Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Mondrianov Kaleidoskop

Mondrianov Kaleidoskop

Popis

Slovné spojenie, ktoré by som nikdy nepovedal, že napíšem. Keď som videl tento koláč, okamžite mi vďaka bielej plnke pripomenul maľby od Pieta Mondriana. A keďže sú vo forme poukladané nepravideľne, vyzerajú po rozkrojení ako by ste sa na jeho obrazy dívali cez kaleidoskop.

Ingrediencie

Želatínové kocky
  • 1,5 l vody
  • 80 g práškovej želatíny
  • 220 g kryštálového cukru
  • 50 g citrónovej šťavy
  • 30 g limetkovej šťavy
  • esencia čučoriedky a maliny
  • modré, červené a žlté farbivo
Ozdobné štvorce
  • 0,5 l vody
  • 40 g práškovej želatíny
  • 70 g kryštálového cukru
  • 20 g citrónovej šťavy
Tvarohová náplň
  • 250 g kondenzovaného mlieka
  • 750 g tvarohu
  • 500 g vody
  • 60 g práškovej želatíny
Citrónový korpus
  • 50 g vajec
  • 75 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava a kôra z jedného citróna
  • 60 g kyslej smotany
  • 15 g olivového oleja
  • 80 g hladkej múky
  • 30 g masla
  • 2 g prášku do pečiva

Postup

  1. Korpus - Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu, šťavu a olej, následne múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec rozpustené maslo. Nalejeme do formy a dáme piecť do štvorcovej formy (20x20cm) v rúre predhriatej na 180 °C.
  2. Želatínové kocky - Želatínu dáme do 0,5 l vody a necháme 10 minút pôsobiť. Potom hmotu zohrejeme (nevaríme), pridáme cukor, citrónovú šťavu a ostatnú vodu. Všetko rozdelíme do troch nádob: 1. zafarbíme načerveno a pridáme malinovú esenciu, 2. zafarbíme namodro a pridáme čučoriedkovú esenciu a 3. zafarbíme nažlto. Všetky tri vylejeme do samostatných nádob a dáme stuhnúť.
  3. Ten istý postup zopakujeme aj pri ozdobných štvorcoch a jednotlivé farby nalejeme do štvorcových silikónových foriem a dáme stuhnúť.
  4. Tvarohová náplň - Želatínu nasypeme do tretiny vody a necháme 10 minút pôsobiť. Hmotu zohrejeme a pridáme zvyšnú vodu. Celú tekutinu nalejeme k tvarohu a kondenzovanému mlieku a vyšľaháme.
  5. Zostavenie - Korpus uložíme na dno štvorcovej (20 x 20 cm) formy. Farebné želatíny pokrájame na kocky a poukladáme ich do formy. Všetko zalejeme tvarohovou náplňou a necháme stuhnúť.
  6. Na záver na vrch poukladáme želatínové štvorce a vytvoríme tak obraz pripomínajúci Mondrianove maľby.
    Želatínové kocky
    • 1,5 l vody
    • 80 g práškovej želatíny
    • 220 g kryštálového cukru
    • 50 g citrónovej šťavy
    • 30 g limetkovej šťavy
    • esencia čučoriedky a maliny
    • modré, červené a žlté farbivo
    Ozdobné štvorce
    • 0,5 l vody
    • 40 g práškovej želatíny
    • 70 g kryštálového cukru
    • 20 g citrónovej šťavy
    Tvarohová náplň
    • 250 g kondenzovaného mlieka
    • 750 g tvarohu
    • 500 g vody
    • 60 g práškovej želatíny
    Citrónový korpus
    • 50 g vajec
    • 75 g kryštálového cukru
    • citrónová šťava a kôra z jedného citróna
    • 60 g kyslej smotany
    • 15 g olivového oleja
    • 80 g hladkej múky
    • 30 g masla
    • 2 g prášku do pečiva
    1. Korpus - Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu, šťavu a olej, následne múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec rozpustené maslo. Nalejeme do formy a dáme piecť do štvorcovej formy (20x20cm) v rúre predhriatej na 180 °C.
    2. Želatínové kocky - Želatínu dáme do 0,5 l vody a necháme 10 minút pôsobiť. Potom hmotu zohrejeme (nevaríme), pridáme cukor, citrónovú šťavu a ostatnú vodu. Všetko rozdelíme do troch nádob: 1. zafarbíme načerveno a pridáme malinovú esenciu, 2. zafarbíme namodro a pridáme čučoriedkovú esenciu a 3. zafarbíme nažlto. Všetky tri vylejeme do samostatných nádob a dáme stuhnúť.
    3. Ten istý postup zopakujeme aj pri ozdobných štvorcoch a jednotlivé farby nalejeme do štvorcových silikónových foriem a dáme stuhnúť.
    4. Tvarohová náplň - Želatínu nasypeme do tretiny vody a necháme 10 minút pôsobiť. Hmotu zohrejeme a pridáme zvyšnú vodu. Celú tekutinu nalejeme k tvarohu a kondenzovanému mlieku a vyšľaháme.
    5. Zostavenie - Korpus uložíme na dno štvorcovej (20 x 20 cm) formy. Farebné želatíny pokrájame na kocky a poukladáme ich do formy. Všetko zalejeme tvarohovou náplňou a necháme stuhnúť.
    6. Na záver na vrch poukladáme želatínové štvorce a vytvoríme tak obraz pripomínajúci Mondrianove maľby.