Pamiatka na blízkych
3 hod.
Popis
Keďže je jesenné obdobie, a to sa spája aj s pamiatkou zosnulých, tak si často spomíname na svojich blízkych, ktorí už nie sú s nami. Preto som sa túto tortu rozhodla poňať ako spomienku na tých, ktorí už nie sú v mojom živote fyzicky, ale len v myšlienkach a spomienkach. Štafetky v tvare sviečok mi pripomenuli, že aj keď plameň života zhasne, stále ostáva kúsok tohto vyhasnutého života v nás.
Ingrediencie
Cesto
- 480 g bielkov
- 315 g kryštálového cukru
- 135 g strúhaného kokosu
- 120 g hladkej múky
Krém
- 165 g vajec (3 ks)
- 180 g kryštálového cukru
- 50 g vody
- 250 g zmäknutého masla
- 100 g pomarančovej čokolády
Kandizované pomaranče
- 2 pomaranče pokrájané na 0,5 cm plátky
- 250 g cukru
- 170 ml vody
- 1 vanilka
Ďalšie suroviny
- biela čokoláda
- strúhaný kokos
- oranžový, žltý a červený fondán
- čierna gélová farba
Postup
- Bielky vyšľaháme a postupne do nich pridávame cukor. Potom len zľahka pridáme kokos a múku. Túto hmotu rozotrieme na dva papiere, ktoré na plechu upečieme. Pred pečením cesto sitkom jemne poprášime práškovým cukrom. Pečieme v rúre na 200°C asi 8 min. Vychladnuté cesto rozdelíme na tri pásy.
- Krém: Oddelíme z 3 vajec žĺtky a bielky. Tri žĺtky dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť. Predtým, ako sa začne tvoriť karamel, zmes odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém.
- Kandizované pomaranče – 5 minút varíme plátky pomaranča, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100°C.
- Krém nanesieme na pláty do troch štvrtín, posypeme kandizovanými pomarančmi a zavinieme roládky. Necháme stuhnúť. Potom nakrájame na asi 5 cm dlhé kúsky. Namáčame v čokoláde, stekance (vosky) nanesieme na stuhnuté štafetky a dozdobíme plameňmi z fondánu.
Cesto
- 480 g bielkov
- 315 g kryštálového cukru
- 135 g strúhaného kokosu
- 120 g hladkej múky
Krém
- 165 g vajec (3 ks)
- 180 g kryštálového cukru
- 50 g vody
- 250 g zmäknutého masla
- 100 g pomarančovej čokolády
Kandizované pomaranče
- 2 pomaranče pokrájané na 0,5 cm plátky
- 250 g cukru
- 170 ml vody
- 1 vanilka
Ďalšie suroviny
- biela čokoláda
- strúhaný kokos
- oranžový, žltý a červený fondán
- čierna gélová farba
- Bielky vyšľaháme a postupne do nich pridávame cukor. Potom len zľahka pridáme kokos a múku. Túto hmotu rozotrieme na dva papiere, ktoré na plechu upečieme. Pred pečením cesto sitkom jemne poprášime práškovým cukrom. Pečieme v rúre na 200°C asi 8 min. Vychladnuté cesto rozdelíme na tri pásy.
- Krém: Oddelíme z 3 vajec žĺtky a bielky. Tri žĺtky dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť. Predtým, ako sa začne tvoriť karamel, zmes odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém.
- Kandizované pomaranče – 5 minút varíme plátky pomaranča, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100°C.
- Krém nanesieme na pláty do troch štvrtín, posypeme kandizovanými pomarančmi a zavinieme roládky. Necháme stuhnúť. Potom nakrájame na asi 5 cm dlhé kúsky. Namáčame v čokoláde, stekance (vosky) nanesieme na stuhnuté štafetky a dozdobíme plameňmi z fondánu.