Opitá makovička
3 hod.
8 - 10 porcií
Popis
Sviatočný dezert pre všetky ženy, dámy, baby, kočky na babský večer. Lebo večer s naj priateľkami predsa sviatkom je.
Ingrediencie
Pošírované hrušky
- 1 l červeného suchého vína
- 1 PL bylinného likéru 52 %
- 130 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- 1 ks celej škorice
- 3 ks klinčekov
- 1 ks hviezdičky badiánu
- 1/2 KL anízu
- 1 vetvička tymiánu
- 8 ks hrušiek Conferencia (alebo iná mäkká odroda)
Makový korpus
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 200 g celého maku
- 120 g hladkej múky 00 extra špeciál
- 4 g prášku do pečiva
- 4 PL vlažnej vody
Hruškový curd
- 200 ml hruškového džúsu
- 3 stredne veľké hrušky
- 85 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 5 žĺtkov
- 60 g masla
Sirup na polievanie korpusov
- 200 g hruškového džúsu
- 100 g bylinného likéru 52 %
- 30 g práškového cukru
- 5 g koriandra
Krém
- 750 g mascarpone
- 180 ml smotany na šľahanie 33 %
- 2 PL cukru
- 1 KL vanilkovej pasty
- 7 - 10 PL hruškového curdu
Želé
- 2 dcl vychladenej šťavy z pošírovaných hrušiek
- 9 g práškovej želatíny
Postup
-
Pošírované hrušky
Všetky hrušky ošúpeme. 8 hrušiek prerežeme na polovicu tak, aby nám na každej ostala stopka. Spodky zrežeme do roviny, aby nám pri vrstvení do pohára pekne stáli. Srdiečkovou formičkou predrežeme dužinu a odstránime jadrovník. Zvyšné hrušky prerežeme na polovicu, odstopkujeme a orežeme spodok. Do väčšieho hrnca nalejeme víno, bylinný likér, pridáme cukor, med a všetky koreniny. Zohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Poukladáme hrušky. Ak hladina nezakrýva celé hrušky, zalejeme vodou. Varíme, kým hrušky nezmäknú a nenasajú farbu.
-
Makový korpus
Bielky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme na sneh. Po lyžiciach prilievame vodu, pridáme žĺtky. Suché suroviny spojíme a postupne zašľahávame do bielkovej hmoty. Pečieme na papierom vystlanom plechu približne 20 minút pri 170 °C.
-
Krém
Mlieko necháme zovrieť, pridáme mletý mak a varíme 2 minúty. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme nad parou na svetlú penu, prikryjeme fóliou tak, aby sa ich dotýkala, necháme vychladnúť. Po vychladení zmiešame mak so žĺtkami. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s makovou zmesou. Nakoniec primiešame rum a citrónovú šťavu.
-
Hruškový curd
Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania varíme hruškový džús, hrušky - ktoré sme si zmixovali najemno a vajcia so žĺtkami. Privedieme do varu, odstavíme a vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.
-
Vrstvenie
Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na dno pohára vrstvu krému 2 cm od okraja. Poukladáme pošírované hrušky, ktorým sme do vykrojených srdiečok zatreli krém. Korpus prerežeme na polovicu a zlepíme ho curdom. Navrstvíme do pohára. Polejeme sirupom, zatrieme krémom a postup opakujeme. Vrchný plát korpusu potrieme hruškovým curdom, priestor medzi hruškami a obvod dozdobíme pomocou cukrárskej špičky, posypeme pre kontrast makom a uložíme pošírovanú hrušku.
Pošírované hrušky
- 1 l červeného suchého vína
- 1 PL bylinného likéru 52 %
- 130 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- 1 ks celej škorice
- 3 ks klinčekov
- 1 ks hviezdičky badiánu
- 1/2 KL anízu
- 1 vetvička tymiánu
- 8 ks hrušiek Conferencia (alebo iná mäkká odroda)
Makový korpus
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 200 g celého maku
- 120 g hladkej múky 00 extra špeciál
- 4 g prášku do pečiva
- 4 PL vlažnej vody
Hruškový curd
- 200 ml hruškového džúsu
- 3 stredne veľké hrušky
- 85 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 5 žĺtkov
- 60 g masla
Sirup na polievanie korpusov
- 200 g hruškového džúsu
- 100 g bylinného likéru 52 %
- 30 g práškového cukru
- 5 g koriandra
Krém
- 750 g mascarpone
- 180 ml smotany na šľahanie 33 %
- 2 PL cukru
- 1 KL vanilkovej pasty
- 7 - 10 PL hruškového curdu
Želé
- 2 dcl vychladenej šťavy z pošírovaných hrušiek
- 9 g práškovej želatíny
-
Pošírované hrušky
Všetky hrušky ošúpeme. 8 hrušiek prerežeme na polovicu tak, aby nám na každej ostala stopka. Spodky zrežeme do roviny, aby nám pri vrstvení do pohára pekne stáli. Srdiečkovou formičkou predrežeme dužinu a odstránime jadrovník. Zvyšné hrušky prerežeme na polovicu, odstopkujeme a orežeme spodok. Do väčšieho hrnca nalejeme víno, bylinný likér, pridáme cukor, med a všetky koreniny. Zohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Poukladáme hrušky. Ak hladina nezakrýva celé hrušky, zalejeme vodou. Varíme, kým hrušky nezmäknú a nenasajú farbu.
-
Makový korpus
Bielky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme na sneh. Po lyžiciach prilievame vodu, pridáme žĺtky. Suché suroviny spojíme a postupne zašľahávame do bielkovej hmoty. Pečieme na papierom vystlanom plechu približne 20 minút pri 170 °C.
-
Krém
Mlieko necháme zovrieť, pridáme mletý mak a varíme 2 minúty. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme nad parou na svetlú penu, prikryjeme fóliou tak, aby sa ich dotýkala, necháme vychladnúť. Po vychladení zmiešame mak so žĺtkami. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s makovou zmesou. Nakoniec primiešame rum a citrónovú šťavu.
-
Hruškový curd
Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania varíme hruškový džús, hrušky - ktoré sme si zmixovali najemno a vajcia so žĺtkami. Privedieme do varu, odstavíme a vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.
-
Vrstvenie
Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na dno pohára vrstvu krému 2 cm od okraja. Poukladáme pošírované hrušky, ktorým sme do vykrojených srdiečok zatreli krém. Korpus prerežeme na polovicu a zlepíme ho curdom. Navrstvíme do pohára. Polejeme sirupom, zatrieme krémom a postup opakujeme. Vrchný plát korpusu potrieme hruškovým curdom, priestor medzi hruškami a obvod dozdobíme pomocou cukrárskej špičky, posypeme pre kontrast makom a uložíme pošírovanú hrušku.