Mont Trifle
3 hod.
10 porcií
Popis
Tento trifle som sa rozhodol inšpirovať zákuskom Mont Blanc a keďže ten obsahuje gaštanové pyré, ktoré miluje moja sesternica Michalka, tak jej ho aj venujem. Keď sme boli malí, chodievali sme na rodinnú chalupu do hôr a tam rástli čučoriedky. Zbierali sme si ich do hrnčeka, potom popučili a zmiešali s cukrom. Takže čučoriedky nesmú v tomto dezerte chýbať. No a keď sme vyrástli a obaja sa presťahovali do Bratislavy, stala sa z nás “bratislavská kaviareň” a pravidelne sa stretávame na káve. Preto som gaštany obohatil aj o kávu.
Ingrediencie
Gaštanovo - kávový korpus
- 50 g hladkej múky
- 8 g kakaa
- 3 g prášku do pečiva
- soľ
- 2 žĺtky
- 35 ml espressa
- 20 ml oleja
- 50 g kryštálového cukru (1)
- 40 g gaštanového pyré
- 2 bielky
- 15 g kryštálového cukru (2)
Snehové pusinky
- 2 ks / 35 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- 1 ČL octu
- 1 ČL kukuričného škrobu
Karamelizované pekanové orechy
- 100 g pekanových orechov
- 40 g javorového sirupu
- 3 g rumu
- 15 g masla
- soľ
Žĺtkový krém
- 265 g plnotučného mlieka
- 52 g žĺtkov
- 30 g kryštálového cukru
- 26 g kukuričného škrobu
- 52 g masla
Gaštanový krém
- žĺtkový krém
- 500 g gaštanového pyré
- 150 g mascarpone
- 35 ml espressa
Čučoriedkové kompoté
- 400 g mrazených čučoriedok
- 1 limetka
- 30 g cukru
- 6 g pektínu
- 2 PL želatíny
Gaštanovo - kávová pasta
- 200 g gaštanového pyré
- 70 g espressa
Čučoriedkovo - gaštanové bonbóny
- 190 g čučoriedkového pyré
- 35 g kryštálového cukru
- 125 g vyšľahanej smotany
- 2,5 PL želatíny
- 150 g bielej čokolády
- 25 g kakaového masla
- 25 g rastlinného oleja
- posekané karamelizované pekanové orechy
Tvarohovo - vanilková šľahačka
- 300 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 200 g tučného jemného tvarohu
- 2 ks vanilkového cukru
- šťava z 1 limetky
- trocha vanilkovej pasty
Čučoriedková šľahačka
- 150 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 200 g tučného jemného tvarohu
- 40 g práškového cukru
- 5 PL čučoriedkového pyré
- fialové farbivo (v prípade potreby)
Na ozdobenie
- 500 g čučoriedok
- 50 g červených ríbezlí
- 1 vanička drobných bielych a fialových jedlých kvetov
- 30 g práškového cukru
Postup
-
Korpus
Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.Vyšľaháme bielky s cukrom (2). V druhej mise vyšlaháme žĺtky, espresso, olej, cukor (1) a gaštanové pyré. Opatrne pridáme sypké suroviny a nakonec ručne primiešame sneh. Cesto nalejeme na plech a dáme piecť na 10 - 15 minút. Necháme vychladiť.
-
Čučoriedkovo - gaštanové bonbóny
Najskôr pripravíme pastu tak, že vyšľaháme gaštanové pyré a kávu. Čučoriedkové pyré zohrejme s cukrom v hrnci na 50 stupňov a pridáme želatinu. Vychladenú zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou smotanou. Do ¼ formičky nastriekame pastu a zvyšok dolejeme čučoriedkovým mousseom a dáme zamraziť. Bielu čokoládu, kakaové maslo a olej dáme roztopiť. Pridáme nadrobno nasekané karamelizované pekanové orechy. Keď má hmota 45 °C, vyberieme z mrazničky bonbóny a opatrne ich pomocou špáradla máčame v čokoláde.
-
Karamelizované pekanové orechy
Zmiešame javorový sirup, rum, roztopené maslo, soľ a nalejeme na orechy, ktoré sme rozložili na plech. Dáme na 10 - 15 minút zapiecť do trúby vyhriatej na 180 °C. Orechy necháme vychladiť a nasekáme.
-
Snehové pusinky
Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100 °C na 40 minút.
-
Žĺtkový a gaštanový krém
V hrnci zmiešame mlieko, žĺtky, cukor a škrob a privedieme k varu, kým krém nezhustne. Hrniec zložíme a pridáme maslo. Krém dáme zachladiť. Vychladený krém zmiešame s gaštanovým pyré, mascarpone, espressom a vyšľaháme.
-
Čučoriedkové kompoté
Čučoriedky a šťavu z limetky zahrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme želatínu a necháme vychladiť.
-
Tvarohovo - vanilková šľahačka
Všetky suroviny vyšľaháme do tuhej hmoty.
-
Čučoriedková šľahačka
Všetky suroviny vyšľaháme do tuhej hmoty a v prípade potreby pridáme potravinárske farbivo.
-
Skladanie
Na spodok misy dáme trochu gaštanového krému (jednu štvrtinu). Následne naň poukladíme natrhané kusy korpusu, pridáme pár strekov gaštanovej pasty a posypeme karamelizovanými orechami. Pokryjeme vrstvou tvarohovo-vanilkovej šľahačky. Na šľahačku vylejeme čučoriedkové kompoté a naň poukladáme čerstvé čučoriedky.Na kompóte nanesieme gaštanový krém (polovicu). Následne na krém poukladáme bonbóny. Na ne pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme čučoriedkovú šľahačku. Na šlahačku poukladáme snehové pusinky. Na pusinky zvyšok gaštanového krému a obsypeme čučoriedkami. Ozdobíme jedlými kvietkami a poprášime práškovým cukrom.
