Pavlovka na imunitu
2 hod.
10 porcií
Popis
Veľmi som sa potešila výzve Pavlova roláda – je to náš obľúbený koláčik. A aby sme nejedli stále len tak sladké, tak táto má aj svoju pointu, obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a ďalší veľmi dôležitých vitamínov a antioxidantov, ktorý bol pre nás v poslednej dobe veľmi potrebný. Obohatila som ju o rakytník, ktorý sa čím ďalej tým viac dostáva na stôl slovenských domácností a u nás tomu nie je inak. Dokonca aj deťom takto chutí oveľa viac.
Ingrediencie
Korpus
- 6 ks bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 1 PL vínneho octu
- 1 PL kukuričného škrobu
Rakytníkový krém
- 500 g mascarpone
- 400 g smotany
- 1 vanilkový cukor
- 300 g mrazeného rakytníka
- 150 g kryštálového cukru
Dulové coulis
- 300 g domáceho dulového kompótu
- cukor podľa chuti
Na dozdobenie
- 6 ks vetvičiek rakytníka
- čerstvý / mrazený rakytník
Postup
-
Korpus
Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme hustý bielkový krém. Keď sú bielky vyšľahané, pridáme kukuričný škrob a vínny ocot a šľaháme spolu ešte približne 1 minútu. Hotové bielkové cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na približne 30 min na 150 °C. Hneď, ako korpus vytiahneme z rúry, preložíme ho na dosku posypanú troškou práškového cukru a to tak, že ju otočíme a papier na pečenie stiahneme dolu, takto ju necháme vychladnúť.
-
Coulis
Do menšieho hrnca dáme mrazený rakytník spolu s kryštálovým cukrom a uvaríme coulis. Hotové coulis rozmixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť. Dule pokrájame na malé kúsky a podusíme, až kým úplne nezmäknú, v prípade potreby dochutíme ešte cukrom.
-
Krém
Vyšľaháme mascarpone spolu so smotanou a vanilkovým cukrom, asi v polovici šľahania pomaly pridáme rakytníkové coulis. Asi ¼ krému odložíme na zdobenie. Na vychladnutú roládu nanesieme vrstvu rakytníkového krému.
-
Na záver
Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme na krém coulis z duli v pásoch vzdialených od seba 3 - 5 cm. Naplnenú roládu zrolujeme a dozdobíme zvyškom rakytníkového krému. Nakoniec dozdobíme roládu vetvičkami rakytníka.
Korpus
- 6 ks bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 1 PL vínneho octu
- 1 PL kukuričného škrobu
Rakytníkový krém
- 500 g mascarpone
- 400 g smotany
- 1 vanilkový cukor
- 300 g mrazeného rakytníka
- 150 g kryštálového cukru
Dulové coulis
- 300 g domáceho dulového kompótu
- cukor podľa chuti
Na dozdobenie
- 6 ks vetvičiek rakytníka
- čerstvý / mrazený rakytník
-
Korpus
Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme hustý bielkový krém. Keď sú bielky vyšľahané, pridáme kukuričný škrob a vínny ocot a šľaháme spolu ešte približne 1 minútu. Hotové bielkové cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na približne 30 min na 150 °C. Hneď, ako korpus vytiahneme z rúry, preložíme ho na dosku posypanú troškou práškového cukru a to tak, že ju otočíme a papier na pečenie stiahneme dolu, takto ju necháme vychladnúť.
-
Coulis
Do menšieho hrnca dáme mrazený rakytník spolu s kryštálovým cukrom a uvaríme coulis. Hotové coulis rozmixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť. Dule pokrájame na malé kúsky a podusíme, až kým úplne nezmäknú, v prípade potreby dochutíme ešte cukrom.
-
Krém
Vyšľaháme mascarpone spolu so smotanou a vanilkovým cukrom, asi v polovici šľahania pomaly pridáme rakytníkové coulis. Asi ¼ krému odložíme na zdobenie. Na vychladnutú roládu nanesieme vrstvu rakytníkového krému.
-
Na záver
Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme na krém coulis z duli v pásoch vzdialených od seba 3 - 5 cm. Naplnenú roládu zrolujeme a dozdobíme zvyškom rakytníkového krému. Nakoniec dozdobíme roládu vetvičkami rakytníka.