Ovocná jednotka
2,5 hod.
20 porcií
Popis
Nezabudnuteľný okamih, keď má naše prvý rôčik. Mám úžasného syna, ale kebyže mám dcérku, tak jej k prvému rôčku a všetkým spoluoslávencom určite naordinujem túto zdravú "torticu" plnú ovocných štiav a vitamínov...
Ingrediencie
Pečená časť
- 60 g kryštáového cukru
- 280 g banánov
- 120 g rumu
- 50 g masla
- 280 g hnedého cukru
- 80 g invertného cukru
- 200 g prepusteného masla
- 250 g celých vajec
- 170 g hladkej múky
- 12 g prášku do pečiva
- 100 g čokoládových tvrdých cukríkov
Úlomky skla
- 150 ml kompótovej šťavy z černíc
- 1,5 g agaru
- 300 ml kompótovej šťavy z višní
- 3 g agaru
- 150 ml kompótovej šťavy z čučoriedok
- 1,5 g agaru
Zálievka
- 500 g malinového pyré
- 1 kg gréckeho jogurtu
- 320 g šľahačkovej smotany 40 %
- 21 plátkov želatíny
Marshmallow
- 70 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- 1 štipka kyseliny citrónovej
- 100 ml vody
- 10 g agaru
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g malinového pyré
Želé černice
- 150 g čučoriedok z kompótu
- 1,5 g agaru
Zdobenie a dofarbovanie
- acetátový listživé jedlé kvety
- čerstvé maliny
Postup
- Cukor skaramelizujeme s rumom, pridáme maslo a popučené banány. Dáme vychladiť. Všetok cukor, vajcia a prepustené maslo vyšľaháme do peny, následne pridáme predchádzajúcu zmes. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a čokoládové cukríky. Pečieme na klasickom plechu na 170°C cca 20 - 30 minút. Do upečeného a vychladnutého plátu osadíme formu, čím si vykrojíme spodok torty. (Lucia zvolila tvar čísla jeden, bez dna, na dĺžku 31 cm). Nachystáme 3 menšie hrnce (alebo postupne do jedného) dáme primerané množstvo kompótovej šťavy a agaru, prevaríme a dáme vychladnúť, najlepšie deň predtým. Vlejeme do vopred vymastených nádob olejom, aby sa to lepšie vyberalo. Rovnako, ako so šťavami, urobíme s čučoriedkami z kompótu, len ich popučíme, povaríme s agarom a nalejeme do formy.
- Medzitým so zálievkou urobíme to isté. 21 plátkov želatíny necháme napučať vo vode. Pyré, jogurt zmiešame dokopy. Želatínu si vyžmýkame a hodíme do zohriatej smotany, rozmiešame, následne všetko zmiešame. Rozdelíme na tretiny. Do jednej pridáme kvapku ružovej potravinárskej farby, a tak rozlíšime 2 rôznofarebné poschodia. Zmes necháme v chladničke trochu zatuhnúť, občas premiešame. Medzitým narežeme stuhnuté želé na menšie kocky.
- Do formy uložíme korpus, vystelieme strany formy acetátovým listom, ružovejšiu 1/3 nalejeme ako prvú. Pohádžeme už zmiešané kocky rôznych príchutí, necháme zatuhnúť. To isté spravíme aj so zvyšnými dvomi tretinami. A dáme do chladničky vytuhnúť. Najlepšie cez noc.
- Marshmallow tiež pripravíme aj 2 dni vopred. Bielky vyšľaháme s cukrom. Ostatne ingrediencie uvaríme na sirup s teplotou 104 °C. Sirup pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov s cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Okrasnou špičkou na papier na pečenie urobíme tvary, aké chceme. Necháme pri izbovej teplote zatuhnúť.
- Formu opatrne vysunieme, odstránime fóliu a ozdobíme pocitovo želé malinami, čerstvými a jedlými kvetmi.
Pečená časť
- 60 g kryštáového cukru
- 280 g banánov
- 120 g rumu
- 50 g masla
- 280 g hnedého cukru
- 80 g invertného cukru
- 200 g prepusteného masla
- 250 g celých vajec
- 170 g hladkej múky
- 12 g prášku do pečiva
- 100 g čokoládových tvrdých cukríkov
Úlomky skla
- 150 ml kompótovej šťavy z černíc
- 1,5 g agaru
- 300 ml kompótovej šťavy z višní
- 3 g agaru
- 150 ml kompótovej šťavy z čučoriedok
- 1,5 g agaru
Zálievka
- 500 g malinového pyré
- 1 kg gréckeho jogurtu
- 320 g šľahačkovej smotany 40 %
- 21 plátkov želatíny
Marshmallow
- 70 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- 1 štipka kyseliny citrónovej
- 100 ml vody
- 10 g agaru
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g malinového pyré
Želé černice
- 150 g čučoriedok z kompótu
- 1,5 g agaru
Zdobenie a dofarbovanie
- acetátový listživé jedlé kvety
- čerstvé maliny
- Cukor skaramelizujeme s rumom, pridáme maslo a popučené banány. Dáme vychladiť. Všetok cukor, vajcia a prepustené maslo vyšľaháme do peny, následne pridáme predchádzajúcu zmes. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a čokoládové cukríky. Pečieme na klasickom plechu na 170°C cca 20 - 30 minút. Do upečeného a vychladnutého plátu osadíme formu, čím si vykrojíme spodok torty. (Lucia zvolila tvar čísla jeden, bez dna, na dĺžku 31 cm). Nachystáme 3 menšie hrnce (alebo postupne do jedného) dáme primerané množstvo kompótovej šťavy a agaru, prevaríme a dáme vychladnúť, najlepšie deň predtým. Vlejeme do vopred vymastených nádob olejom, aby sa to lepšie vyberalo. Rovnako, ako so šťavami, urobíme s čučoriedkami z kompótu, len ich popučíme, povaríme s agarom a nalejeme do formy.
- Medzitým so zálievkou urobíme to isté. 21 plátkov želatíny necháme napučať vo vode. Pyré, jogurt zmiešame dokopy. Želatínu si vyžmýkame a hodíme do zohriatej smotany, rozmiešame, následne všetko zmiešame. Rozdelíme na tretiny. Do jednej pridáme kvapku ružovej potravinárskej farby, a tak rozlíšime 2 rôznofarebné poschodia. Zmes necháme v chladničke trochu zatuhnúť, občas premiešame. Medzitým narežeme stuhnuté želé na menšie kocky.
- Do formy uložíme korpus, vystelieme strany formy acetátovým listom, ružovejšiu 1/3 nalejeme ako prvú. Pohádžeme už zmiešané kocky rôznych príchutí, necháme zatuhnúť. To isté spravíme aj so zvyšnými dvomi tretinami. A dáme do chladničky vytuhnúť. Najlepšie cez noc.
- Marshmallow tiež pripravíme aj 2 dni vopred. Bielky vyšľaháme s cukrom. Ostatne ingrediencie uvaríme na sirup s teplotou 104 °C. Sirup pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov s cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Okrasnou špičkou na papier na pečenie urobíme tvary, aké chceme. Necháme pri izbovej teplote zatuhnúť.
- Formu opatrne vysunieme, odstránime fóliu a ozdobíme pocitovo želé malinami, čerstvými a jedlými kvetmi.