Gaštanovo - kávový korpus
- 50 g hladkej múky
- 8 g kakaa
- 3 g prášku do pečiva
- soľ
- 2 žĺtky
- 35 ml espressa
- 20 ml oleja
- 50 g kryštálového cukru (1)
- 40 g gaštanového pyré
- 2 bielky
- 15 g kryštálového cukru (2)
Snehové pusinky
- 2 ks / 35 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- 1 ČL octu
- 1 ČL kukuričného škrobu
Karamelizované pekanové orechy
- 100 g pekanových orechov
- 40 g javorového sirupu
- 3 g rumu
- 15 g masla
- soľ
Žĺtkový krém
- 265 g plnotučného mlieka
- 52 g žĺtkov
- 30 g kryštálového cukru
- 26 g kukuričného škrobu
- 52 g masla
Gaštanový krém
- žĺtkový krém
- 500 g gaštanového pyré
- 150 g mascarpone
- 35 ml espressa
Čučoriedkové kompoté
- 400 g mrazených čučoriedok
- 1 limetka
- 30 g cukru
- 6 g pektínu
- 2 PL želatíny
Gaštanovo - kávová pasta
- 200 g gaštanového pyré
- 70 g espressa
Čučoriedkovo - gaštanové bonbóny
- 190 g čučoriedkového pyré
- 35 g kryštálového cukru
- 125 g vyšľahanej smotany
- 2,5 PL želatíny
- 150 g bielej čokolády
- 25 g kakaového masla
- 25 g rastlinného oleja
- posekané karamelizované pekanové orechy
Tvarohovo - vanilková šľahačka
- 300 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 200 g tučného jemného tvarohu
- 2 ks vanilkového cukru
- šťava z 1 limetky
- trocha vanilkovej pasty
Čučoriedková šľahačka
- 150 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 200 g tučného jemného tvarohu
- 40 g práškového cukru
- 5 PL čučoriedkového pyré
- fialové farbivo (v prípade potreby)
Na ozdobenie
- 500 g čučoriedok
- 50 g červených ríbezlí
- 1 vanička drobných bielych a fialových jedlých kvetov
- 30 g práškového cukru
-
Korpus
Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.Vyšľaháme bielky s cukrom (2). V druhej mise vyšlaháme žĺtky, espresso, olej, cukor (1) a gaštanové pyré. Opatrne pridáme sypké suroviny a nakonec ručne primiešame sneh. Cesto nalejeme na plech a dáme piecť na 10 - 15 minút. Necháme vychladiť.
-
Čučoriedkovo - gaštanové bonbóny
Najskôr pripravíme pastu tak, že vyšľaháme gaštanové pyré a kávu. Čučoriedkové pyré zohrejme s cukrom v hrnci na 50 stupňov a pridáme želatinu. Vychladenú zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou smotanou. Do ¼ formičky nastriekame pastu a zvyšok dolejeme čučoriedkovým mousseom a dáme zamraziť. Bielu čokoládu, kakaové maslo a olej dáme roztopiť. Pridáme nadrobno nasekané karamelizované pekanové orechy. Keď má hmota 45 °C, vyberieme z mrazničky bonbóny a opatrne ich pomocou špáradla máčame v čokoláde.
-
Karamelizované pekanové orechy
Zmiešame javorový sirup, rum, roztopené maslo, soľ a nalejeme na orechy, ktoré sme rozložili na plech. Dáme na 10 - 15 minút zapiecť do trúby vyhriatej na 180 °C. Orechy necháme vychladiť a nasekáme.
-
Snehové pusinky
Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100 °C na 40 minút.
-
Žĺtkový a gaštanový krém
V hrnci zmiešame mlieko, žĺtky, cukor a škrob a privedieme k varu, kým krém nezhustne. Hrniec zložíme a pridáme maslo. Krém dáme zachladiť. Vychladený krém zmiešame s gaštanovým pyré, mascarpone, espressom a vyšľaháme.
-
Čučoriedkové kompoté
Čučoriedky a šťavu z limetky zahrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme želatínu a necháme vychladiť.
-
Tvarohovo - vanilková šľahačka
Všetky suroviny vyšľaháme do tuhej hmoty.
-
Čučoriedková šľahačka
Všetky suroviny vyšľaháme do tuhej hmoty a v prípade potreby pridáme potravinárske farbivo.
-
Skladanie
Na spodok misy dáme trochu gaštanového krému (jednu štvrtinu). Následne naň poukladíme natrhané kusy korpusu, pridáme pár strekov gaštanovej pasty a posypeme karamelizovanými orechami. Pokryjeme vrstvou tvarohovo-vanilkovej šľahačky. Na šľahačku vylejeme čučoriedkové kompoté a naň poukladáme čerstvé čučoriedky.Na kompóte nanesieme gaštanový krém (polovicu). Následne na krém poukladáme bonbóny. Na ne pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme čučoriedkovú šľahačku. Na šlahačku poukladáme snehové pusinky. Na pusinky zvyšok gaštanového krému a obsypeme čučoriedkami. Ozdobíme jedlými kvietkami a poprášime práškovým cukrom.