Ovocná štafetková torta
3 hod.
20 porcií
Popis
Nemôžem povedať, že štafetky patria medzi moje chuťovky. Nikdy predtým som ich nepiekol. Aj tak si myslím, že sa pri nich dá zaujímavo experimentovať a vytvoriť tak luxusný dezert. Mám chuť napísať, že štafetkové torty pečiem bežne. Bude to výzva!
Ingrediencie
Cesto (1 plát)
- 420 g bielkov
- 360 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 180 g mandľovej múky
Krém
- 500 g gaštanového pyré
- 500 g mascarpone
- 450 ml smotany na šľahanie 33%
- 45 g práškového cukru
- 1,5 balenia vanilkového cukru
Coulis z lesného ovocia
- 900 g mrazeného lesného ovocia
- 180 g trstinového cukru
- 18 g pektínu
Čokoládová poleva
- 400 g horkej čokolády 52%
- 140 g kakaového masla
Zdobenie:
- 200 g mix bobuľového ovocia
- 20 ml vodky
- strieborná prášková farba
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g nelúpaných mandlí
Postup
- Bielky s 1/3 cukru, v strede miešania pridáme druhú 1/3, na koniec pridáme zvyšok. Preosejeme obe múky a ručne pridáme do zmesi. Rozdelíme na tri časti a pečieme na plechoch vystlaných papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 200 °C maximálne 7 minút. Pred pečením posypeme práškovým cukrom. Po upečení z cesta stiahneme papier a otočíme ho na stranu, na akej sme ho piekli. Necháme úplne vychladnúť.
- Krém - Šľahačku vyšľaháme s cukrom do stredne tuha. Pridáme mascarpone a gaštanové pyré, rum a vyšľaháme krém.
- Coulis - Ovocie s ½ cukru rozvaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Opäť varíme, pridáme cukor a pektín a redukujeme. Odstavíme, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Pláty krájame na ľubovoľné veľkosti a stáčame štafetky rôznych veľkostí. Vytvoríme efekt organových píšťal.
- Poleva - Čokoládu a kakaové maslo roztopíme a zmiešame. Stuhnuté štafetkové píšťaly namáčame v poleve a necháme zachladiť.
- Griláž - Cukor roztopíme na karamel a pridáme celé mandle. Chvíľu premiešame. Potom odstavíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- Na záver zostavíme tortu do tvaru organu.
- Hotovú griláž nalámeme a zdobíme ňou tortu. Vo vodke zmiešame striebornú farbu a dotvoríme detaily na torte. Tortu ešte doladíme ovocím a krémom. Hotovú tortu ešte necháme zachladiť v chladničke.
Cesto (1 plát)
- 420 g bielkov
- 360 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 180 g mandľovej múky
Krém
- 500 g gaštanového pyré
- 500 g mascarpone
- 450 ml smotany na šľahanie 33%
- 45 g práškového cukru
- 1,5 balenia vanilkového cukru
Coulis z lesného ovocia
- 900 g mrazeného lesného ovocia
- 180 g trstinového cukru
- 18 g pektínu
Čokoládová poleva
- 400 g horkej čokolády 52%
- 140 g kakaového masla
Zdobenie:
- 200 g mix bobuľového ovocia
- 20 ml vodky
- strieborná prášková farba
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g nelúpaných mandlí
- Bielky s 1/3 cukru, v strede miešania pridáme druhú 1/3, na koniec pridáme zvyšok. Preosejeme obe múky a ručne pridáme do zmesi. Rozdelíme na tri časti a pečieme na plechoch vystlaných papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 200 °C maximálne 7 minút. Pred pečením posypeme práškovým cukrom. Po upečení z cesta stiahneme papier a otočíme ho na stranu, na akej sme ho piekli. Necháme úplne vychladnúť.
- Krém - Šľahačku vyšľaháme s cukrom do stredne tuha. Pridáme mascarpone a gaštanové pyré, rum a vyšľaháme krém.
- Coulis - Ovocie s ½ cukru rozvaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Opäť varíme, pridáme cukor a pektín a redukujeme. Odstavíme, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Pláty krájame na ľubovoľné veľkosti a stáčame štafetky rôznych veľkostí. Vytvoríme efekt organových píšťal.
- Poleva - Čokoládu a kakaové maslo roztopíme a zmiešame. Stuhnuté štafetkové píšťaly namáčame v poleve a necháme zachladiť.
- Griláž - Cukor roztopíme na karamel a pridáme celé mandle. Chvíľu premiešame. Potom odstavíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- Na záver zostavíme tortu do tvaru organu.
- Hotovú griláž nalámeme a zdobíme ňou tortu. Vo vodke zmiešame striebornú farbu a dotvoríme detaily na torte. Tortu ešte doladíme ovocím a krémom. Hotovú tortu ešte necháme zachladiť v chladničke.