Orechová torta
3 hod.
12 porcii
Popis
V tejto torte som spojil všetko, čo má moja mama rada spolu so spomienkami z detstva. Keď som bol malý, moja mama nám na každý sviatok piekla orechovú tortu z vlašských orechov. Bez tej torty neexistovali žiadne narodeniny, chuťovo bola úžasná. Preto som sa rozhodol upiecť mame jej tortu, avšak v mojom podaní. Keďže viem, že miluje lieskovce, korpus je z nich a je potretý lieskovcovým praliné. No a ďalšou zložkou je mandarínkové compotée, ktoré odkazuje na to, že celé moje detstvo sme na parapete v kuchyni pestovali mandarínku. K tomu čokoládový krém dochutený maminým domácim vaječným likérom, ktorý pripravuje každé Vianoce.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 140 g polohrubej múky
- 220 g kryštálového cukru
- 100 g mletých lieskovcov
- 6 g prášku do pečiva
- 120 ml horúcej vody
Mandarínkové compoté
- 750 g sterilizovaných mandariniek
- šťava z jedného citrónu
- 15 g invertného cukru
- 15 g kryštálového cukru
- 5 g pektínu
- 1 PL želatiny
- 1 g kyseliny citrónovej
Mousse lieskový orech-karamel
- 90 g smotany na šľahanie 33 %
- 140 g karamelovej čokolády
- 190 g vyšlahanej smotany 33 %
- 40 g domácej lieskovcovej pasty
- 2 PL želatiny
Čokoládový krém
- 250 g mascarpone
- 250 g horkej čokolády 54,5 %
- 250 g masla
- 50 ml vaječného likéru
Krém na potretie torty
- 200 g horkej čokolády 54,5 %
- 200 g masla
Na korpus
- (domáce) lieskovcové praliné
- 100 g nahrubo nasekaných lieskovcov
Ozdoba
- 30 g lieskovcov bez šupky obalené
- zlatý prášok
Velúr
- 350 g bielej čokolády
- 150 g kakaového masla
- červená farba tuková
Postup
- Bielky vyšlaháme na tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšlaháme do peny a postupne pridávame teplú vodu.
- Preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a lieskovcami opatrne vmiešame do hmoty a následne vareškou vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme do dvoch plechov: do 16 cm nalejeme cesto do výšky 1,5 cm a pečieme 15 minút. Zvyšné cesto nalejeme do 21 cm formy a pečieme 40 - 45 minút na 180 °C.
- Polovicu mandariniek s invertným cukrom a citrónovou šťavou zohrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a povaríme. Na záver pridáme kyselinu a znovu povaríme. Pridáme želatinu. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme druhú polovicu mandariniek. Celú zmes vylejeme do foriem 16 cm a 18 cm a dáme zamraziť.
- Karamelovú čokoládu, smotanu, soľ a lieskovcovú pastu roztopíme v mikrovlnke. Keď teplota klesne na 35 °C, zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou šľahačkou a nalejeme do silikónovej formy. Do mousse vložíme zamrznuté mandarínkové pyré (16 cm) a naň položíme upečený korpus (16 cm). Dáme zamraziť.
- Na krém roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Následne hmotu zmiešame s mascarpone a prileme vaječný likér.
- Korpus rozrežeme na polovicu: na spodný nanesieme vrstvu liskovcového praliné, posypeme nahrubo posekanými lieskovcami a položíme zamrznuté mandarínkové compoté (18 cm). Natrieme krém a priložíme druhú polovicu korpusu. Zvyšný krém rozotrieme povrchu a okrajoch torty a dáme schladiť.
- Na potretie torty roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Tortu vyberieme z chladničky a potrieme krémom, tak, aby sme mali čo najhladšie hrany. Celú tortu dáme zamraziť.
- Tortu aj mousse vyberieme z mrazničky a mousse položíme na stred torty. Postriekame červeným velúrom a ozdobíme lieskovcami obalenými v zlatom prášku.
Korpus
- 4 vajcia
- 140 g polohrubej múky
- 220 g kryštálového cukru
- 100 g mletých lieskovcov
- 6 g prášku do pečiva
- 120 ml horúcej vody
Mandarínkové compoté
- 750 g sterilizovaných mandariniek
- šťava z jedného citrónu
- 15 g invertného cukru
- 15 g kryštálového cukru
- 5 g pektínu
- 1 PL želatiny
- 1 g kyseliny citrónovej
Mousse lieskový orech-karamel
- 90 g smotany na šľahanie 33 %
- 140 g karamelovej čokolády
- 190 g vyšlahanej smotany 33 %
- 40 g domácej lieskovcovej pasty
- 2 PL želatiny
Čokoládový krém
- 250 g mascarpone
- 250 g horkej čokolády 54,5 %
- 250 g masla
- 50 ml vaječného likéru
Krém na potretie torty
- 200 g horkej čokolády 54,5 %
- 200 g masla
Na korpus
- (domáce) lieskovcové praliné
- 100 g nahrubo nasekaných lieskovcov
Ozdoba
- 30 g lieskovcov bez šupky obalené
- zlatý prášok
Velúr
- 350 g bielej čokolády
- 150 g kakaového masla
- červená farba tuková
- Bielky vyšlaháme na tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšlaháme do peny a postupne pridávame teplú vodu.
- Preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a lieskovcami opatrne vmiešame do hmoty a následne vareškou vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme do dvoch plechov: do 16 cm nalejeme cesto do výšky 1,5 cm a pečieme 15 minút. Zvyšné cesto nalejeme do 21 cm formy a pečieme 40 - 45 minút na 180 °C.
- Polovicu mandariniek s invertným cukrom a citrónovou šťavou zohrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a povaríme. Na záver pridáme kyselinu a znovu povaríme. Pridáme želatinu. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme druhú polovicu mandariniek. Celú zmes vylejeme do foriem 16 cm a 18 cm a dáme zamraziť.
- Karamelovú čokoládu, smotanu, soľ a lieskovcovú pastu roztopíme v mikrovlnke. Keď teplota klesne na 35 °C, zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou šľahačkou a nalejeme do silikónovej formy. Do mousse vložíme zamrznuté mandarínkové pyré (16 cm) a naň položíme upečený korpus (16 cm). Dáme zamraziť.
- Na krém roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Následne hmotu zmiešame s mascarpone a prileme vaječný likér.
- Korpus rozrežeme na polovicu: na spodný nanesieme vrstvu liskovcového praliné, posypeme nahrubo posekanými lieskovcami a položíme zamrznuté mandarínkové compoté (18 cm). Natrieme krém a priložíme druhú polovicu korpusu. Zvyšný krém rozotrieme povrchu a okrajoch torty a dáme schladiť.
- Na potretie torty roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Tortu vyberieme z chladničky a potrieme krémom, tak, aby sme mali čo najhladšie hrany. Celú tortu dáme zamraziť.
- Tortu aj mousse vyberieme z mrazničky a mousse položíme na stred torty. Postriekame červeným velúrom a ozdobíme lieskovcami obalenými v zlatom prášku.