čokolády
                        • 250 g bielej čokolády
                        • 50 g oleja z hroznových jadierok
                        • 50 g posekaných mandľových kociek
                          Malinová pena
                            • 50 g malinového pyré
                            • 50 g kryštálového cukru
                            • 45 g dextrózy
                            • 11 g sušených vaječných bielkov
                            • 1 g xantánovej gumy
                              Dekorácia
                                • 50 g bielej čokolády
                                • 125 g malín
                                  1. Cesto

                                    Rozohrejeme rúru na 170 °C, nachystáme plech a formu. Použijeme formu na polgule o priemere 6 cm (zoženiete ju pod označením SF003 silikónová forma).
                                    Kým začneme pripravovať cesto, roztopíme 50 g bielej čokolády, na acetátový list lyžičkou spravíme vedľa seba malé kvapky a potiahneme cez ne zhora nadol vidličkou. List prehneme, aby vznikli vlnky.
                                    Hnedý a obyčajný cukor dáme do misky a zalejeme roztopeným maslom. Vymiešame metličkovým mixérom do peny. Následne zapracujeme vajce a vanilkovú pastu. Odvážime spoločne múku s matcha práškom, pridáme aj soľ a zmiešame všetko dohromady.
                                    Cesto natlačíme do foriem po okraj a pečieme pri teplote 170 °C horný spodný ohrev na 16 minút. Po vychladnutí dáme brownie na chvíľu do mrazničky (aspoň na pol hodiny), aby po namáčaní do glazúry okamžite zavädlo.

                                  2. Glazúra

                                    Roztopíme čokoládu, pridáme olej a nasekané mandle. Netreba čakať, kým glazúra vychladne, pridaním oleja a mandli bude okamžite použiteľná. Namáčame polguľou dole, pomôžeme si nožíkom, a namáčame len po okraj, nie celé. Preložíme na podložku, dáme do chladničky, aby glazúra poriadne stuhla.

                                  3. Malinová pena

                                    Všetky suché suroviny dobre zamiešame, pridáme do malinového pyré, zahrejeme na 50 °C a šľaháme na vysokých otáčkach do pevnej peny. Môžeme ju okamžite použiť. Akú zdobiacu špičku zvolíte, je už na vašej fantázii.

                                  4. TIP 1

                                    Pozor, preosievame cez sitko, matcha prášok zvykne obsahovať hrudky.

                                  5. TIP 2

                                    Brownie sa môže po vytiahnutí z trúby bude zdať nedopečený, ale tak je to správne. Vonku pekne dôjde do svojej dokonalosti.