Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Mramorovaný battenberg

Mramorovaný battenberg

Popis

Mám jednu kamarátku Lucku, s ktorou sme sa spoznali, keď mal môj malý synček asi 7 mesiacov. Obe sme kočíkovali deti, ktoré zle spávali. Úplne náhodou som objavila jednu kaviareň... a tam sedela Lucia s kočíkom a evidentne si užívala svoju malú chvíľku pokoja s teplou kávou, keď jej Olinko zaspinkal. A ani neviem ako, dali sme sa do reči a odvtedy sa spolu kamarátime a aj naše deti. No a raz nás Lucka pozvala na obed, tak som vymyslela tento obyčajno-neobyčajný recept. A Lucke a jej mužovi chutil, tak jej ho občas pre radosť upečiem.

Ingrediencie

Korpus
    • 175 g masla izbovej teploty
    • 175 g kryštálového cukru
    • 140 g samo kypriacej múky
    • 50 g mandľovej múky
    • ½ ČL vanilkového extraktu
    • 3 ks vajec veľkosti L
    • 60 g kandizovanej pomarančovej kôry
    • 1/8 ČL vody z pomarančových kvetov
    • 30 g lyofilizovaných malín
    • 1 PL plnotučného mlieka
    • celý badián
      Rebarborový džem
        • 325 g rebarbory
        • 50 ml vody
        • 70 g kryštálového cukru
        • 5 g pektínu
          Ďalšie
            • 500 g marcipánu
              Zdobenie (dokončenie)
                • 1 ks plátku jedlého zlata

                  Postup

                  1. Korpusy

                    Vyšľaháme maslo s cukrom. Šľaháme, až kým zmes nie je krásne nadýchaná. Následne po jednom pridávame vajcia. Každé jedno najskôr poriadne zašľaháme, až potom pridáme ďalšie. V druhej miske zmiešame samokypriacu múku s mandľovou múkou a túto zmes v niekoľkých častiach zašľaháme do maslovej zmesi. Výslednú zmes (podľa váhy) rozdelíme na 2 rovnaké časti. Do jednej časti pridáme nadrobno nasekanú pomarančovú kôru (musí byť nasekaná naozaj na drobné časti, aby sa nám korpus pri krájaní netrhal) a pomarančovú vodu. 10 g sušených malín rozomelieme v mlynčeku na kávu na prach. Následne ich v malej miske zmiešame s 1 PL plnotučného mlieka a pridáme do druhej polovice cesta. Zvyšok malín (20 g) pomrvíme na drobné kúsky (opäť platí to isté, ako pri pomarančovej kôre) a pridáme do cesta. Korpusy prenesieme do battenbergovej formy (alebo do obdĺžnikovej formy dlhej cca 20 - 30 cm), uhladíme povrch. Pečieme na 180 °C horný-dolný ohrev, cca pol hodinu.

                  2. Rebarborový džem

                    Do hrnca s nepriľnavým dnom vložíme rebarboru s vodou a 50 g cukru. Povaríme, pokiaľ rebarbora nemá štruktúru džemu. Rozmixujeme ponorným mixérom. Následne pridáme pektín zmiešaný so zvyšným cukrom. Chvíľu povaríme. Prikryjeme natesno potravinovou fóliou a necháme vychladiť. Ideálne je džem pripraviť deň dopredu.

                  3. Na záver

                    Vychladnuté korpusy zrežeme tak, aby mali požadovaný rozmer 2 x 2 cm (dĺžka je cca 25 cm). Následne poskladáme korpusy k sebe, spájame ich ku sebe džemom, ktorým potrieme celé plochy. Korpusy ku sebe prikladáme tak, aby nám vytvorili šachovnicový vzor. Medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme marcipán a obalíme v ňom celý battenberg cake. Ľubovoľne ozdobíme povrch.

                  Korpus
                    • 175 g masla izbovej teploty
                    • 175 g kryštálového cukru
                    • 140 g samo kypriacej múky
                    • 50 g mandľovej múky
                    • ½ ČL vanilkového extraktu
                    • 3 ks vajec veľkosti L
                    • 60 g kandizovanej pomarančovej kôry
                    • 1/8 ČL vody z pomarančových kvetov
                    • 30 g lyofilizovaných malín
                    • 1 PL plnotučného mlieka
                    • celý badián
                      Rebarborový džem
                        • 325 g rebarbory
                        • 50 ml vody
                        • 70 g kryštálového cukru
                        • 5 g pektínu
                          Ďalšie
                            • 500 g marcipánu
                              Zdobenie (dokončenie)
                                • 1 ks plátku jedlého zlata
                                  1. Korpusy

                                    Vyšľaháme maslo s cukrom. Šľaháme, až kým zmes nie je krásne nadýchaná. Následne po jednom pridávame vajcia. Každé jedno najskôr poriadne zašľaháme, až potom pridáme ďalšie. V druhej miske zmiešame samokypriacu múku s mandľovou múkou a túto zmes v niekoľkých častiach zašľaháme do maslovej zmesi. Výslednú zmes (podľa váhy) rozdelíme na 2 rovnaké časti. Do jednej časti pridáme nadrobno nasekanú pomarančovú kôru (musí byť nasekaná naozaj na drobné časti, aby sa nám korpus pri krájaní netrhal) a pomarančovú vodu. 10 g sušených malín rozomelieme v mlynčeku na kávu na prach. Následne ich v malej miske zmiešame s 1 PL plnotučného mlieka a pridáme do druhej polovice cesta. Zvyšok malín (20 g) pomrvíme na drobné kúsky (opäť platí to isté, ako pri pomarančovej kôre) a pridáme do cesta. Korpusy prenesieme do battenbergovej formy (alebo do obdĺžnikovej formy dlhej cca 20 - 30 cm), uhladíme povrch. Pečieme na 180 °C horný-dolný ohrev, cca pol hodinu.

                                  2. Rebarborový džem

                                    Do hrnca s nepriľnavým dnom vložíme rebarboru s vodou a 50 g cukru. Povaríme, pokiaľ rebarbora nemá štruktúru džemu. Rozmixujeme ponorným mixérom. Následne pridáme pektín zmiešaný so zvyšným cukrom. Chvíľu povaríme. Prikryjeme natesno potravinovou fóliou a necháme vychladiť. Ideálne je džem pripraviť deň dopredu.

                                  3. Na záver

                                    Vychladnuté korpusy zrežeme tak, aby mali požadovaný rozmer 2 x 2 cm (dĺžka je cca 25 cm). Následne poskladáme korpusy k sebe, spájame ich ku sebe džemom, ktorým potrieme celé plochy. Korpusy ku sebe prikladáme tak, aby nám vytvorili šachovnicový vzor. Medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme marcipán a obalíme v ňom celý battenberg cake. Ľubovoľne ozdobíme povrch.