Opička
5 hod.
20 porcií
Popis
Zvieratkovskú tortu som sa rozhodla upiecť pre Haničku. Je to moja krstná dcéra a najradšej má opice. Preto som sa rozhodla spraviť tortu s opicou. Keďže opice majú radi banán a Hanička tiež, tak bude plnená banánmi. Hoci je Hanička ešte malá, sem tam jej dám ochutnať aj iné chute, sladké. Preto sa ide potrhať za čokoládou, ale mlieko z fľaše odsunie bokom. Hoci túto tortu by si isto ešte nemohla dať, myslím, že časom príde rad aj na takého presladené chute a to už mamička nezakáže.
Ingrediencie
Korpus
- 240 g hladkej múky 00
- 240 g kryštálového cukru
- 15 vajec
- 50 g prášku do pečiva
Krém
- 660 g vajec
- 400 g kryštálového cukru
- 140 g vody
- 600 g zmäknutého masla
- 600 g horkej čokolády
- 100 g kakaa
Karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 60 g masla
- 80 g smotany na šľahanie 33%
- banány
Čučoriedkové pyré
- 750 g čučoriedok
- 50 g kryštálového cukru
- 3 citróny
Obter
- 500 g masla
- 500 g horkej čokolády
Jedlý mach
- 110 g vajec
- 20 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 20 g hladkej múky 00
- zelené potravinárske farbivo
- Fondán (hnedý, telový, biely, žltý), čierna potravinárska fixka
Postup
- Na korpus oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, pridáme žĺtky, múka a prášok do pečiva preosejeme a poriadne vmiešame. Toto množstvo rozdelíme do troch plechov a pečieme na 170 °C približne 40 min.
- Krém pripravíme tak, že oddelíme 8 žĺtkov od bielkov. Týchto 8 žĺtkov a 4 celé vajcia dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, predtým ako sa začne tvoriť karamel, odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladkú krém.
- Na karamel roztopíme cukor, vmiešame doň maslo a smotanu, necháme prevariť. Banány nakrájame na kolieska.
- Korpusy potrieme čučoriedkovým pyré, nanesieme krém, banány a karamel, prikryjeme ďalším korpusom, tak postupujeme až kým neminieme korpusy. Krém na obter pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády a mäkkého masla.
- Stuhnutú tortu následne potiahneme bielym fondánom. Vytvarujeme opicu. Dozdobíme jedlým machom, krémom, kvetmi, podľa fantázie a možností.
Korpus
- 240 g hladkej múky 00
- 240 g kryštálového cukru
- 15 vajec
- 50 g prášku do pečiva
Krém
- 660 g vajec
- 400 g kryštálového cukru
- 140 g vody
- 600 g zmäknutého masla
- 600 g horkej čokolády
- 100 g kakaa
Karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 60 g masla
- 80 g smotany na šľahanie 33%
- banány
Čučoriedkové pyré
- 750 g čučoriedok
- 50 g kryštálového cukru
- 3 citróny
Obter
- 500 g masla
- 500 g horkej čokolády
Jedlý mach
- 110 g vajec
- 20 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 20 g hladkej múky 00
- zelené potravinárske farbivo
- Fondán (hnedý, telový, biely, žltý), čierna potravinárska fixka
- Na korpus oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, pridáme žĺtky, múka a prášok do pečiva preosejeme a poriadne vmiešame. Toto množstvo rozdelíme do troch plechov a pečieme na 170 °C približne 40 min.
- Krém pripravíme tak, že oddelíme 8 žĺtkov od bielkov. Týchto 8 žĺtkov a 4 celé vajcia dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, predtým ako sa začne tvoriť karamel, odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladkú krém.
- Na karamel roztopíme cukor, vmiešame doň maslo a smotanu, necháme prevariť. Banány nakrájame na kolieska.
- Korpusy potrieme čučoriedkovým pyré, nanesieme krém, banány a karamel, prikryjeme ďalším korpusom, tak postupujeme až kým neminieme korpusy. Krém na obter pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády a mäkkého masla.
- Stuhnutú tortu následne potiahneme bielym fondánom. Vytvarujeme opicu. Dozdobíme jedlým machom, krémom, kvetmi, podľa fantázie a možností.