Mondrianov Kaleidoskop
2,5 hod.
10 porcií
Popis
Slovné spojenie, ktoré by som nikdy nepovedal, že napíšem. Keď som videl tento koláč, okamžite mi vďaka bielej plnke pripomenul maľby od Pieta Mondriana. A keďže sú vo forme poukladané nepravideľne, vyzerajú po rozkrojení ako by ste sa na jeho obrazy dívali cez kaleidoskop.
Ingrediencie
Želatínové kocky
- 1,5 l vody
- 80 g práškovej želatíny
- 220 g kryštálového cukru
- 50 g citrónovej šťavy
- 30 g limetkovej šťavy
- esencia čučoriedky a maliny
- modré, červené a žlté farbivo
Ozdobné štvorce
- 0,5 l vody
- 40 g práškovej želatíny
- 70 g kryštálového cukru
- 20 g citrónovej šťavy
Tvarohová náplň
- 250 g kondenzovaného mlieka
- 750 g tvarohu
- 500 g vody
- 60 g práškovej želatíny
Citrónový korpus
- 50 g vajec
- 75 g kryštálového cukru
- citrónová šťava a kôra z jedného citróna
- 60 g kyslej smotany
- 15 g olivového oleja
- 80 g hladkej múky
- 30 g masla
- 2 g prášku do pečiva
Postup
- Korpus - Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu, šťavu a olej, následne múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec rozpustené maslo. Nalejeme do formy a dáme piecť do štvorcovej formy (20x20cm) v rúre predhriatej na 180 °C.
- Želatínové kocky - Želatínu dáme do 0,5 l vody a necháme 10 minút pôsobiť. Potom hmotu zohrejeme (nevaríme), pridáme cukor, citrónovú šťavu a ostatnú vodu. Všetko rozdelíme do troch nádob: 1. zafarbíme načerveno a pridáme malinovú esenciu, 2. zafarbíme namodro a pridáme čučoriedkovú esenciu a 3. zafarbíme nažlto. Všetky tri vylejeme do samostatných nádob a dáme stuhnúť.
- Ten istý postup zopakujeme aj pri ozdobných štvorcoch a jednotlivé farby nalejeme do štvorcových silikónových foriem a dáme stuhnúť.
- Tvarohová náplň - Želatínu nasypeme do tretiny vody a necháme 10 minút pôsobiť. Hmotu zohrejeme a pridáme zvyšnú vodu. Celú tekutinu nalejeme k tvarohu a kondenzovanému mlieku a vyšľaháme.
- Zostavenie - Korpus uložíme na dno štvorcovej (20 x 20 cm) formy. Farebné želatíny pokrájame na kocky a poukladáme ich do formy. Všetko zalejeme tvarohovou náplňou a necháme stuhnúť.
- Na záver na vrch poukladáme želatínové štvorce a vytvoríme tak obraz pripomínajúci Mondrianove maľby.
Želatínové kocky
- 1,5 l vody
- 80 g práškovej želatíny
- 220 g kryštálového cukru
- 50 g citrónovej šťavy
- 30 g limetkovej šťavy
- esencia čučoriedky a maliny
- modré, červené a žlté farbivo
Ozdobné štvorce
- 0,5 l vody
- 40 g práškovej želatíny
- 70 g kryštálového cukru
- 20 g citrónovej šťavy
Tvarohová náplň
- 250 g kondenzovaného mlieka
- 750 g tvarohu
- 500 g vody
- 60 g práškovej želatíny
Citrónový korpus
- 50 g vajec
- 75 g kryštálového cukru
- citrónová šťava a kôra z jedného citróna
- 60 g kyslej smotany
- 15 g olivového oleja
- 80 g hladkej múky
- 30 g masla
- 2 g prášku do pečiva
- Korpus - Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu, šťavu a olej, následne múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec rozpustené maslo. Nalejeme do formy a dáme piecť do štvorcovej formy (20x20cm) v rúre predhriatej na 180 °C.
- Želatínové kocky - Želatínu dáme do 0,5 l vody a necháme 10 minút pôsobiť. Potom hmotu zohrejeme (nevaríme), pridáme cukor, citrónovú šťavu a ostatnú vodu. Všetko rozdelíme do troch nádob: 1. zafarbíme načerveno a pridáme malinovú esenciu, 2. zafarbíme namodro a pridáme čučoriedkovú esenciu a 3. zafarbíme nažlto. Všetky tri vylejeme do samostatných nádob a dáme stuhnúť.
- Ten istý postup zopakujeme aj pri ozdobných štvorcoch a jednotlivé farby nalejeme do štvorcových silikónových foriem a dáme stuhnúť.
- Tvarohová náplň - Želatínu nasypeme do tretiny vody a necháme 10 minút pôsobiť. Hmotu zohrejeme a pridáme zvyšnú vodu. Celú tekutinu nalejeme k tvarohu a kondenzovanému mlieku a vyšľaháme.
- Zostavenie - Korpus uložíme na dno štvorcovej (20 x 20 cm) formy. Farebné želatíny pokrájame na kocky a poukladáme ich do formy. Všetko zalejeme tvarohovou náplňou a necháme stuhnúť.
- Na záver na vrch poukladáme želatínové štvorce a vytvoríme tak obraz pripomínajúci Mondrianove maľby.