Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Milovaná punčová torta

Milovaná punčová torta

Popis

Keď som mala 15 rokov, moja mama prvýkrát ochutnala punčovú tortu. Veľmi jej chutila. Odvtedy ju vždy a všade vyhľadáva. Nikdy ju nepiekla, tak jej ju vždy pečiem ja. Keďže má veľmi rada aj krémové zákusky, tak ho do nej dopĺňam. A aj preto je naša punčová torta špeciálna a extra šťavnatá.

Ingrediencie

Korpus 3x
  • 3 x 5 vajec
  • 3 x 5 PL kryštálového cukru
  • 3 x 5 PL hladkej múky
  • 3 x maslo na vymastenie formy
Plnka
  • 200 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 40 g pudingového prášku
  • vanilkový struk
Sirup
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • 250 ml jahodového sirupu
  • 50 ml rumu
  • 100 g kryštálového cukru
Jahodový džem
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g jahôd
  • šťava z ½ citrónu
  • 20 g vanilkového cukru
Obter
  • 3 bielky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 250 g masla izbovej teploty
Poleva
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g zemiakový škrob
  • 1 PL mlieka
  • červené potravinárske farbivo (gélové)
Kaviár
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL agar agar
  • červené potravinárske farbivo (gélová)
  • 500 ml zachladeného oleja
  • striekačka

Postup

  1. Korpus

    Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne po lyžičkách pridávame cukor a žĺtky. Na záver ručne domiešame múku. Forma: 24 cm (na dno formy dáme papier na pečenie, kraje vymastíme). Pečieme na 200 °C, cca 20 min a potom na 180 °C, cca 10 min.

  2. Plnka

    Struk vyškriabeme do mlieka, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a pridáme vychladnutý prešľahaný puding.

  3. Sirup

    Sirup pripravíme zmiešaním a uvarením všetkých surovín.

  4. Jahodový džem

    Jahody nakrájame na kocky a spolu s citrónovou šťavou povaríme. Pridáme cukor a varíme do požadovanej konzistencie.

  5. Obter

    Bielky s cukrom miešame nad parou na 60 °C. Zmes prehodíme do mixéra a vymiešame na pevný sneh. Pri teplote snehu cca 30 °C postupne v malých kúskoch pridávame maslo. Všetky suroviny na polevu zmiešame a miešame nad vodným kúpeľom.

  6. Kaviár

    Citrónovú šťavu a agar agar povaríme cca 2 min, zafarbíme. Naberieme do striekačky a kvapkáme do oleja. Vyberieme sitkom a opláchneme vlažnou vodou.

  7. Na záver

    Spodný korpus pokropíme sirupom, natrieme džemom a krémom. Stredný korpus pokropíme sirupom z oboch strán a zhora natrieme džemom a krémom. Vrchný korpus pokropíme sirupom zo spodnej strany. Vychladnutú tortu pokryjeme maslovým krémom. Tortu zachladíme a potom zaleje polevou. Zvyšným maslovým krémom a kaviárom dozdobíme.

Ingrediencie

Korpus 3x
  • 3 x 5 vajec
  • 3 x 5 PL kryštálového cukru
  • 3 x 5 PL hladkej múky
  • 3 x maslo na vymastenie formy
Plnka
  • 200 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 40 g pudingového prášku
  • vanilkový struk
Sirup
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • 250 ml jahodového sirupu
  • 50 ml rumu
  • 100 g kryštálového cukru
Jahodový džem
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g jahôd
  • šťava z ½ citrónu
  • 20 g vanilkového cukru
Obter
  • 3 bielky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 250 g masla izbovej teploty
Poleva
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g zemiakový škrob
  • 1 PL mlieka
  • červené potravinárske farbivo (gélové)
Kaviár
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL agar agar
  • červené potravinárske farbivo (gélová)
  • 500 ml zachladeného oleja
  • striekačka

Postup

  1. Korpus

    Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne po lyžičkách pridávame cukor a žĺtky. Na záver ručne domiešame múku. Forma: 24 cm (na dno formy dáme papier na pečenie, kraje vymastíme). Pečieme na 200 °C, cca 20 min a potom na 180 °C, cca 10 min.

  2. Plnka

    Struk vyškriabeme do mlieka, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a pridáme vychladnutý prešľahaný puding.

  3. Sirup

    Sirup pripravíme zmiešaním a uvarením všetkých surovín.

  4. Jahodový džem

    Jahody nakrájame na kocky a spolu s citrónovou šťavou povaríme. Pridáme cukor a varíme do požadovanej konzistencie.

  5. Obter

    Bielky s cukrom miešame nad parou na 60 °C. Zmes prehodíme do mixéra a vymiešame na pevný sneh. Pri teplote snehu cca 30 °C postupne v malých kúskoch pridávame maslo. Všetky suroviny na polevu zmiešame a miešame nad vodným kúpeľom.

  6. Kaviár

    Citrónovú šťavu a agar agar povaríme cca 2 min, zafarbíme. Naberieme do striekačky a kvapkáme do oleja. Vyberieme sitkom a opláchneme vlažnou vodou.

  7. Na záver

    Spodný korpus pokropíme sirupom, natrieme džemom a krémom. Stredný korpus pokropíme sirupom z oboch strán a zhora natrieme džemom a krémom. Vrchný korpus pokropíme sirupom zo spodnej strany. Vychladnutú tortu pokryjeme maslovým krémom. Tortu zachladíme a potom zaleje polevou. Zvyšným maslovým krémom a kaviárom dozdobíme.