Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Zvieratkovskú tortu som sa rozhodla upiecť pre Haničku. Je to moja krstná dcéra a najradšej má opice. Preto som sa rozhodla spraviť tortu s opicou. Keďže opice majú radi banán a Hanička tiež, tak bude plnená banánmi. Hoci je Hanička ešte malá, sem tam jej dám ochutnať aj iné chute, sladké. Preto sa ide potrhať za čokoládou, ale mlieko z fľaše odsunie bokom. Hoci túto tortu by si isto ešte nemohla dať, myslím, že časom príde rad aj na takého presladené chute a to už mamička nezakáže.

Ingrediencie

Korpus
  • 240 g hladkej múky 00
  • 240 g kryštálového cukru
  • 15 vajec
  • 50 g prášku do pečiva
Krém
  • 660 g vajec
  • 400 g kryštálového cukru
  • 140 g vody
  • 600 g zmäknutého masla
  • 600 g horkej čokolády
  • 100 g kakaa
Karamel
  • 200 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 80 g smotany na šľahanie 33%
  • banány
Čučoriedkové pyré
  • 750 g čučoriedok
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 citróny
Obter
  • 500 g masla
  • 500 g horkej čokolády
Jedlý mach
  • 110 g vajec
  • 20 g kryštálového cukru
  • 30 g medu
  • 20 g hladkej múky 00
  • zelené potravinárske farbivo
  • Fondán (hnedý, telový, biely, žltý), čierna potravinárska fixka

Postup

  1. Na korpus oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, pridáme žĺtky, múka a prášok do pečiva preosejeme a poriadne vmiešame. Toto množstvo rozdelíme do troch plechov a pečieme na 170 °C približne 40 min.
  2. Krém pripravíme tak, že oddelíme 8 žĺtkov od bielkov. Týchto 8 žĺtkov a 4 celé vajcia dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, predtým ako sa začne tvoriť karamel, odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladkú krém.
  3. Na karamel roztopíme cukor, vmiešame doň maslo a smotanu, necháme prevariť. Banány nakrájame na kolieska.
  4. Korpusy potrieme čučoriedkovým pyré, nanesieme krém, banány a karamel, prikryjeme ďalším korpusom, tak postupujeme až kým neminieme korpusy. Krém na obter pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády a mäkkého masla.
  5. Stuhnutú tortu následne potiahneme bielym fondánom. Vytvarujeme opicu. Dozdobíme jedlým machom, krémom, kvetmi, podľa fantázie a možností.
    Korpus
    • 240 g hladkej múky 00
    • 240 g kryštálového cukru
    • 15 vajec
    • 50 g prášku do pečiva
    Krém
    • 660 g vajec
    • 400 g kryštálového cukru
    • 140 g vody
    • 600 g zmäknutého masla
    • 600 g horkej čokolády
    • 100 g kakaa
    Karamel
    • 200 g kryštálového cukru
    • 60 g masla
    • 80 g smotany na šľahanie 33%
    • banány
    Čučoriedkové pyré
    • 750 g čučoriedok
    • 50 g kryštálového cukru
    • 3 citróny
    Obter
    • 500 g masla
    • 500 g horkej čokolády
    Jedlý mach
    • 110 g vajec
    • 20 g kryštálového cukru
    • 30 g medu
    • 20 g hladkej múky 00
    • zelené potravinárske farbivo
    • Fondán (hnedý, telový, biely, žltý), čierna potravinárska fixka
    1. Na korpus oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, pridáme žĺtky, múka a prášok do pečiva preosejeme a poriadne vmiešame. Toto množstvo rozdelíme do troch plechov a pečieme na 170 °C približne 40 min.
    2. Krém pripravíme tak, že oddelíme 8 žĺtkov od bielkov. Týchto 8 žĺtkov a 4 celé vajcia dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, predtým ako sa začne tvoriť karamel, odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladkú krém.
    3. Na karamel roztopíme cukor, vmiešame doň maslo a smotanu, necháme prevariť. Banány nakrájame na kolieska.
    4. Korpusy potrieme čučoriedkovým pyré, nanesieme krém, banány a karamel, prikryjeme ďalším korpusom, tak postupujeme až kým neminieme korpusy. Krém na obter pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády a mäkkého masla.
    5. Stuhnutú tortu následne potiahneme bielym fondánom. Vytvarujeme opicu. Dozdobíme jedlým machom, krémom, kvetmi, podľa fantázie a možností.