Milovaná punčová torta
5 hod.
12 porcií
Popis
Keď som mala 15 rokov, moja mama prvýkrát ochutnala punčovú tortu. Veľmi jej chutila. Odvtedy ju vždy a všade vyhľadáva. Nikdy ju nepiekla, tak jej ju vždy pečiem ja. Keďže má veľmi rada aj krémové zákusky, tak ho do nej dopĺňam. A aj preto je naša punčová torta špeciálna a extra šťavnatá.
Ingrediencie
Korpus 3x
- 3 x 5 vajec
- 3 x 5 PL kryštálového cukru
- 3 x 5 PL hladkej múky
- 3 x maslo na vymastenie formy
Plnka
- 200 g masla
- 2 PL kryštálového cukru
- 300 ml plnotučného mlieka
- 40 g pudingového prášku
- vanilkový struk
Sirup
- 250 ml pomarančovej šťavy
- 250 ml jahodového sirupu
- 50 ml rumu
- 100 g kryštálového cukru
Jahodový džem
- 150 g kryštálového cukru
- 250 g jahôd
- šťava z ½ citrónu
- 20 g vanilkového cukru
Obter
- 3 bielky
- 180 g kryštálového cukru
- 250 g masla izbovej teploty
Poleva
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 20 g zemiakový škrob
- 1 PL mlieka
- červené potravinárske farbivo (gélové)
Kaviár
- 150 ml citrónovej šťavy
- 1 PL agar agar
- červené potravinárske farbivo (gélová)
- 500 ml zachladeného oleja
- striekačka
Postup
-
Korpus
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne po lyžičkách pridávame cukor a žĺtky. Na záver ručne domiešame múku. Forma: 24 cm (na dno formy dáme papier na pečenie, kraje vymastíme). Pečieme na 200 °C, cca 20 min a potom na 180 °C, cca 10 min.
-
Plnka
Struk vyškriabeme do mlieka, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a pridáme vychladnutý prešľahaný puding.
-
Sirup
Sirup pripravíme zmiešaním a uvarením všetkých surovín.
-
Jahodový džem
Jahody nakrájame na kocky a spolu s citrónovou šťavou povaríme. Pridáme cukor a varíme do požadovanej konzistencie.
-
Obter
Bielky s cukrom miešame nad parou na 60 °C. Zmes prehodíme do mixéra a vymiešame na pevný sneh. Pri teplote snehu cca 30 °C postupne v malých kúskoch pridávame maslo. Všetky suroviny na polevu zmiešame a miešame nad vodným kúpeľom.
-
Kaviár
Citrónovú šťavu a agar agar povaríme cca 2 min, zafarbíme. Naberieme do striekačky a kvapkáme do oleja. Vyberieme sitkom a opláchneme vlažnou vodou.
-
Na záver
Spodný korpus pokropíme sirupom, natrieme džemom a krémom. Stredný korpus pokropíme sirupom z oboch strán a zhora natrieme džemom a krémom. Vrchný korpus pokropíme sirupom zo spodnej strany. Vychladnutú tortu pokryjeme maslovým krémom. Tortu zachladíme a potom zaleje polevou. Zvyšným maslovým krémom a kaviárom dozdobíme.
Korpus 3x
- 3 x 5 vajec
- 3 x 5 PL kryštálového cukru
- 3 x 5 PL hladkej múky
- 3 x maslo na vymastenie formy
Plnka
- 200 g masla
- 2 PL kryštálového cukru
- 300 ml plnotučného mlieka
- 40 g pudingového prášku
- vanilkový struk
Sirup
- 250 ml pomarančovej šťavy
- 250 ml jahodového sirupu
- 50 ml rumu
- 100 g kryštálového cukru
Jahodový džem
- 150 g kryštálového cukru
- 250 g jahôd
- šťava z ½ citrónu
- 20 g vanilkového cukru
Obter
- 3 bielky
- 180 g kryštálového cukru
- 250 g masla izbovej teploty
Poleva
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 20 g zemiakový škrob
- 1 PL mlieka
- červené potravinárske farbivo (gélové)
Kaviár
- 150 ml citrónovej šťavy
- 1 PL agar agar
- červené potravinárske farbivo (gélová)
- 500 ml zachladeného oleja
- striekačka
-
Korpus
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne po lyžičkách pridávame cukor a žĺtky. Na záver ručne domiešame múku. Forma: 24 cm (na dno formy dáme papier na pečenie, kraje vymastíme). Pečieme na 200 °C, cca 20 min a potom na 180 °C, cca 10 min.
-
Plnka
Struk vyškriabeme do mlieka, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a pridáme vychladnutý prešľahaný puding.
-
Sirup
Sirup pripravíme zmiešaním a uvarením všetkých surovín.
-
Jahodový džem
Jahody nakrájame na kocky a spolu s citrónovou šťavou povaríme. Pridáme cukor a varíme do požadovanej konzistencie.
-
Obter
Bielky s cukrom miešame nad parou na 60 °C. Zmes prehodíme do mixéra a vymiešame na pevný sneh. Pri teplote snehu cca 30 °C postupne v malých kúskoch pridávame maslo. Všetky suroviny na polevu zmiešame a miešame nad vodným kúpeľom.
-
Kaviár
Citrónovú šťavu a agar agar povaríme cca 2 min, zafarbíme. Naberieme do striekačky a kvapkáme do oleja. Vyberieme sitkom a opláchneme vlažnou vodou.
-
Na záver
Spodný korpus pokropíme sirupom, natrieme džemom a krémom. Stredný korpus pokropíme sirupom z oboch strán a zhora natrieme džemom a krémom. Vrchný korpus pokropíme sirupom zo spodnej strany. Vychladnutú tortu pokryjeme maslovým krémom. Tortu zachladíme a potom zaleje polevou. Zvyšným maslovým krémom a kaviárom dozdobíme.