Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ovocná jednotka

Ovocná jednotka

Popis

Nezabudnuteľný okamih, keď má naše prvý rôčik. Mám úžasného syna, ale kebyže mám dcérku, tak jej k prvému rôčku a všetkým spoluoslávencom určite naordinujem túto zdravú "torticu" plnú ovocných štiav a vitamínov...

Ingrediencie

Pečená časť
  • 60 g kryštáového cukru
  • 280 g banánov
  • 120 g rumu
  • 50 g masla
  • 280 g hnedého cukru
  • 80 g invertného cukru
  • 200 g prepusteného masla
  • 250 g celých vajec
  • 170 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g čokoládových tvrdých cukríkov
Úlomky skla
  • 150 ml kompótovej šťavy z černíc
  • 1,5 g agaru
  • 300 ml kompótovej šťavy z višní
  • 3 g agaru
  • 150 ml kompótovej šťavy z čučoriedok
  • 1,5 g agaru
Zálievka
  • 500 g malinového pyré
  • 1 kg gréckeho jogurtu
  • 320 g šľahačkovej smotany 40 %
  • 21 plátkov želatíny
Marshmallow
  • 70 g bielkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 štipka kyseliny citrónovej
  • 100 ml vody
  • 10 g agaru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g malinového pyré
Želé černice
  • 150 g čučoriedok z kompótu
  • 1,5 g agaru
Zdobenie a dofarbovanie
  • acetátový listživé jedlé kvety
  • čerstvé maliny

Postup

  1. Cukor skaramelizujeme s rumom, pridáme maslo a popučené banány. Dáme vychladiť. Všetok cukor, vajcia a prepustené maslo vyšľaháme do peny, následne pridáme predchádzajúcu zmes. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a čokoládové cukríky. Pečieme na klasickom plechu na 170°C cca 20 - 30 minút. Do upečeného a vychladnutého plátu osadíme formu, čím si vykrojíme spodok torty. (Lucia zvolila tvar čísla jeden, bez dna, na dĺžku 31 cm).
  2. Nachystáme 3 menšie hrnce (alebo postupne do jedného) dáme primerané množstvo kompótovej šťavy a agaru, prevaríme a dáme vychladnúť, najlepšie deň predtým. Vlejeme do vopred vymastených nádob olejom, aby sa to lepšie vyberalo. Rovnako, ako so šťavami, urobíme s čučoriedkami z kompótu, len ich popučíme, povaríme s agarom a nalejeme do formy.
  3. Medzitým so zálievkou urobíme to isté. 21 plátkov želatíny necháme napučať vo vode. Pyré, jogurt zmiešame dokopy. Želatínu si vyžmýkame a hodíme do zohriatej smotany, rozmiešame, následne všetko zmiešame. Rozdelíme na tretiny. Do jednej pridáme kvapku ružovej potravinárskej farby, a tak rozlíšime 2 rôznofarebné poschodia. Zmes necháme v chladničke trochu zatuhnúť, občas premiešame. Medzitým narežeme stuhnuté želé na menšie kocky.
  4. Do formy uložíme korpus, vystelieme strany formy acetátovým listom, ružovejšiu 1/3 nalejeme ako prvú. Pohádžeme už zmiešané kocky rôznych príchutí, necháme zatuhnúť. To isté spravíme aj so zvyšnými dvomi tretinami. A dáme do chladničky vytuhnúť. Najlepšie cez noc.
  5. Marshmallow tiež pripravíme aj 2 dni vopred. Bielky vyšľaháme s cukrom. Ostatne ingrediencie uvaríme na sirup s teplotou 104 °C. Sirup pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov s cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Okrasnou špičkou na papier na pečenie urobíme tvary, aké chceme. Necháme pri izbovej teplote zatuhnúť.
  6. Formu opatrne vysunieme, odstránime fóliu a ozdobíme pocitovo želé malinami, čerstvými a jedlými kvetmi.
Pečená časť
  • 60 g kryštáového cukru
  • 280 g banánov
  • 120 g rumu
  • 50 g masla
  • 280 g hnedého cukru
  • 80 g invertného cukru
  • 200 g prepusteného masla
  • 250 g celých vajec
  • 170 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g čokoládových tvrdých cukríkov
Úlomky skla
  • 150 ml kompótovej šťavy z černíc
  • 1,5 g agaru
  • 300 ml kompótovej šťavy z višní
  • 3 g agaru
  • 150 ml kompótovej šťavy z čučoriedok
  • 1,5 g agaru
Zálievka
  • 500 g malinového pyré
  • 1 kg gréckeho jogurtu
  • 320 g šľahačkovej smotany 40 %
  • 21 plátkov želatíny
Marshmallow
  • 70 g bielkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 štipka kyseliny citrónovej
  • 100 ml vody
  • 10 g agaru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g malinového pyré
Želé černice
  • 150 g čučoriedok z kompótu
  • 1,5 g agaru
Zdobenie a dofarbovanie
  • acetátový listživé jedlé kvety
  • čerstvé maliny
  1. Cukor skaramelizujeme s rumom, pridáme maslo a popučené banány. Dáme vychladiť. Všetok cukor, vajcia a prepustené maslo vyšľaháme do peny, následne pridáme predchádzajúcu zmes. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a čokoládové cukríky. Pečieme na klasickom plechu na 170°C cca 20 - 30 minút. Do upečeného a vychladnutého plátu osadíme formu, čím si vykrojíme spodok torty. (Lucia zvolila tvar čísla jeden, bez dna, na dĺžku 31 cm).
  2. Nachystáme 3 menšie hrnce (alebo postupne do jedného) dáme primerané množstvo kompótovej šťavy a agaru, prevaríme a dáme vychladnúť, najlepšie deň predtým. Vlejeme do vopred vymastených nádob olejom, aby sa to lepšie vyberalo. Rovnako, ako so šťavami, urobíme s čučoriedkami z kompótu, len ich popučíme, povaríme s agarom a nalejeme do formy.
  3. Medzitým so zálievkou urobíme to isté. 21 plátkov želatíny necháme napučať vo vode. Pyré, jogurt zmiešame dokopy. Želatínu si vyžmýkame a hodíme do zohriatej smotany, rozmiešame, následne všetko zmiešame. Rozdelíme na tretiny. Do jednej pridáme kvapku ružovej potravinárskej farby, a tak rozlíšime 2 rôznofarebné poschodia. Zmes necháme v chladničke trochu zatuhnúť, občas premiešame. Medzitým narežeme stuhnuté želé na menšie kocky.
  4. Do formy uložíme korpus, vystelieme strany formy acetátovým listom, ružovejšiu 1/3 nalejeme ako prvú. Pohádžeme už zmiešané kocky rôznych príchutí, necháme zatuhnúť. To isté spravíme aj so zvyšnými dvomi tretinami. A dáme do chladničky vytuhnúť. Najlepšie cez noc.
  5. Marshmallow tiež pripravíme aj 2 dni vopred. Bielky vyšľaháme s cukrom. Ostatne ingrediencie uvaríme na sirup s teplotou 104 °C. Sirup pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov s cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Okrasnou špičkou na papier na pečenie urobíme tvary, aké chceme. Necháme pri izbovej teplote zatuhnúť.
  6. Formu opatrne vysunieme, odstránime fóliu a ozdobíme pocitovo želé malinami, čerstvými a jedlými kvetmi.